Jump to content

Palmkool - Cavolo Nero


Jorg

Recommended Posts

Hebben jullie al eens palmkool geprobeerd? Ik heb een drietal planten staan en van de week eens wat bladeren geoogst. Nu zal ik eerlijk zijn ik ben geen fan van boerenkool dus ook de palmkool vond ik niet fantastisch. Daarbij moet ik wel vertellen dat ik ze eerst kort had moeten koken voordat ik ze ging roerbakken. Binnenkort nog maar eens proberen, heb een recept voor een Italiaanse soep gevonden met palmkool dat me wel lekker lijkt.

 

palmkool-cavolo-nero.jpg

 

Ik denk niet dat ik volgend seizoen meer dan drie plantjes zet dus als er mensen zijn die het eens willen uitproberen dan kan ik wat zaadjes toesturen. Laat maar even weten.

 

Nog wat extra informatie:

Toscaanse palmkool is een tweejarig koolgewas dat in het eerste jaar vooral voor de langwerpige bladeren gebruikt wordt. Oogst de onderstaande bladeren af zodat een dikke stam gevormd wordt. In het tweede jaar gaat de palmkool bloeien met bijzonder mooie en opvallende gele bloemen. De plant wordt spitsig met uiteindelijk veel zijknoppen die gaan bloeien. Ook de bloemen zijn eetbaar in bijvoorbeeld een frisse salade.

 

Palmkool is niet moeilijk te telen en kan redelijk goed tegen droge en warme omstandigheden. In de wintermaanden zal deze koolsoort ongestoord verder groeien waardoor de oogst onafgebroken kan plaatsvinden.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Nee spijtig genoeg niet, nu staat de palmkool er niet meer zo fris bij. Vooral de oudere/grotere bladeren hebben vorst/konijnen schade. Ik geloof dat de jonge blaadjes nog wel oke zijn, van het weekend eens kijken, en eventueel het Italiaanse soepje maken

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Mijn palmkoolplant ( de enige die nog over is, de rest is geoogst door mijn oppassers en aan de kippen gegeven: "ja Jet, die broccoli gaf helemaal geen bloemen".. ) heeft veel blad. Een deel van het blad is wat gelig aan t worden..het jonge blad niet. Gaat dit weer weg? Is het een idee om (een deel van het) geel blad weg te halen, zou dat nieuwe groei stimuleren? De plant is best flink..

IMG870839021410900933.JPG

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Volgens mij is dat normaal. Gebeurt bij mij tenminste ook.

Ik probeer de bladeren daarom van te voren te oogsten, van onderaf naar boven. Zodoende krijgt ie dan ook z'n palmvorm.

Mocht er toch geel blad aankomen dan haal ik dat ook weg als ik er toevallig langskom.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...