Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Koolkragen maken


Koert

Recommended Posts

  • 1 month later...

Om de koolvliegjes in verwarring te brengen doe ik onder in het plantgat een stukje rabarbersteel. Rond de koolplant strooi ik daarna gesnipperd rabarberblad. Vorig jaar had ik er zichtbaar succes mee. Bovendien geef ik bij het gietwater op elke 10 liter water ook een liter koeiemestthee. Mijn kolen waren nog nooit zo groot en lekker geweest.

Link to comment
Share on other sites

Aantasten met wat? Ik weet natuurlijk niet zeker of het door mijn rabarbergier komt, maar heb nog nooit last van koolvlieg gehad en gewoon goede kolen. Voorheen deed ik koolkragen en gier als proef heb ik dit jaar heb ik bij de rode en groene kolen 1 rij met koolkragen en 1 zonder waar ik de rabarbergier bij giet, tot nu toe geen verschil!

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Ik zeef het wel altijd door compostzeef met stuk worteldoek, maar of je dan bij manlief nog binnenkomt dat weet ik niet?! Ik werd iig van de koffietafel bij ons in de kantine weggekeken, scheen een beetje te stinken!

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
  • 3 weeks later...

Die asfalt-dakbedekking van jouw link Koert..... ....dat geeft geen "spul" af aan de bodem?

Tja dat weet ik niet zeker natuurlijk, niet merkbaar in ieder geval. Daarnaast is asfaltpapier alleen van natuurlijke materialen gemaakt, dus als het afgeeft kan het niet veel kwaad denk ik. Het bestaat grotendeels uit steen/zand met als bindmiddel bitumen (uit aardolie). Het wordt ook wel als bodem in meren gebruikt, dus mag ik hopen dat het geen kwaad kan voor het milieu.

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 years later...

De ultieme koolkraag?

 

Er schijnt iets om de plant te moeten, tegen de larven van de koolvlieg. Daarnaast wordt kool opgegeten door slakken (zeker chinese kool, dat vertelde ons aller Maarten tH).

 

Zonder enige ervaring met kool, en koolkragen in het bijzonder, en daarbij een gemis aan een stukje dakleer of iets dergelijks, het volgende bedacht: een combinatie:

Grof waterproof schuurpapier, P240 was het grofste dat ik makkelijk kon aanschaffen.

IMAG061246461399556642.jpg

IMAG061545821399556647.jpg

De gaatjes zijn gemaakt met een holpijpje (eigenlijk zo'n revolvertang voor het maken van extra gaatjes in een broekriem). Hierin plaats ik satestokjes tegen het opwaaien.

 

Uit één velletje van 28 x 23 heb ik 2 stuks van 16 x 14 gehaald. Het kan ook iets krapper: 14 x 11,5 cm, dan haal je er vier uit een velletje.

Gaat het werken?

Straks, als het droog is, ga ik mijn chinese kool uitplanten. Vier stuks met kraagje, eentje zonder: dat is de blanco.

Wordt vervolgd (werkt het / hoe lang gaat het schuurpapier mee)

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

zou het schuurpapier niet te scherp zijn voor het steeltje? bij wind zwaait de zaailing heen en weer...

ik denk dat de teergeur in het dakleer ook wel een aardige bijdrage levert tegen de koolvlieg en bovendien is het lekker dik dus blijft het beter liggen en geeft wat steun...

uitspoelen van Paks ben ik niet bang voor want dat heeft de WUR al eens onderzocht

Link to comment
Share on other sites

Ik had zelf koolkragen gemaakt van restje vijverfolie (staan ook in recycle topic).

 

img0928resize59481332143310.JPGimg0929resize54871332143310.JPG

img0931resize14331332143310.JPGimg0932resize61031332143311.JPGimg0933resize31781332143311.JPGimg0930resize47461332143310.JPG

 

 

Inmiddels kan ik berichten dat ik deze koolkragen nog steeds gebruik....jaja dezelfde

De vijverfolie is heel goed bestand tegen allerlei weersinvloeden en gaat lang mee. Als ik de kool oogst, oogst ik de kraag meteen mee en maak m schoon en bewaar m in een zakje bij mn koolzaden. Ook gaan er kapotte plantenpotjes waar ik de bodem uitknip, om mn koolplantjes heen. Zo staan ze , zolang ze klein zijn, ook nog eens warmer én beschut.

 

Werkt perféct.

Link to comment
Share on other sites

Ik las afgelopen week een tijdschrift over biologisch moestuinieren van een jaar of 14 geleden. Daarin stond een interview met een vrouw die altijd erg veel last van koolvlieg had tot ze koolkragen maakte. Ze vond het alleen zo vervelend dat ze telkens die kragen weer overal tegenkwam in de tuin of ze weer van de planten moest afhalen na afloop dus had ze iets anders bedacht:

 

Je neemt 1velletje keukenpapier of 2 velltjes wc-papier, vouwt ze in de lengte een keer of 5 a 6 om tot je een lange dunne sliert hebt dus. Deze maak je voorzichtig wat nat zonder dat het uit elkaar valt en windt dit om de voet van je kool, beetje aanknijpen dat het vast zit. Als het opdroogt heb je een kraagje van papiermachee ongeveer. Het schijnt net een seizoen mee te gaan, als het niet de hele tijd regent, en daarna vergaat het gewoon in je tuin. Ze beweerde dit ook al jaren te doen en nooit 1 keer aangetaste kolen te hebben gehad.

 

Kent iemand deze manier? Werkt het echt? Ik heb nog nooit koolvlieg gehad maar mochten ze toch mijn tuin ontdekken wil ik daarna dit wel eens proberen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...