Jump to content

deGoedeAarde

Members
 • Content Count

  39
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Grubbenvorst

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. En om terug te komen op de oorspronkelijke vraag. Zijn nu nog te klein. Nog even koesteren en dan verspenen in een 7 cm potje. Gebruikj stek en zaaigrond van een goede kwaliteit. Dan verder laten groeien. Als het potje goed doorworteld is. En dan verwennen tot volgend jaar, dan komen waarschijnlijk de eerste vruchten.
 2. Het zaaien van aardbeien vanuit de vrucht zou ik niet doen. Je weet niet wat je krijgt en in het voorbeeld van de Spaanse aardbeien zijn daar waarschijnlijk mannelijke planten uit voortgekomenHeel herkenbaar, ik doe dit elk jaar om nieuwe soorten te verkrijgen. Dit jaar is 75% van de planten met alleen mannelijke bloemen (bloem alleen meeldraden). Leverde overigens wel een met een prachtige bloem op, maar geen aardbeien. Uit gekocht zaad vanuit de zaadveredeling kan. Dit zijn meestal doordragers die dan wel of geen uitlopers maken. Na 1 seizoen is het gedaan met de aardbei. Naast veel moeite met wisselend resultaat kan het een dure grap zijn. Voor de "kleurtjes"F1 zaden betaal je rap 4,50 voor 10 zaden. Het is dus echt een klus voor de hobbyist met groene vingers die bewust iets anders wil. Wil je gewoon een lekkere aardbei voor de moestuin kun je beter gestekte planten kopen.
 3. Planten zijn net mensen, lijkt op verbranding. In het tuincentrum/kwekerij zijn ze onder gedempt licht gekweekt en krijgen dan bij jou de volle laag.Is een beetje hetzelfde als wij bij een mooie dag een dag aan het strand gaan liggen. Is een aanpassingsprobleem. De grond nu wel niet laten uitdrogen want dit versterkt het verbrandingsgevaar. En bij voorkeur in de ochtend water geven, niet in de middag. Ook dit laatse kan verbranding opleveren. De waterdruppels werken dan als een soort vergrootglas. Komt ook vaak voor als jezelf planten opkweekt op de vensterbank en op een zeer zonnige dag buiten gaat uitplanten. Je moet dan de planten aan de versterkte lichtomgeving laten wennen. Bijvoorbeeld door ze op het heetst van de dag in de schaduw te zetten.
 4. https://nl.wikipedia.org/wiki/Munt_(geslacht)
 5. Marokkaanse munt is niet te zaaien. Is niet zaadvast. je krijgt dus van alles behalve Marokkaanse Munt. Zelfs in de natuur hebben natuurlijke Muntsoorten een grote diversiteit in zich. Kenmerk van de familie waar ook de tijm onder valt.
 6. ook voor het oppotten kun je het beste zaaigrond gebruiken. van moestuingrond vermoed ik dat veel compost gebruikt wordt. Wat je ziet is het verschijnsel wat ze verbranding noemen. Teveel water geven verergerd de situatie. https://www.detuinoptafel.com/zaaigrond-versus-potgrond/
 7. Als de pot diep (groot) genoeg is, zul je weinig last hebben van woekeren. je moet dan denken aan minimaal 7,5 liter , ca 35 cm doorsnede. Goede afwatering is toch wel heel belangrijk, dus evenentueel de gaten groter maken. Listig wordt het in de nazomer/herfst. Munt zal dan bovengrondse uitlopers maken en die zal je dus moeten wegsnijden.
 8. Ik krijg wel heel veel vragen op mij af en ik zal proberen deze zo goed mogelijk te beantwoorden. Allereerst, aardbeienplantje is een zeer goede leverancier, daar ligt het niet aan. Vanuit een foto beoordelen is altijd lastig maar het lijkt erop dat de bovenstaande laag last heeft van chlorose veroorzaakt door virussen. Hier zijn alle aardbeien vatbaarder voor maar het ene ras meer dan het andere. Elsanta is zeer virus gevoelig. Daarnaast zie ik veel dood blad en naar ik meen ook uitlopers. Eind augustus verwijder je het oude blad (wat in het voorjaar gevormd is), het jonge blad laat je ongemoeid. Uitlopers altijd verwijderen. Daarnaast is bemesting anders dan anders. Zodra de Forsythia bloeit (dat doet ie bij de juiste grondtemperatuur) begin je met voeding te geven conform de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Normaal stop je bij andere planten rond 20 juni, bij aardbeien ga je iets langer door. Tot het moment dat de plant uitlopers gaat vormen (ergens begin augustus) Doordragende rassen gaan om een andere reden maar een seizoen mee. Omdat ze tot laat in de herfst bloemen en vruchten maken zijn de planten na één seizoen uitgeput. je moet sowieso de eerste bloemaanzet bij doordragende aardbeien verwijderen. de plant eerst op krachten laten komen. Ik zou om die reden eerder kiezen voor soorten die van vroeg tot laat vruchten geven. Sommige soorten zoals Cambridge Favourit geven vaak, maar niet altijd nog een tweede vruchtzetting. Rassen als Korona en Polka zijn vitaler als Elsanta. Snow White is berucht om de soms matige vruchtzetting.
 9. Het lijkt erop dat de bovenste laag vervangen moet worden. Hoe oud zijn de planten en van welk ras? Sommige rassen zoals doordragende, aardbeien uit zaad (F1 = feitelijk ook doordragend en een ras als Elsanta gaan maar één seizoen mee. Het lijkt er ook op dat de planten niet helemaal de juiste verzorging hebben gehad. Wil je echt alles weten over de verzorging van aardbeien; hier de link naar mijn website waar je een gratis e-book kunt downloaden over de verzorging van aardbeien https://degoedeaarde.weebly.com/50-tinten-rood-aardbeien.html
 10. In ieder geval nu uitplanten, in frigo is precisiewerk. (worden niet bevroren maar een fractie boven nul, en geconditioneerd dus men bewaakt de luchtvochtigheid) Hoe hiermee om te gaan is gezien de hoge temperaturen wel een uitdaging. Heb je wortelgoed zou ik deze ompotten in een 9 cm pot. Op deze manier heb je meer grip op voldoende water geven de komende weken . Verwijder zoveel mogelijk oud blad, laat alleen het nieuwe verse blad staan. In pot hetzelfde qua bladsnoei, alleen deze zou je met de juiste verzorging nu al kunnen planten. Bed goed beregen. (vandaag deed de natuur dat eindelijk eens zelf). Grondverbetering toepassen (=turf) en goed in de gaten blijven houden dat het bed niet uitdroogt.
 11. Aardbeien werden tot in de jaren 60 veel gekweekt voor de conserven industrie (o.a. naar Engeland) Met name het ras Jacunda en Amazone. Kenmerk was dat het kroontje makkelijk los liet wat handig was in de verwerking. Op zich staat het los van de kwaliteit. Oude rassen zijn inderdaad smaakvoller, maar minder productief en houdbaar. Dat laatste eigenschappen moesten de nieuwe rassen wel hebben. ze waren bestemd voor de supermarkt en moesten bestand zijn tegen transport. dus rassen van voor 1970 zijn doorgaans smaakvoller. Meer info www.degoedeaarde.weebly.com
 12. Hier de plek waar je een gratis e-book kunt downloaden over aardbeien met daarin ook ruim aandacht voor bosaardbeien. https://degoedeaarde.weebly.com/50-tinten-rood-aardbeien.html
 13. Als je een foto kunt sturen kan ik een goed antwoord geven. Zowel qua bodem(verbetering) , snoei en verzorging vraagt het extra aandacht maar is zeker mogelijk.
 14. http://www.hoogstamboomgaard.be/snoeien.html Even de link naar het plaatje , bovenstaande afbeelding lijkt op een nachtopname

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...