Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Hoe inmaken?


benetton

Recommended Posts

Hallo,

 

ik vind overal wat je kan inmaken.. Maar ik vind moeilijk hoe ik iets kan inmaken..

 

Tot nu toe heb ik potten met schroefdeksels en flesjes met beugelsluiting.

 

Als ik goed juist ben (pot/fles eerst even koken in sodawater?):

 

- Bij potten met schroefdeksel: een warme vloeistof ingieten, deksel op en dan omgekeerd laten afkoelen.. Is dit dan ook als je sap wilt maken? Moet je dan het sap warm erin gieten?

 

- bij flessen met beugelsluiting: warme vloeistof indoen en gewoon sluiten? Niet de fles koken met vloeistof in? Ik had laatst kruidenolie's gezien met gedroogde kruiden in zo'n flesjes en ik vond deze heel mooi (zou die ook graag maken).

 

Ik weet dat dit waarschijnlijk voor jullie heel domme vragen zijn, maar ik moet het toch van iemand eerst leren hé

Een ware prutser/beginneling :P

Link to comment
Share on other sites

Potten en flessen met schroefdeksels kan je gebruiken voor bijvoorbeeld jam en sap. Die giet je er kokendheet in, en je vult ze zo vol mogelijk. Dan even op de kop zetten, en dan weer rechtop. En zo zijn ze lang houdbaar.

Groenten (zonder suiker/azijn oplossing als vocht) doe je er eigenlijk nooit in, zaken als augurken en chutney's (dus met suiker/azijn als groot bestanddeel) dan weer wel.

 

Flessen met beugelsluiting gebruik ik nooit, misschien kan iemand anders je daar mee helpen.

Link to comment
Share on other sites

Oke bedankt alvast voor je uitleg.. Ik ben de enigste in mijn vriendenkring die dit doet, dus geen uitleg van hen

 

Op die sites had ik al gekeken, maar je krijgt niet echt een uitleg hoe je het precies inmaakt zonder Weck-ketel zodat het lang houdbaar is..

 

Een ware prutser/beginneling :P

Link to comment
Share on other sites

Als je iets in een pot met schroefdeksel wilt inmaken, moet je die pot dan vooraf steriliseren (en hoe doe je dat dan precies)? Of is gewoon in de vaatwasser goed genoeg?

 

En kun je op deze manier ook appelmoes (zonder toegevoegde suiker) inmaken?

 

En verdorie Jorieke, nu staat er ineens wéér een boek bij op mijn verlanglijstje!

Link to comment
Share on other sites

Ik was mijn potten altijd even goed af in heet water met afwasmiddel. Laat ze daar ook even (terwijl ik de vruchten verwerk) in liggen.

Daarna doe ik ze in een grote pan met kokend water, die nog even lekker doorkookt.

Tegen de tijd dat de jam/moes/watdanook klaar is, haal ik de potten uit het water en zet ik ze op de kop op een schone theedoek (gewoon uit de was, niet moeilijk extra heet gestreken ofzo).

Na het vullen (ZONDER knoeien op de rand ) deksel er op en even op de kop zetten. Zodra alle potjes zijn gevuld, zet ik ze weer rechtop. En dan hoor je al snel deksels 'ploppen' (als het tenminste polopbare deksels zijn) En dat is goed!

 

De volgende dag was ik de potjes, en vooral de randen bij de deksels, goed af in lauw water met afwasmiddel. Mocht je nog druppels hebben laten vallen op de zijkanten bijv.

 

Appelmoes zonder suiker? Dat zou ik persoonlijk wecken. Het hele idee van inmaken in jampotten is dat de suiker de boel houdbaar maakt/houdt.

Jam met minder suiker (of met geleisuiker speciaal) is ook al minder lang houdbaar bijv.

Link to comment
Share on other sites

Super, zo'n antwoord is heel nuttig! Ik zal ondertussen zondag op de rommelmarkt zoeken naar boeken over inmaken, hopelijk toch iets van mooi weer dan!

 

De potjes met schroefdeksel moeten dus maar een paar minuten omgekeerd staan.. Ik zal volgende zomer eens een paar jams koken en proberen in te maken Ben al volop potten met schroefdeksels aan het sparen van mayonnaise, jams,... hehe

 

Ben wel nog benieuwd naar de flessen met beugelsluiting.. Zou dit hetzelfde principe zijn als de potten met schroefdeksel, alleen kan je die dan moeilijk ondersteboven zetten

Een ware prutser/beginneling :P

Link to comment
Share on other sites

Dank je wel voor je uitgebreide antwoord Jorieke!

Dan zal ik me toch moeten gaan verdiepen in het wecken, want ik wil absoluut geen suiker toevoegen aan mijn eten...

Maar voor de appelmoes die ik vanavond ga maken, heb ik nog wel een plaatsje in mijn vriezer. Dus ik heb nog de tijd om op zoek te gaan naar de juiste benodigdheden.

Link to comment
Share on other sites

U heeft het over eerst reinigen met soda deeden wij eerst ook tot de man van de BROUWMARKT in ALMERE mij zij dat moet je niet doen waarom weet ik niet meer.

Maar de laatste tip die wij kregen was deze : was de flessen om met schoonwater zet ze daarna omgekeerd in de oven temperatuur op 100 graden 15 minuten dan zijn ze steriel.

Vul de flessen doe de ringen er tussen en 4 klemmemetjes op de pot en zet ze weer in de oven op 135 graden 15 tot 20 minuten ( voor fruit).

Wij hebben deze week ruim 50 flessen zo geweckt en er is er niet èèn opengegaan.

Schroef deksels vullen op zijn kop zetten (10 minuten) dan weer rechtop zetten en als je dan een klik hoord van het deksel weet je dat hij goed dicht zit.

 

stevia.

Link to comment
Share on other sites

Maar voor de appelmoes die ik vanavond ga maken, heb ik nog wel een plaatsje in mijn vriezer. Dus ik heb nog de tijd om op zoek te gaan naar de juiste benodigdheden.

 

Als ik kleine hoeveelheden over heb maak ik wel eens een paar potjes appelmoes (geen suiker) zonder te steriliseren, gewoon zoals je jam maakt met een schroefdeksel. In de koelkast blijven ze zeker een week of drie goed (en er blijft waarschijnlijk meer voedingswaarde over zonder sterilisatie in je weckpan)

 

Jam weck ik trouwens nooit, daar zit al zoveel suiker in. Ik heb laatst nog een potje abrikozenjam van twee jaar geleden gegeten, en dat was heerlijk. (ik voeg wel citroensap of citroenzuur toe, dat helpt bij de conservering en is nog lekker ook)

Link to comment
Share on other sites

Inderdaad, ik heb geen weck-ketel.. Daarom ben ik zoek naar de alternatieve manieren om in te maken (buiten invriezen )

 

Van de potten met schroefdeksel begrijp ik het tot nu toe denk ik

- goed uitwassen met soda of dreft. Hete jam/siroop ingieten , ondersteboven even zetten , omkeren en bij het horen van de ploef, is het gelukt...

 

 

Maar van de flessen met schroefdeksel vind ik het nergens... Wel heb ik in een biologische kruidenwinkel/boerderij laatst gezien dat er kruidenolie in flessen met schroefdeksel verkochten.. Prachtig was dat, maar wist ik maar hoe je het zo kon inmaken/bewaren..

 

 

Oh ja, klopt het dan dat bv sauzen (tomatensaus,...) je alleen kan bewaren door middel van wecken of invriezen?

 

Dank je alvast! Ik heb al door jullie meer geleerd

Een ware prutser/beginneling :P

Link to comment
Share on other sites

Ik gebruik flessen van bijv. van die troebele appelsap enzo. Mijn familie spaart de flessen voor mij op, je hebt er dan al gauw teveel.

Dat zijn flessen van een liter, ik heb ook kleinere flesjes van bijvoorbeeld aardbeiensaus of chocoladesaus (je weet wel, die je over ijs kunt gieten, ik ken ze vooral van vroeger )

 

Ik gebruik flesjes voor sap, limonade en voor een soort van tomaten passata. Of hoe het ook mag heten (tomaten stuk koken, velletjes en pitjes er uit halen, en het vocht nog wat verder inkoken. Dan kan je later van alles toevoegen om er bijv. soep van te maken).

 

Tomatensaus kan je wel in potjes of flessen met schoefdeksels stoppen, omdat het flink gekookt is en tomaten al een goede zoet/zuur verhouding hebben voor bewaring. Ik weet niet hoe lang het dan houdbaar is, omdat er toch niet genoeg suiker/zuur in zit voor echte conservering.

Dikkere zaken zoals pastasaus en appelmoes doe ik liever in weckpotten, omdat ik het niet goed heet genoeg krijg (blubt dan heel gevaarlijk en brandt al bijna aan op de bodem ) en het wel eens is mis gegaan met schroefdeksels.

Maar er zijn hier vast genoeg mensen die het wel in jampotten stoppen?

Link to comment
Share on other sites

Je kunt dingen als tomatensaus en appelmoes in potten met schroefdeksels doen en dan even steriliseren in een gewone pan.

Ik doe dit zelf liefst met deksels met zo'n drukgedeelte in het midden. Niet te strak dichtdraaien (gewoon 'met de vingertoppen' dichtdraaien is strak genoeg) en dan als je ze uit de pan haalt nog even stevig aandraaien.

Ik heb zelf ook geen weckketel, maar gebruik gewoon een grote soeppan met een vaatdoek onderin en een tweede vaatdoek tussen de potten tegen het stoten. Werkt uitstekend!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...