Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Inheemse Blauwe bes aanschaffen


citroen

Recommended Posts

Zelf heb ik ze jaren geleden bij Jan den Hartog ( http://www.jandenhertog.nl/assortiment/kleinfruit/0/bosbes/20 ) aangeschaft, online en met de post verstuurd. Zat ik net op zijn site te kijken en lijkt daar niet meer op te staan. Je zou kunnen bellen denk ik, want lijkt me sterk dat die ze helemaal niet meer heeft.

 

Lastige teelt wel voor kwekers, worden weinig aangeboden.

 

Bestaat ook enorm veel spraakverwarring omheen hoor. De enige echte wilde, inheemse bosbes is deze : vaccinium myrtillus.

Ga je googlen met de woorden 'vaccinium myrtillus kopen' kom je ook op allerhand sites uit die dus de amerikaanse blauwe bes ( Vaccinum corymbossum ) verkopen, wat zeker niet dezelfde is.

 

Let wel: oogst is klein hoor, koop een aantal planten en dan nog heb je echt weinig oogst. ( maar is een topic over hoor )

Link to comment
Share on other sites

Bestuiving is niet echt een dingetje bij de inheemse blauwe bes, ze zijn zelfbestuivend en alles wat maar vliegt komt er op af.

productiviteit is dus laag, zijn maar kleine struikjes he ? (en ik heb er maar 5 staan ) en de besjes zélf zijn natuurlijk ook maar mini maar wel ongelooflijk intens van smaak.

Link to comment
Share on other sites

Ja, dat is iets wat deze plant toch wel wat interessanter maakt, de smaak. Ik vind, in tegenstelling tot, de meeste mensen, de corymbosum, niet echt bijzonder. Geen straf om te eten, maar ook niet echt bijzonder. De paar inheemse bosbesjes, die ik heb gegeten, vond ik veel meer de moeite waard. Maar wel lastiger, om mee te werken. Op dezelfde plek, aangezuurd met veengrond, en ook goed onder houtsnipper mulchlaag, hebben mijn paar myrtilles plantjes het niet gered. Terwijl mijn corymbosum, en de meeste van de vossebessen het wel gered hebben. Misschien toch te droog geweest, of nog te weinig schaduw van de andere planten? Bij kwekerijdezoetewei verkopen ze ook de "rijsbes". Schijnt een andere inheemse soort te zijn. Ik ken hem niet.

Link to comment
Share on other sites

https://wilde-planten.nl/rijsbes.htm

 

Inderdaad inheems, maar zeldzaam in Nederland. Wat je daarmee eigenlijk al kunt inschatten, is dat dat heel lastige planten zijn die heel specifieke omstandigheden wensen. Wat met de inheemse bosbes ook al het geval is. Geen gemakkelijke teelt buiten hun natuurlijke groeiplaats.

Link to comment
Share on other sites

Idd zeer lastig te kweken,

Maar ook het telen is niet echt een makkelijk iets.

We zitten op steenworpafstand van de kroondomeinen het Loo. Daar staan er heel heel veel. in de zomer gaan we van oudsher daar bessen plukken. Hierbij zijn er plekken die veel meer geven en andere plekken veel minder.

Bij de aanplant van het voedselbos hebben we de inheemse bosbes ook geplant met goede schimmels op niet al te zonnige plek. Ondanks de moeite is er niets van terecht gekomen. Ik ben toch geneigd om te zeggen dat een blauwe bes of honingbes beter is om aan te planten.

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

@Arjan, heb je die Kas Plizka zelf al gegeten? Op je site staat, dat die het meest op de smaak van de bosbes lijkt, "volgens sommige meningen".

Aan de voorkant van mijn huis heb ik vier struiken Corymbosum staan, o.a. Pink lemonade en Bluedrop, achter, dus gescheiden door een huis, wel met zijtuin staat een "Kas Plizka" en een Patriot. Zou het dan ook wel goed komen met de bestuiving?

Link to comment
Share on other sites

@ Mastert,

Met de bestuiving moet het wel goedkomen, vooral als de planten iets ouder zijn en meer bloemen krijgen. Vooral de hommels vliegen kriskras. We hebben ons zitten verbazen hoe verschillend ze heen en weer vliegen, totaal geen structuur in te vinden

 

De Kaz Plizka PBR komt dit jaar voor het eerst in bloei bij ons en we zijn erg benieuwd of de smaak echt zo heerlijk is als omschreven.

Uit het oostblok krijgen we zelfs bestellingen zoals Letland. Ze waren heel specifiek opzoek naar de planten omdat ze zo lekkere bessen geven. Dus we gaan de uitkomst hier zeker plaatsen

Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.)

Link to comment
Share on other sites

Oh wat grappig die kaz plizka heb ik ook staan. Nog niet kunnen proeven want ondanks turf toevoegen doen ze het niet in de klei. Ik ga ze verplaatsen naar het voedselbos want die ligt op een hele dikke laag zand (we hebben het laten ophogen ivm vochtproblemen)

Daar doen ze het misschien beter.

Twijfel alleen of ik dat nu nog zal doen of het najaar.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...