Ga naar inhoud

Knoflook, 6 okt. 2013 gepoot; en hoe is het nu?


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Bij mij ook heel veel roest en ook openbarstende bollen. Maar wat ik eruit heb gehaald (Vallellado en Valverde) is groot en beter dan ik vreesde. Ik heb inmiddels de aarde rondom de planten weggekrabd zodat de bollen meer in de zon liggen. En het gekke is: van binnenuit komen er weer groene bladeren omhoog tussen de vergeelde en roestige... Geen idee hoe dat werkt, ik heb nergens mee gespoten. We gaan het zien: Rose de l'Autrec en Russian 4 moeten nog wel wat doorgroeien beneden

Geplaatst:

Geoogst: Ik had ze willen laten staan....knoflook nodig.... bolletje uitgestoken.....wormpjes ontdekt....en een beetje vraat aan de teentjes(buitenste schilletjes....besloten om de in oktober gepote tenen te oogsten. Oogst is inmiddels geheel schoon en klaar voor gebruik, ingevroren.

 

PICT764976251401800489.JPG

 

In mn blog meer foto's

Geplaatst:

Zijn die groene sprieten geen nieuwe uitlopers uit de tenen die eigenlijk rijp zijn?

Ik heb er ook een paar geoogst waarvan de tenen al nieuw groene uitlopers kregen.

Amper winterstilstand gehad, dus grote kans dat de knoflook al oogstrijp is. Ik heb al een gedeelte geoogst, eet er al dagelijks van.

Geplaatst:
Amper winterstilstand gehad, dus grote kans dat de knoflook al oogstrijp is. Ik heb al een gedeelte geoogst, eet er al dagelijks van.

 

Volgens mij was het Persica die ons iets geleerd heeft op het forum in een topic over knoflook.

Knoflook is 1 van die gewassen die geheel afhankelijk is in zijn ontwikkeling en groei; van de daglengte.

Na 21 juni maakt de knoflook dus die beroemde spurt richting afrijpen, afsterven en oogstklaar zijn.

 

Wil niet zeggen dat je knoflook niet eerder kan oogsten. Dat kan altijd, op élk moment van de ontwikkeling. Heb je lekkere salade, lekkere hapklare/ wokbare / bakbare, whatever, knoflook.

Maar wil je knoflook dus laten afrijpen, wil je hem bewaarbaar hebben, kneiterhard dus, oogst je hem dus geheel verdort en plat. Ergens in juli ofzo. ( ook afhankelijk van het soortje )

 

Natuurlijk zijn er ook tig redenen te bedenken waarom je hem tóch wel eerder wil oogsten, of oogsten moet. Aantastingen , vroeg afsterven etc.

Helaas pindakaas, dan heb je wél oogst, maar niet die oogst die de meesten willen: die bewaarbare bollen.

Dan kun je doen als Geedee, ze invriezen of iets en dan haal je alle registers open om tóch nog het best haalbare te halen uit wat je gepoot hebt.

 

Maar nu oogsten, omdat ze wel klaar zouden kunnen zijn vanwege wegblijven winter of weet ik veel , lijkt me dus niet juist, gezien de kennis die al eens eerder hier gedeeld is.

Zelf heb ik het idee, dat de slechte staat van de knoflook bij mij op de tuin ( bijna 70% geel ivm roest ) eerder te maken heeft van het juist uitblijven van die winterprikkel ( koudeprikkel )

Knoflook wil vorst over zich heen hebben.

Geplaatst:

Bedankt voor het uitzoeken en rechtzetten. Weer wat geleerd, ik zal er overheen gelezen hebben.

 

De rest zal ik laten staan dan, al blijven er wel vragen over: waarom zijn ze dan tijdens de winter doorgegroeid? Waarom sterft het loof al af en beginnen zelfs de nieuwe tenen alweer uit te lopen?

Geplaatst:

Het hangt af van de soort.

Sommige groeien net veel beter als de winter uitblijft, andere hebben een koude periode nodig.

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Geplaatst:

Wij hebben een groot deel van de knoflook geoogst ondertussen. Alles was aangetast door mineer. Allemaal beestjes en vraat en sneu kleine bollen. We gaan ze nu maar pellen en drogen voor knoflook poeder, bolletjes zijn te klein om er verder veel mee te doen, zelfs de olifanten knoflook.

Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!

Geplaatst:

Wat jammer !!!!

 

OT: Ik ga dit weekend de bietjes, die behoorlijkwat zonlicht voor de knofloken wegnemen, oogsten en dan misschien ook heel voorzichtig wat grond afgraven rond de knoflookbollen. Ik hoop dat het enigszins bollen zijn in elk geval

Geplaatst:

Mijn eerste jaar knoflook, ik geloof ergens in december gepoot, een cm of 8-10 diep.

De boel ging slap/plat hangen, ik las veel over schimmels en vraat bij anderen, dus heb voor de zekerheid de slapste/platste helft geoogst:

2014-06-01-1743971401890402.49

Met deze bollen lijkt me niet veel mis, behalve dat ze niet heel groot zijn. De kleinere bollen zijn ook afkomstig van kleinere teentjes, ik heb namelijk alle tenen van 7 bollen in de grond gestopt, inclusief de kleintjes. Ik had ook een paar planten in een pot in de kas (later buiten), die hadden wel duidelijk wat grotere bollen die iets verder ontwikkeld waren (harder, tenen). Die planten hingen ook al een week of twee langer slap.

Mogelijk laat de houdbaarheid dus te wensen over ivm de vroegere oogst. Om die reden laat ik de andere helft zitten totdat ze geheel dor zijn. Dan kan ik later vergelijken of dat nog veel verschil maakt. De kleinste bollen heb ik ingevroren, de rest hangt te drogen.

Ik vraag me af wat het verschil zou kunnen zijn tussen een slaphangende plant oogsten en drogen, tegenover hem langer in de grond laten zitten. Dat moet haast betekenen dat de bol op het laatst nog wat krijgt van het al slappe blad of baat heeft van de wortelwerking. Anders zou het niet veel uit moeten maken?

Geplaatst:

Zo geel vind ik ze er anders nog niet uitzien... Dus begrijp je zorgen niet zo...

 

In vergelijk een foto van de knoflook van buurman Fred (teentjes v/d Lidl) met duidelijke roestbesmetting:

 

IMG006695451401894141.JPG

 

IMG007091741401894143.JPG

Geplaatst:

Nee hoor; gaat prima met hele teentjes; wél helemaal schoon pellen voordat je ze invriest. Ik neem ze 5 minuten voordat ik ze nodig heb uit de vriezer, snijd ze en hopla ....in de pan

Geplaatst:

ik heb net een dikke stengel geoogst uit pure nieuwsgierigheid, maar er is nog niks van bolletjes te bespeuren deze lookstengel gebruik ik vanavond wel in een roerbakgerecht

Geplaatst:
gebruik je ze dan ook nog wel eens rauw? In een salade of zo?

 

Als er wel eens 2 teentjes ongebruikt uit de vriezer blijven liggen zijn die de dag erna nog steeds mooie teentjes en geen prutje....kun je vast ook door de salade doen (ben niet zo voor knoflook door salade)

Geplaatst:

Hier nu ook aanzienlijk roest.

Bolletjes nu ca. 6 cm diameter. ( heb 2 geoogst voor eten vanavond )

Niet erg groot dus.

Ik laat ze gewoon zitten tot loof echt afsterft, alles wat ze nog groeien is meegenomen.

Loof neem ik na oogst mee voor de kliko, maar niet op de compostbult.

http://www.buitenthuis.blogspot.com

Rien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.

( St. Ignatus 1491-1556 )

Geplaatst:

Ik heb hier ook heel veel roest, mijn planten zijn bijna helemaal geel/bruin maar ze zijn nog niet slap.

Hopelijk lukt het om ze tot juli te laten staan.......

Geplaatst:
Is dat niet veel te pikant om door je sla te doen?

 

Bedoel je dat rauwe knoflook voor jou te sterk is om zo op te eten? Of heb je het specifiek over rauwe knoflook uit de vriezer...

Want bij mij gaan er altijd diverse tenen rauw door, o.a. sla, heen... Nergens last van...

Geplaatst:

Ja ik vind het iets te sterk om rauw te eten.

Zijn ze minder pikant als ze uit de vriezer komen?

 

Tijdens m'n doop bij een studentenvereniging moest ik een handje vol teentjes in m'n mond nemen en dan een lied zingen.

De knoflook had de huid in m'n mond lichtjes beschadigd en dat is later een enorme zweer geworden.

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...