Victorus Geplaatst: 19 november 2014 Share Geplaatst: 19 november 2014 Laatst kocht mijn vrouw bij de Jumbo een pak rode spruiten. Die had ik in heel veel jaren niet meer gezien. Maar wat bleek, na het koken waren het gewoon groene spruiten geworden. Het kookwater was donker geworden. Net alsof ze rood gespoten waren en de kleurstof door het koken verdwenen was. Maar dat zal toch wel niet zo zijn, naar ik aannneem. Wie herkent zich in dit bericht? Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 19 november 2014 Share Geplaatst: 19 november 2014 Dat gebeurde eerder niet? (met de spruiten die je jaren daarvoor wel had gezien?) Ik heb vorig jaar van die spruitkool gehad, die meer een soort van roosjes vormt, en die geen vaste harde spruiten. Maar ze waren wel rood/paars, en werden na het koken groen. Bonen doen dat ook wel. Ik denk dat de rode kleurstof snel(ler) oplost in water o.i.d.? Maar daar zijn vast slimmere antwoorden op te geven Quote Veldvee-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Victorus Geplaatst: 19 november 2014 Auteur Share Geplaatst: 19 november 2014 Jorieke123 vroegDat gebeurde eerder niet? (met de spruiten die je jaren daarvoor wel had gezien?)Dat weet ik niet. Ik heb ze als klein jochie zo'n 60 jaar geleden voor het laatst gezien. Mijn opa had ze gecreeerd. Na een weddenschap met weternschappers van de landbouw hogeschool in Wageningen heeft hij er 12 jaar aan gewerkt en de weddenschap gewonnen. Hij stuurde toen wat rode spruiten op naar z'n kinderen. Mijn moeder heeft ze gekookt maar in meen me nog goed te herinneren dat ze rood waren, de kleur van rode kool. Het was trouwens een kruising van groene spruiten en rode kool. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
geertlaurent Geplaatst: 19 november 2014 Share Geplaatst: 19 november 2014 Volgens mij blijft de variant Rubine wel rood. Andere (oude) rassen kleuren wel terug groen net zoals oude rassen rode boontjes. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
MartinH Geplaatst: 19 november 2014 Share Geplaatst: 19 november 2014 Ik had paarse spruiten van de Lidl, en inderdaad water paars spruiten groen. Quote mijn moestuin http://www.martinsmoestuin.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Ktrijn Geplaatst: 23 november 2014 Share Geplaatst: 23 november 2014 De soort Red Delicious zou ook rood blijven bij het koken las ik net in een boek. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Deborah Geplaatst: 23 november 2014 Share Geplaatst: 23 november 2014 Ik heb ze toevallig ook bij de Jumbo gekocht. Zie onderstaande foto's van voor en na het koken. De smaak was niet echt heel anders dan normaal. Quote Mijn naam betekent Honingbij, later als ik groot ben wil ik Imker worden. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Victorus Geplaatst: 24 november 2014 Auteur Share Geplaatst: 24 november 2014 De smaak heeft ook een pittigheidje. Ik vroeg m'n vrouw of ze de spruiten schoongemaakt had op een snijplank waar pepers op gesneden waren omdat ik aan de mogelijkheid dacht dat ze "besmet" waren met wat capsacine uit pepers. Het antwoord was nee. Ze had ook het pittige geproefd. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
suus76 Geplaatst: 26 november 2014 Share Geplaatst: 26 november 2014 Hoi, Dit is normaal. Ik heb dit jaar ook paarse bonen gehad uit eigen tuin, en deze werden na het koken gewoon groen. Hetzelfde geldt voor de rode boerenkool die ik heb staan. Wordt groen bij verhitting. En de paarse/rode spruitjes dus ook, er is geen gebruik gemaakt van verfstoffen die er later op gespoten zijn. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Victorus Geplaatst: 26 november 2014 Auteur Share Geplaatst: 26 november 2014 De soort Rubine van Vreeken blijft wel rood. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Yosha Geplaatst: 14 januari 2016 Share Geplaatst: 14 januari 2016 Vandaag zag ik toevallig rode spruitjes in de winkel. Ik heb alleen niet onthouden wat de naam was, maar het zal dan niet de Rubine zijn geweest, want op het etiket stond dat ze groen werden van koken. Maar dat ze bij bereiding in de magnetron wel op kleur bleven (nou ja, ze zagen er groen met rood uit, ik neem aan dat ze niet nog roder worden bij bereiding, dus groen met rood). Hoe je in de magnetron kookt weet ik niet, maar dat is vast wel ergens te vinden voor de mensen die het eens willen proberen voor de kleur. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Claudia69 Geplaatst: 28 januari 2016 Share Geplaatst: 28 januari 2016 Lijkt me niet zo raar. Paarse 'sprouting broccoli' wordt ook donkergroen bij het koken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.