Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Tomaten worden slap


Moonsparkle

Recommended Posts

Goedemiddag, 

 

Dit is het eerste jaar dat ik tomaten probeer te kweken. Nu had ik er twee verpot naar een iets groter potje (yoghurt emmertje formaat), ik had ze er diep in gezet en de moestuin mix vochtig gemaakt voor het overzetten. Nu hangen de blaadjes al bijna een week slap, dit terwijl er inmiddels wel nieuwe blaadjes aan het bovenste stuk groeien, is het een idee om de slappe blaadjes eraf te halen(zie foto) ? Heb er trouwens ook nog twee in kleinere potjes waarvan er één prima gaat en de ander begint ook wat op te krullen. Ze staan in de zon achter glas, met verpotten viel me op dat de moestuin mix vrij droog was dus ik sproei er nu elke dag water bij, niet op de blaadjes maar echt op de grond. 

DSC_4776.JPG

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor je reactie, er staat op de zak moestuingrond dat het juist ook geschikt was voor kweekkassen. Zal eens kijken naar zaaigrond. Is dit tomaten plantje nog wel te redden? Er groeien dus wel weer kleine blaadjes bovenop, misschien even uit de zon en in het daglicht? 

 

Ik las ook over dat je ze beter van onderen kunt bewateren, hebben jullie daar ook betere ervaring mee? Dan kan ik nog gaatjes in de onderkant maken en op een schoteltje water zetten. 

Link to comment
Share on other sites

Langs onderen bewateren doe ik ook. Ik vind het gemakkelijker werken, plant neemt wat het nodig heeft en minder last van insecten die kweken op de bovenste natte laag.

Zowieso gaten in de pot doen, ook als je langs boven water blijft gieten. Wortels kunnen onderaan zeiknat staan terwijl het bovenaan droog lijkt. 

 

Tomaten groeien redelijk vlug en herstellen gemakkelijk. Je zou ook opnieuw nog kunnen zaaien. Als je de plant buiten zet overdag, doe het in de schaduw en uit de wind. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ik gebruik gewoon potgrond bij het ompotten en de eerste dag (soms 2) direct na het potten, verslappen de plantjes meestal. Wat dan helpt (en wat ik dus altijd doe) is om ze niet in de volle zon te zetten (ook niet binnen!) en verder ook niet teveel water te geven. Gaatjes in de bodem van de pot is natuurlijk absoluut noodzakelijk. Dan kan het teveel aan water ook weg. En als je water via de onderkant geeft, dan is de kans op varenrouwvliegjes ook een stuk kleiner.

 

Jouw plantje hangt al een week slap, maar er begint nu wel weer wat nieuwe groei zichtbaar te worden. Voor de zekerheid kun je ook opnieuw tomaten zaaien, die kiemen met dit weer lekker snel. Het tomatenseizoen is nog lang, dus dat is ook geen probleem.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sorry als het beter was om een nieuw topic te openen, maar de tomatenplanten zien er weer helemaal goed uit, sterker nog ze zijn een stuk gegroeid. Maar nu de vraag, moet je de grote bladeren aan de zijkant verwijderen zodat de middelste meer energie krijgt een sterker en hoger word? Of laat je dit zo? 

DSC_4789.JPG

Link to comment
Share on other sites

2 uren geleden, Moonsparkle zei:

Maar nu de vraag, moet je de grote bladeren aan de zijkant verwijderen zodat de middelste meer energie krijgt een sterker en hoger word?

Waarom denk je dat? Wat is je gedachtengang achter deze theorie? Waar moet die energie dan vandaan komen? Die heeft ie net in dat mooie blaadje gestoken...

 

En qua voeding in de potgrondmix: het is alsof je je pasgeboren baby Red Bull te drinken geeft.

Pas ook op met de zon de komende dagen, raam afschermen met wat wit papier bijvoorbeeld.

 

Op 4-4-2020 om 16:46, Moonsparkle zei:

Een beetje of topic maar toch ook niet, is dit van onder water geven ook aan te raden bij paprika? Die doen het tot nu toe wel goed na verpotten. 

Ja, dat is veel beter, stimuleert de wortelgroei.

Voor verdere vragen over je paprikateelt is er het Peper & Paprikatopic.

Voor de tomaten is er ook zo'n topic.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor de reacties, ik geef verder geen voeding. Dus ik laat ze 

maar even lekker hun werk doen. Ik verplaats ze nu als ze wat zon hebben gehad richting de schaduw. Zou het misschien beter zijn om ze nu buiten te zetten in de potjes omdat het achter het glas te heet word? Of zouden ze dan nog verbranden? Sorry veel vragen, maar ik leer graag. 

Link to comment
Share on other sites

Als de plantjes al 2weken in het raam in de volle zon staan, zouden ze nu ook gewoon in het raam kunnen staan in de zon. Wel in de gaten houden of ze slap worden, dan even verplaatsen. 

 

Bij mij staan al mijn zaailingen al weken in een raam op het zuiden. Geen verbranding.

Een plant die niet ik een raam op het zuiden stond, en je die er nu neerzetten de heledag, die plant verbrand dan direct.

Mochten ze slap hangen door de warmte, dan hebben ze nog niet genoeg wortels gemaakt om de hoeveel transpiratie van de bladeren te compenseren. 

Vaak als de plant dan slap hangt, geven we direct water. Terwijl 1of 2cm onder de droge aarde nog vocht zit. Dat water geven verergert de situatie dan, omdat watergeven op zo'n moment wortel groei stimulatie bellemert.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...