Jump to content

Aubergines in 2023 🍆


MSDG

Recommended Posts

Ik heb 3 soorten, maar mis eigenlijk nog 1 soort die ik ook graag wilde. Heb nu wat meer gangbaardere. Witte bol, aubergine de barbentane en imperial black beauty gezaaid. Ik wil eigenlijk nog rotonda bianca sfumata di rosa zaaien. Dat vind ik een heel mooie aubergine en lekker om te poffen.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Vier soorten aubergines gezaaid. Black beauty, Halflong white, Tsakoniki en Violetta lunga 3.

Emerald Isle heb ik niet opnieuw gezaaid, want die deed het vorig jaar niet zo geweldig. Wel een heel mooi klein auberginetje, maar ik heb met groene vruchten vaak wat moeite te herkennen wanneer ik ze moet oogsten. Eerst een groen gestreept eitje dat verkleurd naar geel, maar dan te rijp. Ik kweek dus ook geen groene tomaatsoorten 😊

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@mus Vorig jaar had ik twee aubergineplanten, maar dat vond ik achteraf gezien te weinig voor twee personen (met zo nu en dan visite te eten). Het waren productieve planten, met veel vrucht, maar we eten graag - veel - aubergine. Vandaar. 

Het is ook afhankelijk van temperatuur. Vorig jaar was een warme zomer en misschien was het daarom dat de aubergineplanten zo productief waren (buitenteelt). Andere jaren had ik soms maar 1 of 2 aubergines tijdens het gehele groeiseizoen en dan is het nauwelijks de moeite en de ruimte waard om de planten te zetten. 

Als je een kas hebt, kan je mogelijk met minder planten toe. Voor de buitenteelt raad ik aan 1 plant per persoon in het huishouden (die mee eet) als je soms aubergine wilt eten en 2 a 3 als je veel aubergine wilt eten of wilt inmaken. 

Ik ga er dit jaar 6 zetten (voor 2 personen) en dan kan ik er ook mee inmaken (sauzen waarin het zit en dan wecken). 

Link to comment
Share on other sites

@Melliejouw top 3 recepten zonder tomaten. Want ik kom altijd maar uit op aubergine met een tomatensaus. 🙃

 

Inmiddels kiemen de black beauty’s in ieder geval goed, Rosa White heeft nog geen zin. Stonden trouwens op hetzelfde, te koude, warmtematje als de pepers, dus het verbaasd me niet.

Link to comment
Share on other sites

Hier is aubergine vera eindelijk opgekomen na 3 weken (maar niet extra verwarmd dus ook niet vreemd). Wilde ook nog een donkere aubergine zaaien, maar ben de zaadjes helaas kwijt..

 

Ook benieuwd naar de recepten van Mellie! 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Wat is de plantafstand voor aubergine eigenlijk? Ik zie online 50 cm, maar vorig jaar had ik een geënte plant en die werd echt wel enorm groot.. ik snoeide ze wel niet, misschien lag het daaraan? 

Link to comment
Share on other sites

@Gedlongrote kans dat het aan het feit lag dat je een geënte plant hebt gekocht. Die van mij waren niet geënt en raakten nauwelijks boven de 50 cm. Had er ook vrij snel spint in en wat ook niet meehielp was het feit dat ik de vruchten wat te lang heb laten hangen.

 

Zelf zet ik de aubergines nog iets dichter bij elkaar, wel wat onhandiger met dieven e.d. maar dan kan ik er simpelweg wat meer kwijt. Wellicht hebben anderen een andere ervaring wat goed werkt.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Mijn zelf gezaaid aubergineplanten worden ook nooit zo heel groot. Ik plant ze de afgelopen 3 jaar op de"dianas mooie moestuin" manier met 3 planten bij elkaar, dat gaat heel prima. 

Link to comment
Share on other sites

Hmmm, top 3 @msdg
Wel met tomaat, want Turkse keuken zonder kan niet! Maar is niet in tomatensaus.

Even kijken. Wat je echt een x moet proberen is aubergine op de barbecue. Totaal andere smaak.

En altijd harde aubergines! Niet van die zachte. Als het puntje zwart is, dan zitten er weinig pitten in. Groen puntje is meer pitten.
Prik wat gaten in de aubergine. Leg ze op de bbq.
Leg er een bol knof bij waar je de onderkant van hebt afgesneden. Dan kun je straks alles eruit drukken. Ook een tros tomaten en wat pepers en of paprika’s erbij en laten verschroeien.

Laat de aubergines zwart blakeren. Helemaal zwart dus, richting verkoold.
Dan, voorzichtig optillen. Helemaal zacht en heet, dus oppassen. In de lengte door de helft. Dan kun je het vruchtvlees met een lepel eruit lepelen. Je knof eruit drukken. Peper/paprika ontvellen, fijn snijden en erbij doen.
Flinke snuf zout, flinke scheut goede olijfolie en een hand vol fijngehakte peterselie en rauwe ui erbij. Ik doe altijd heel weinig ui, want ik proef (en ruik…) dat 3 dagen later nog met mijn bijzonder ontwikkelde reukorgaan.
Tomaat in schijfjes erbij. Turks brood, ciabatta, allemaal prima om het mee te eten.

Heb je wat over?
De volgende dag, scheutje olie, ui bakken, tomaat bakken en je aubergine restant erbij doen. Goed doorbakken en dan met brood opeten.

Of:
Baba ganus maken. Ook een heel lekker smeerseltje. Aubergines op de bbq. Zie hierboven. Dan een kommetje Turkse yoghurt waar je paar teentjes knof in hebt geperst. De fijngeprakte aubergine erdoorheen roeren. Scheutje olijfolie erover en klaar. Eten met brood.
Soort bruschetta idee zeg maar. Niet om zo een hap van te nemen.

Als maaltijd is een favoriet van ons Göveç. Dat recept heb ik al eens gepost. Even zoeken? Anders kan ik het altijd nog posten.

Een andere favoriet is Karni yarik. Gescheurd buikje. Volgens mij heb ik dat ook vrij recent nog gepost. Of in elk geval foto’s ervan. Dat ziet er zo uit. Wederom met tomaat. Volgens mij ook het recept van gedeeld. Als je zelf even wilt zoeken? Met Tapatalk gaat dat altijd verbazingwekkend slecht. Als het er niet staat, kan ik deze 2 recepten nog wel posten. Je hebt in elk geval een begin!

ea788ce6e4a750684fbe00a48f050149.jpg

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Van de 9 zaden (Patio Baby f1) zijn er ongeveer tot nu toe 3 goed uitgekomen tot kleine kiemplantjes.  Ik heb 21 januari gezaaid. Toch beetje tegenvaller 😒. Maar goed, met 3 mooie aubergine planten ben ik ook blij. 

Edited by Sabrina
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Die van mij worden vanavond verspeend, uiteindelijk zijn er alleen black beauty's gekiemd dus daar heb ik nu 8 plantjes van. De meeste hebben twee kleine echte blaadjes, maar dat is prima, ze gaan straks vanzelf hard groeien. :D Rosa Bianca dus niet dit jaar, zal aan de kwaliteit van het zaad uit de biozadendoos hebben gelegen want dubbel gezaaid en 0% opkomst onder dezelfde omstandigheden als black beauty.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...