Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Notenbomen - Walnoot - Kastanje


Fusilli

Recommended Posts

Ik wil graag een paar noten bomen langs de rand van mijn perceel planten. Ik ben geïnteresseerd in walnoot en tamme kastanje, maar zijn er bepaalde rassen die ik moet nemen? Plaats heb ik genoeg.

 

Zijn er nog andere bomen die een eetbaar gewas (naast het gebruikelijke fruit wat in een boomgaard te vinden is) produceren?

Link to comment
Share on other sites

Hallo!,

 

Tamme kastanje is zeker een mogelijkheid, maar deze mag ik u tenminste niet verkopen (er is een vervoersverbod in Boskoop wegens een aangetroffen ziekte bij een andere kweker van Tamme kastanje's). Walnotenbomen zijn ook een goed plan, maar daar moet u erg op de bestuiving letten. Koop tenminste een veredelde walnoot, en niet de wilde. De wilde is lekker goedkoop, maar word 15 meter hoog en even breed. Ook geeft deze nauwelijks vruchten. Beter zijn veredelde rassen als Broadview en Buccaneer. Maar zelfs deze worden niet uit zichzelf bestoven. Door windbestuiving mag de andere walnotenboom vrij ver weg staan (halve km tot 1km). Kijk dus even goed rond. Deze walnotenbomen kunnen uiteindelijk 6 meter hoog en 4 meter breed worden.

 

Natuurlijk zijn er ook andere leuke bomen met fruit die je kan aanplanten, denk bijvoorbeeld aan de Kweepeer. Deze oude vrucht werd in de kastelentijd veel gegeten en is heerlijk te verwerken tot o.a. taart en ijs. Een vijgenboom word uiteindelijk ook vrij groot, maar groeit erg langzaam. Mispels zijn ook een mogelijkheid, maar weinig mensen vinden deze lekker. Ook in appels peren pruimen en kersen zijn veel mogelijkheden die niet al te gewoon zijn. Zoals appels met rood vruchtvlees, langwerpige pruimen en stoofpeertjes.

 

Let wel bij alles op de bestuiving: http://fruitbomen.net/bestuiving/

 

Ook zachtfruit (perzikken, nectarines, abrikozen en amandelen) zijn in hoogstam te verkrijgen, maar heel weinig kwekerijen hebben dit staan. (zelf heb ik op dit moment alleen abrikoos hoogstam staan).

 

Bij de walnoten zou ik als ik 2 bomen kan planten Buccaneer en Broadview neerzetten. Het zijn prachtige bomen die elkaar bestuiven en dus uiteindelijk veel vruchten dragen.

 

 

Groetjes,

 

Frank

Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube

Link to comment
Share on other sites

Wow bedankt voor het snelle en uitgebreide antwoord. Ik ga uw stukje over bestuiving lezen. Morgen eens langs de kweker voor een Buccaneer en Broadview walnotenboom.

 

Ik heb al diverse fruit (bomen) op mijn erf staan, appels, bramen, frambozen, pruimen. Ik heb geen idee welke rassen het zijn maar de appelbomen zijn wel oud denk ik. Een vijg heb ik ook al.

 

Perzik lijkt me leuk om er bij te hebben. Ik ga hier eens naar zoeken, u heeft ze niet staan? Die rode appel is dat deze op uw website?: http://www.fruitbomen.net/appel/red-devil/

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ik heb zelf enkele walnoten in de tuin staan, ben altijd verzot geweest op noten, mijn eerste boom geplant bij mijn ouders thuis zo'n 35 jaar geleden en verzamel er nog jaarlijks walnoten want mijn zoon woont er nu.

Het ras kan ik niet benoemen want het zijn steeds planten die gezaaid zijn door mezelf of de eekhoorns. Mijn ervaring is wel dat het handig is als je niet kiest voor varianten met dikke maar dunschalige noten. Onze kleine dikschalige blijven heel lang goed. In het zuiden zijn er afgelopen jaren heel veel geplant in het kader van speciale regelingen via het IKL.

De muggen houden er niet van, de eekhoorns net wel, ze zorgen voor onze broodnodige gezonde lucht, enkele noten per dag is goed voor de mens en een tak in je vijver zorgt voor helder water.

Met de appels met rood vruchtvlees neem ik aan dat de sterappels bedoelt worden, zeker een aanrader als je er een op de kop kunt tikken.

Nostalgies appels op een bed van stro onder de boom. Ze worden tegenwoordig weer volop geteeld en geplant.

gr Jos

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

Achter hoeveel jaar zijn walnootbomen volwassen? We zijn naar een huis gaan kijken waar 2 walnootbomen staan van 20 jaar oud (8m tot 11m hoog en 6 - 8 m breed), grond is zandgrond. Ze nemen nu al redelijk veel ruimte in van de tuin. Zijn walnoten achter 20 jaar volgroeid of zouden deze nog groter/hoger worden aangezien er op sommige sites staat dat deze rond de 20m hoog en breed worden?
Er lagen nog veel noten en deze waren lekker ;).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Geen idee waar dat traag groeien ergens gezegd wordt. Een jonge walnoot (Juglans regia) groeit als een gek, 1.80m in een jaar is niet bijzonder. Als je niets doet eindig je bij een boom met een kroon van 15-20m diameter....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...