jasmin Geplaatst: 27 maart 2011 Geplaatst: 27 maart 2011 Naar aanleiding van het topic over zout in je tuin, bedacht ik ineens hoe lekker kruidenzout zou kunnen zijn. Een kleine gedachtensprong dus. Nou heb ik dat nog nooit gedaan, ken geen succes recept, en ben nieuwsgierig naar jullie recepten.Om niet met lege handen te staan heb ik wat voorwerk gedaan via Google, maar ja... niet beproefd door mijzelf... Kruidenzout zelf maken Kruiden zou geeft gerechten extra aroma,Het is gemakkelijk zelf te maken doorfijngestampte kruiden met zee zout te mengen, De verhouding is èèn deel kruidenop drie delen zeezout.Erg smakelijk is een mengsel met gelijkedelen gedroogde blad van;Marjolaan, Hysop, Lavas, Tijm en BonenkruidHeel aromatich zijn ook de zaden peterselie en selderijStamp de bladkruiden fijn met een vijzel.Zaden kunt u in een molentje fijnmalen. Recept Italiaans kruidenzout Nodig:een grote verpakking zeezoutgedroogde tomaten (niet op olie, maar écht droog!)gedroogde basilicumgedroogde oreganozwarte peperbolletjesknoflookpoeder of gevriesdroogde knoflookgebakken uitjes Maal de gedroogde tomaten in de keukenmachine fijn en hou ze even apart. Doe daarna alle ingrediënten zonder de gedroogde tomaten in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg op het laatst de gedroogde tomatensnippers nog even toe en maal het tezamen een minuutje. De mogelijkheden om eigen kruidenzout te maken zijn natuurlijk eindeloos. Laat gewoon je fantasie de vrije loop! Verdeel het zout over leuke kleine potjes, plak er een mooi label op en geef het kado of strooi het lekker zelf door gerechten. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
hansm Geplaatst: 27 maart 2011 Geplaatst: 27 maart 2011 Mag je wel bij recepten neerzetten ik vindt het leuk om eens van de zomer tedoen, ook al kan je natuurlijk los de dingen gebruikenis het toch handig om zo'n al gemengd potje in de kast te hebben. Quote Players only love you when they're playing.
Jorieke123 Geplaatst: 27 maart 2011 Geplaatst: 27 maart 2011 Ik maak ook zelf vanille suiker. Niet uit eigen tuin helaas, maar met een stokje uit de supermarkt. Op de zelfde manier, en veeeeeel lekkerder dan dat uit de zakjes in de supermarkt. Met kruidenzout weet ik nooit zo goed wanneer en hoe je het dan weer gebruikt in de keuken ? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
RickT Geplaatst: 27 maart 2011 Geplaatst: 27 maart 2011 zout = echt geen zout! http://www.kennislink.nl/publicaties/zout-zonder-zout Kruidenmix als alternatief voor zout Deze mix is ideaal voor mensen die geen zout mogen gebruiken, maar toch gekruid willen eten.Je eigen kruidenmix maken Je neemt 5 ml (= 1 koffielepel) mosterdpoeder, paprikapoeder en knoflookpoeder, die je allemaal vermengt. Hierbij voeg je 2,5 ml uienpoeder, witte peper en selderzaadjes. Zet goed onder mekaar en bewaar het in een luchtdichte bus. Het perfecte alternatief voor zout dat smaak geeft aan je etenhttp://nl.yunomi.be/artikel/kruidenmix-als-alternatief-voor-zout?page=1 Quote Rick`s Steigerhouten Meubelen
Vixen Geplaatst: 27 maart 2011 Geplaatst: 27 maart 2011 Zeezout is een verzameling van meerdere zouten (natriumchloride, magnesiumchloride, natriumsulfaat) en bevat vaak ook wat meer mineralen. Keukenzout is bijna alleen maar Natriumchloride. Het verschilt ook of je dode zeezout hebt, (bevat veel meer magnesiumchloride dan natriumchloride) of "gewoon zeezout." Zeezout wordt als gezonder beschouwd. Ik maak soms tijm/rozemarijnzout, hoewel ik wel spaarzaam ben met zout an sich. Citroenzout is ook erg lekker (vooral bij vis), maar dan moet je er wel zorg voor dragen dat je citroenschilletjes goed gedroogd zijn! Of pepertjes zout: gewoon een chilipeper helemaal laten verdrogen, zaadjes eruit schrapen (en het volgend zaaiseizoen gebruiken), peper fijnmalen in de keukenmachine of vijzel (als er nog vocht vanaf komt verder laten drogen) en daarna mengen met zout, naar smaak. Quote
veuvecouderc Geplaatst: 27 maart 2011 Geplaatst: 27 maart 2011 Al het zout (dat voor in de keuken en ook dat voor op straat) is in beginsel afkomstig uit de zee, zeezout dus. Zelf als het uit zoutmijnen komt, want voorheen (lang voordat wij hier waren) was daar waar die mijn is ook zee. Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/
helena Geplaatst: 27 maart 2011 Geplaatst: 27 maart 2011 Leuk idee, kruidenzout maken. Heeft iemand toevallig al ervaring met het fijnmalen van het onbewerkte zeezout? Heb al eens gehoord de koffiebonen molen te gebruiken. Maar moet deze eerst nog van de geur zien te ontdoen voor het uitgeprobeerd wordt. Er wordt nl. gezegd dat dit zout moeilijk, zoniet onmogelijk te malen is in een molen. Voor de gourmet een superleuk . Quote
Jorieke123 Geplaatst: 27 maart 2011 Geplaatst: 27 maart 2011 Ik heb een koffiemolentje die ik voor kruiden gebruik. Dus niet voor koffie Maar dan is het grove van de zeezout er af en dat is toch niet de bedoeling? (of begrijp ik je vraag niet goed?) Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
helena Geplaatst: 27 maart 2011 Geplaatst: 27 maart 2011 Wanneer ik het grove zout in het eten wil gebruiken,wordt het met een mes geplet op de broodplank, dan zijn ze nog te grof vinden wij dan. Of meng het met warm water om het door het gerecht te mengen. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 27 maart 2011 Geplaatst: 27 maart 2011 Oh, ik dacht juist dat dat de charme was van (grof)zeezout Mijn molentje is van... ehm (rent naar keuken om te spieken) Kenwood.Ik had er eerst 1 van een ander merk (een goedkopere) maar daar gingen de kruiden en zout in kleine hoekjes zitten die echt niet schoon te maken waren. En hij mocht natuurlijk niet onder de kraan.Het is de koffiemolen - kenwood cg 100 (google ) en met een paar kleine drukken op de knop 'zoef' je alles tot poeder. Ook zout. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
jasmin Geplaatst: 27 maart 2011 Auteur Geplaatst: 27 maart 2011 Lam in zoutkorst recept hier:http://www.okokorecepten.nl/recept/vlees/lamsbout/lamsbout-zilte-grond-zoutkorst Kip in zoutkorst recept hier:http://www.smulweb.nl/1330100/koken/recept/Kip-in-zoutkorst Vis in zoutkorst recept hier:http://www.esta-online.nl/2008/10/14/vis-in-een-zoutkorst-met-kapperbessensaus/ Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Helly Geplaatst: 27 maart 2011 Geplaatst: 27 maart 2011 Ik gebruik wel eens de vijzel om het zeezout fijner te maken. Is zo gepiept. Kan je daarna ook de kruiden er eventueel doorheen vijzelen. Quote Good things come in small packages
jasmin Geplaatst: 28 maart 2011 Auteur Geplaatst: 28 maart 2011 Is dat zout vervolgens weer te recyclen als kruidenzout? Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Helly Geplaatst: 28 maart 2011 Geplaatst: 28 maart 2011 Dat vraag ik me ook altijd af. Het heeft toch wel enige sappen van bijv. de vis in zich opgenomen dus ik denk t eigenlijk niet. Quote Good things come in small packages
Koert Geplaatst: 28 maart 2011 Geplaatst: 28 maart 2011 Dat vraag ik me ook altijd af. Het heeft toch wel enige sappen van bijv. de vis in zich opgenomen dus ik denk t eigenlijk niet.En er zit eiwit in, iig dat gebruik ik altijd, heb deze recepten nog niet gelezen. Quote Even a broken clock is right twice a day
greetje Geplaatst: 29 mei 2013 Geplaatst: 29 mei 2013 ff hooghalen dit topic las gister namelijk ergens op internet dat je ook maggikruid in kruidenzout kan doen en bieslook en nog wat.denk dat er best nieuwkomers zijn [sinds 2011 ] die dit ook leuk vindenen... vast mensen die nog een leuk receptje hebben Quote kiezen voor helpende handen is delen in de praktijk!http://guppedup.blogspot.nl/
Specklap Geplaatst: 4 april 2014 Geplaatst: 4 april 2014 Elk jaar maar ik een flinke voorraad van zeezout met rozemarijn, knoflook en zwarte peper. De traditionele patatkruiden in ons huis. Eerst maal ik de peper, knoflook en de rozemarijn in een kleine keukenmachine redelijk fijn. Daarna even het zeezout erbij maar niet te fijn maken. Dan gaat het geheel in zo'n kruidenmolentje van de Ikea en klaar is Specklap. Die kruidenmolentjes van Ikea gebruik ik ook voor andere mengsels en bijvoorbeeld mijn gedroogde chili's, ideaal. Quote
mijke Geplaatst: 4 april 2014 Geplaatst: 4 april 2014 Oh, ik dacht juist dat dat de charme was van (grof)zeezout Klopt helemaal hoor! Zout is gewoon zout. Zie de aflevering van de keuringsdienst van waarde over zout. Het enige verschil tussen "zout" en "zeezout" is hoe grof het gemalen is. Dus het malen van zeezout tot het zo fijn is als 'gewoon' zout is een compleet onzinnige handeling Quote schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl #groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop
jasmin Geplaatst: 5 april 2014 Auteur Geplaatst: 5 april 2014 Leuk idee, kruidenzout maken. Heeft iemand toevallig al ervaring met het fijnmalen van het onbewerkte zeezout? Heb al eens gehoord de koffiebonen molen te gebruiken. Maar moet deze eerst nog van de geur zien te ontdoen voor het uitgeprobeerd wordt. Er wordt nl. gezegd dat dit zout moeilijk, zoniet onmogelijk te malen is in een molen. Voor de gourmet een superleuk . Inmiddels wel ervaring. Gemengde verse kruiden in koffiemolen doen, zeezout er bovenop, en malen maar. Dat wordt een vochtige pasta. Uitsmeren op borden, op verwarming zetten, na het uitdrogen de zoute korst in de vijzel doen, en fijnstampen met de hand (gaat vrij makkelijk). Resultaat: Superlekker. Beetje afhankelijk van welke mix je maakte. Natuurlijk gewoon diverse variaties tegelijk maken. Nadeel: schoonmaken van de koffiemolen is lastig na afloop. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
appelvrouw Geplaatst: 6 april 2014 Geplaatst: 6 april 2014 Elk jaar maar ik een flinke voorraad van zeezout met rozemarijn, knoflook en zwarte peper. droog je de knoflook zelf? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Specklap Geplaatst: 6 april 2014 Geplaatst: 6 april 2014 Ik pers de knoflook vers en droog het uit wanneer alle kruiden door het zout zijn gemalen. Dat stapje was ik vergeten te vermelden. Drogen is zo gepiept in de oven op een lage stand. Quote
appelvrouw Geplaatst: 6 april 2014 Geplaatst: 6 april 2014 OK, dat ga ik even proberen..dan droog ik het wel in een bak ( de romertopf misschien) op de houtkachel. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
jasmin Geplaatst: 6 april 2014 Auteur Geplaatst: 6 april 2014 Ik pers de knoflook vers en droog het uit wanneer alle kruiden door het zout zijn gemalen. Dat stapje was ik vergeten te vermelden. Drogen is zo gepiept in de oven op een lage stand. Dat is ook slim!!! Ik heb vorig jaar knoflookpoeder gemaakt, maar dat duurde lang met het droogapparaat (gesneden plakjes). Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
maggy Geplaatst: 31 juli 2014 Geplaatst: 31 juli 2014 halloik heb net selderijzout zelf proberen te makenheeft er iemand van jullie dit ook al gemaakt en is jullie eindresultaat groen van kleu of eerder bruiner zoals het echt selderijzout van in het potjeik heb het hier eerder groen van kleur met het wit van het zout ertussen het voelt wel droog aan maar ik denk dat ik de selderblaadjes meer bruin had moeten laten uitdrogen in de oven niet laten verbranden maar laten drogen tot ze echt bruin waren ik heb ze 30 min laten drogen op 180 gradenhoe doen jullie het Quote
jootje Geplaatst: 1 augustus 2014 Geplaatst: 1 augustus 2014 Ik denk dat als het droog is, dat het goed is. Ik denk dat het bruine selderijblad wat je nog had gewoon oud is, de kleur verdwijnt namelijk op den duur wel. Ik heb net selderijblad gekocht, en is nog mooi groen, maar als ik het jaren ga bewaren word het vanzelf bruin! Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.