Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Paardenmest: puur van het land of stalmest(met stro)?


henkg

Aanbevolen berichten

Ik kan nu (eigenlijk de hele zomer) makkelijk aan paardenmest van het land komen. Gewoon de pure drollen van de mesthoop scheppen (helaas wordt het regelmatig afgevoerd, dus geen rijpe mest)

Stalmest (met ruim stro) kan alleen van oktober tot april, want alleen dan staan de paarden meest op stal.

Beide soorten zijn vers. Welke ik ook ga gebruiken, ze moet dus nog rijpen.

 

De vraag: Welke soort best te gebruiken?

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Pure paardenmest is makkelijker, want dat hoeft eigenlijk niet echt te rijpen. De stikstof die daarin zit, is voornamelijk gebonden stikstof, dus kans op verbranding is klein. Stalmest die je krijgt van paardenstallen, heeft vaak teveel stro om goed te composteren. Het meest ideale naar mijn mening zou zijn een hoop maken van de stalmest mét pure mest erdoorheen. En daarnaast een hoop met pure paardenmest, die je al heel snel kunt gebruiken (veel youtubers doen dat en gebruiken het na zo'n drie weken al). Waarom dan alsnog een hoop met stalmest? Dat is vanwege de urine rijker.

 

Zelf gebruik ik na m'n experiment dit jaar, ook gewoon zo paardenmest uit het land, als het echte groenige er maar af is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, veel onkruid ja. Ik had een laag in mijn fruittuin gegooid, en er alleen op bepaalde stukken ook een laag gemaaid gras er overheen gedaan. Op die plekken met gras als toplaag is het nu een mooi stukje tuin. Op die andere plekken staat VEEL onkruid. Ik ben dat nu weer aan het afdekken met gras.

In de moestuin bevalt het wel goed, dan hark je er net even wat makkelijker doorheen en is het onkruid wel te doen. Ik heb mest met stro, en dat laat ik dan eerst een tijdje liggen nog. Op de composthoop afgewisseld met laagjes ander spul, of puur in zo'n compostbak.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik verkies keutels uit de wei boven stromest, omdat ik de mest haal met de fietskar. Dus de opvulling van stro (veel lucht en wat vezels) kan me dan gestolen worden. Ook heb ik het idee dat de mest zonder stro wat sneller composteert en wat meer geconcentreerde compost oplevert.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank allemaal.

Ik ga nu dus voor de pure paardenmest, en vermeng dat met de composthoop. Halen is een makkie, nog geen 150 meter lopen met de kruiwagen naar buurvrouw Magda.

En wellicht later ook stalmest, daar moet ik wel meer voor reizen: zeker 500 meter.

Wonen in een gehucht heeft een paar nadeeltjes (geen winkels!), maar veel meer voordelen. Die mest is er een van vele.

(Binnenkort ook maar eens appels gaan plukken in de boomgaard op minder dan een kilometer afstand, in ruil voor een kistje of twee).

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik sluit hier even bij aan.

 

Ik haal ook losse weidekeutels en doe die in de compostton. Telkens een emmer, afgewisseld met laagjes tuinafval.

Dit is een foto van vandaag, van de onderste laag. Die is van vorige zomer en is gemengd met beukensnoeisel.

 

Ik vind het er helemaal niet goed uitzien. Heb er vorige week al eens een emmer water in gekieperd omdat het zo droog is. Het lijkt ook in de verste verte niet op compost. Eigenlijk ziet het er nog net zo uit als vorig jaar.

 

Ben ik te ongeduldig of gaat er iets fout?

 

(Ik ga hem niet omzetten: dat trek ik niet ).

 

2015-08-23compostvat14301440352320.JPG

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja. Daar gaat wat fout. Veels te droog. En nou nét beukenafval verteert niet snel he ? Beter mengen met álles uit de tuin, en niet in de volle zon, en weet ik niet hoe je composthoop er uit ziet en hoe die opgezet is en hoe/ waar, wat enzo, maar dit werkt dus niet nee.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank Bit, ik had natuurlijk veel eerder aan de bel moeten trekken

Ja suf, dat beukensnoeisel. In de volgende lagen zit 'gewoon' tuinafval, dus hopelijk gaat het daar wat beter, als ik hem natter hou.

 

Misschien toch maar hulp inschakelen en het spul omzetten.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb e.e.a. gelezen over composteren (brochures van Vam en Vlaco en natuurlijk hier op het forum) dus de grondbeginselen zijn me wel duidelijk geloof ik. Maar 1 ding dat hier niet erg meewerkt is een luxeprobleem: bijna geen schaduw, dus die ton droogt flink uit.

 

En wat denk ik ook niet handig is: ik wilde 2 vliegen in 1 klap slaan. Ik heb geen grote tuin, weinig te composteren, dus ik haalde geregeld een emmer paardenmest (zonder stro) en daarop dan zo'n 10 cm groenafval. Beetje husselen, klaar.

 

Maar ik denk dat ik volgend jaar beter 1 ton mest en 1 aparte ton met groenafval kan maken. Of zou dat geen probleem hoeven zijn en moet ik er alleen vaker water bij doen?

 

(Ik heb weinig energie, dus het kan niet te arbeidsintensief zijn.).

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou daar eens lekker de tuinslang opzetten. Teveel aan water, loopt vanzelf wel weg. Maar zonder water, geen leven, en zonder leven geen omzetting van je materiaal.

"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"

Colonel Kurtz

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik denk dat je er best wat water op kan gooien, maar niet zoveel dat het dan van onderen weer wegloopt.

 

De emmer paardendrollen die ik afgelopen weekend meegekregen heb, zijn nog redelijk vers, een paar weken oud schat ik. Die liggen nu op het gedeelte waar ik in oktober de knoflook ga planten, ik hoop dat dat goed gaat

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...