appelvrouw Geplaatst: 21 augustus 2015 Geplaatst: 21 augustus 2015 Veel van mijn pas gemaakte jam is bedorven..natuurlijk schoon gewerkt enz, zoals altijd. Toch veel jam met schimmel. Alle kruisbessen en kruisbessen met ander fruit. Alle potten met kersen frambozensaus...Zou de hitte een oorzaak kunnen zijn? Het is allemaal jam uit de tijd van de zware hittegolf hier. Iemand een idee? elf vermoed ik dat het fruit toch een soort van aangetast door de hitte was. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jane Doe Geplaatst: 22 augustus 2015 Geplaatst: 22 augustus 2015 Dat zou maar zo kunnen, maar door de hitte van inmaken zou dat toch weg moeten zijn? Misschien niet zoet genoeg, geen vacuüm en/of toch niet schoon genoeg? Zit de schimmel alleen boven of ook er door?Als de schimmel alleen boven zit, zou je dat weg kunnen halen en dan nog minimaal cm extra. Opnieuw verhitten, potten vullen en inmaken. Quote
appelvrouw Geplaatst: 22 augustus 2015 Auteur Geplaatst: 22 augustus 2015 Ik bedoel de hitte van die dagen in combinatie met het fruit. Al gekookt an de plant?. Niks anders dan anders gedaan en dan is het altijd goed geweest voor minimaal een jaar. Ik sta werkelijk voor een raadsel.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
prettig gestoord Geplaatst: 22 augustus 2015 Geplaatst: 22 augustus 2015 Jet, gebruik je gewone jampotjes of weckpotten? Bij de eerst wil het na verloop van tijd bij sommige potten wel eens het plastic laagje van de deksel loslaten, daar kunnen schimmelsporen zich in verbergen. Met een paar dagen kan dan de hele boel bedorven zijn. Waren de kruisbessen nog niet aan het gisten dat het misschien daaraan lag? Maar goed al met al flink waardeloos en jammer van al het werk, tijd en energie die het gekost heeft Quote Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!
henkg Geplaatst: 22 augustus 2015 Geplaatst: 22 augustus 2015 Jet: jammer!Als beginnend jammaker ben ik benieuwd naar de verschijnselen, om dit te kunnen herkennen als het mij gebeurt. Geen vacuum meer? / zichtbare schimmel?. Foto's? Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
simke Geplaatst: 22 augustus 2015 Geplaatst: 22 augustus 2015 Jet kan je mij de datums geven van het in maken en het oogsten van je fruit. Kan ik voor je kijken in de bd kalender. Oosten op en in maken op blad is de slechtste dag om je fruit te verwerken. Ik ga voor vrucht of bloem dag dan zit je zeker goed. Quote
appelvrouw Geplaatst: 22 augustus 2015 Auteur Geplaatst: 22 augustus 2015 Het was in de laatste week van Juni ongeveer. Vanaf de 24e. Potten heb ik van ellende in de vuilbak gekieperd. Precieze datum weet ik niet meer maar bij vriendin staan nog een paar potten kan ik het doorgevenAlles een dikke schimmellaag.Jongens ik maak al jaren jam, met niet heel oude potten. Sommige nw potten. Alles uitgekookt, deksels met soda. Al mijn jam uit die tijd heeft het. Niet de jam van ervoor (22 juni)en daarna heb ik geen jam meer gemaakt. Gisten door de hitte, ja dat zou kunnen. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Claudia69 Geplaatst: 23 augustus 2015 Geplaatst: 23 augustus 2015 . Van half juli tot half augustus kan het zeer warm zijn - mijn moeder sprak van 'de hondsdagen' als het in die periode echt heet werd, en ik heb altijd gehoord dat het geen goed idee was om dan eten in te maken. Het is deze zomer vaak erg heet geweest. Dat zal volgens mij wel meespelen. Quote
balkontuinder Geplaatst: 23 augustus 2015 Geplaatst: 23 augustus 2015 Oh wat jammer zeg! Een behoorlijke domper inderdaad. Quote
simke Geplaatst: 23 augustus 2015 Geplaatst: 23 augustus 2015 Even na gezocht in de db kalender 23 -6 was een apogeum dus voor de db er een rode dag het was wel een vrucht dag en de 24-6 stijgende maansknoop en wortel dag dit was dus ook een rode dag. En ongunstig en werken verstorend. Voor het inmaken hier een tabel volgens de db metode: Maan wortel : de beste dag om in te leggen in zuurMaan blad :is niet geschikt. Maan bloem: kan als vervangen voor vrucht dag Maan vrucht: verwerking van fruit sappen en jam Ik hoop dat dit helpend is voor de toekomst. Quote
Honing Geplaatst: 14 november 2020 Geplaatst: 14 november 2020 Hoe kan het dat bij een weck pot met rabarber schimmel zit terwijl de pot volledig dicht zit? Ook de ring is schoon. Quote
Patrijs Geplaatst: 14 november 2020 Geplaatst: 14 november 2020 Niet schoon genoeg gewerkt of te veel vocht er in (niet lang genoeg ingekookt) Je zit in het topic jam, is het jam of heb je geweckt? Quote De moestuin van Patrijs
Flup Geplaatst: 14 november 2020 Geplaatst: 14 november 2020 Dat heb ik ook met de appelmoes dit jaar (heb geen jam gemaakt). Heel irritant, want ik heb niet anders gewerkt dan vorige jaren. Weet wel dat men bij wecken (of dat voor inmaken geldt, geen idee) zegt dat je dat beter niet kunt doen als er onweer in de lucht zit. Of de warmte meespeelt, weet ik niet. Zonde en hopelijk volgende keer beter. Quote
Johmir Geplaatst: 14 november 2020 Geplaatst: 14 november 2020 Potten die met kokend water gespoeld zijn, inclusief deksel (schudden met deksel erop), zouden vrij van schimmel/bacterien moeten zijn. De gekookte jam ook, dus als de ingekookte jam direct in de net gespoelde potten gaat dan zou de inhoud compleet steriel moeten zijn (het beetje lucht in de pot zal na sluitel van de pot zeer snel heet worden door de jam en dus wordt deze ook steriel). Schimmels kunnen dan alleen nog binnendringen via een niet goed sluitende pot. Dus ik denk dat er toch ergens ruimte geweest is voor het binnendringen van schimmels. Quote
RobO Geplaatst: 14 november 2020 Geplaatst: 14 november 2020 (aangepast) voorjeweetnooit zetten we de weckpotten nog een 20 minuutjes op 100 graden in de oven 14 november 2020 aangepast door RobO Quote
fre3ke Geplaatst: 16 november 2020 Geplaatst: 16 november 2020 (aangepast) Ik heb even mijn boek over conserveren erbij gehaald. Bacteriën worden alleen bij de juiste zuurgraad van het product gedood bij verhitting tot het kookpunt. Bij jam zit het conserveren vooral erin dat de grote hoeveelheid suiker de bacteriën uitdroogt. Er blijven dus bacteriën aanwezig. Geweckt voedsel moet daarom koel bewaard worden bij max 16 graden, en binnen een jaar genuttigd. Misschien dat dit het bederf verklaart. Fruit dat meer zon krijgt heeft minder zuur, dus mogelijk dat het beginproduct dit jaar al meer bederfelijk was door de zeer warme zomer. En als de opslag daarna ook nog te warm was, kan het mis gaan. 16 november 2020 aangepast door fre3ke Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.