Ga naar inhoud

Hoe staat de knoflook erbij 2015-2016


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Mijn ervaring is dat de roze knoflook over het algemeen wat scherper is van smaak. Vooral in bijv. Soep vind ik dat prettig.

Geplaatst:

[img-rotate=]image54871464766464.jpg[/img-rotate]image92411464766464.jpgimage92171464766465.jpg

Van de stengels (bloem er tussenuit geknipt) heerlijke knoflookpesto gemaakt! De Thai green currysoep (met courgette) werd er verrukkelijk van!

Geplaatst:

Ha! Goed gedaan! Ik heb ook weer een nieuwe lading klaarliggen om te hakken en in te vriezen, ideaal! Gisteren nog een blokje door de kip sechuan heen gemikt, en eergisteren door de groentesoep. Echt heerlijk!

Geplaatst:

Dat is een recept van Suus, een paar pagina's terug.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Ik ben ook wel benieuwd. Ik haal bloemknoppen er nooit uit terwijl ik dat bij uien wel doe. Volgens mij is het harde stengeltje wat in elke knoflookbol te vinden is, ook een bloemstengel geweest. Mogelijk is de bloei zelfs belangrijk voor het afrijpingsproces van de tenen, maar zeker weten doe ik dat niet.

Geplaatst:

Tja... ik vind ze lekker dus ik oogst ze. Anders gaan ze verloren. Eventueel zou het invloed kunnen hebben op de bolvorming als je de stengels laat staan maar daar heb ik nog geen vergelijkende tests van gezien.

Dus... ik ga voor de lekker en daarom eet ik ze op.

Geplaatst: (aangepast)
Ik ben ook wel benieuwd. Ik haal bloemknoppen er nooit uit terwijl ik dat bij uien wel doe. Volgens mij is het harde stengeltje wat in elke knoflookbol te vinden is, ook een bloemstengel geweest. Mogelijk is de bloei zelfs belangrijk voor het afrijpingsproces van de tenen, maar zeker weten doe ik dat niet.

 

volgens dit aardige verhaal maakt het niet uit voor de bol als je grond maar voldoende vruchtbaar is; ze adviseren daar wel niet te diep te planten en te mulchen met stro

dit jaar stonden de aardbeien en knofloken in rijen afwisselend, totnutoe gaat dat heel prima voor allebei en het teelt ook makkelijk vanwege het stro in de rijen

 

de stengels na de oogst kunnen hard of zacht zijn afhankelijk van de soort

 

wij plukken de jonge stengels ook omdat ze zo lekker wokken

soms eten we de bulbils omdat die nog lekkerder zijn, maar ja , veul werk om ze te pellen

aangepast door Gast
Geplaatst:

Hier de knoflook maar geoogst aangezien de roest de pan uit vloog.

Regen vochtig mist warmte, dan wilt het wel schijnbaar.

 

Eind Oktober geplant en voor de eerste keer, niet teleurgesteld.

Nu nog hopen dat ze smaken, ruiken doen ze best sterk!

 

Ik heb ze onder de koude kraan schoongemaakt van grond, en hangen nog buiten te drogen.

Wat zijn eigenlijk nu een beetje de bewaar adviezen, of beter gezegd de algemene gebruikte methoden voor het bewaren van knoflook.

 

Is gewoon ophangen aan het blad in de schuur en pakken wat je nodig hebt iets?

 

knoflook.png

Geplaatst:

ja, schoonmaken (anders heb je straks steeds zandjes bij het koken) goed drogen en bewaren, kan in de schuur

je kunt er ook mooi mee vlechten als ze nog niet helemaal droog zijn

Geplaatst:

De knoflook hier op het complex zit onder de roest helaas. Het begon bij de Levenvanhetland knofloken en langzaamaan door alle knoflookplanten heen. Aan het begin heb ik nog geprobeerd bladeren weg te halen, maar nu zijn ze al te ver aangetast.

Bij ons in de achtertuin heb ik ook nog een veldje knoflook staan met allerlei soorten (Lautrec, rode Bio AH, Aldi, Siberian, Solo, enz). Deze zijn nog niet aangetast.

 

Zelf dacht ik ook te lezen dat de bloemstengels verwijderd moeten worden voor de groei, dus heb ik dat netjes bij alle 200 knofloken gedaan. Als je logisch nadenkt zou je zeggen dat er meer energie naar de bollen gaat als er geen bloei plaatsvindt.

 

@Suus76: de lautrec knofloken staan er nog in, wel een beetje aangetast. Ze doen het erg goed!

Geplaatst:

Roest, veel roest.

Ik heb er drie voortijdig geoogst:

2016060512425544131465190403.jpg

 

2016060512475274561465190658.jpg

De teentjes zijn nog niet echt klaar. Lijkt misschien zo, maar de vliezen om de teentjes zijn vrij dik, en de teen zelf is aan de kleine kant.

De stengel is nog erg sappig. Ik laat ze nog maar even staan. Hopelijk onttrekt de bol nog veel uit de stengel, want de bol is het nageslacht, dat gaat voor alles (denk ik, geen referenties)

Elke paar dagen ga ik er eentje oogsten, er staan er genoeg.

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Geplaatst:

Helaas bij mij op de knoflook en oerprei ook de eerste roeststippeltjes geconstateerd.

Dus vandaag gelijk met het Bakingsoda/water/scheutje oliemengsel gesproeid. Alle knoflook, uien, oerpei, sjalotten en bieslook. Hopelijk remt het de verdere roestvorming wat af.

Geplaatst:

wegens extreme roest de knoflook gerooid vandaag. Wel knolletjes, maar klein. De olifantknoflook op hetzelfde perceel heeft echt nul roest, evenals de uien en prei. Echt heel gek.

Geplaatst:

Bij mij ook heel veel roest sommige rassen. Wat te doen? Laten staan of gaat het dan allemaal verloren? Bij mij zijn ze ook nog niet volgroeid.

Geplaatst:

@D_SDennis: Ik denk dat de keuze om de knofloken te laten staan verder afhangt van andere ui-achtige die je op de tuin hebt staan. Als je jonge uienplantjes of preiplantjes hebt staan dan zou ik aanraden om de knofloken met veel roest te rooien, dan heb je minder kans dat de andere ui-achtige aan worden getast. En al het loof wat helemaal verdroogd is en op de grond ligt moet je dan ook opruimen om zo veel mogelijk de roest sporen weg te krijgen van de tuin.

 

Gisteren de eerste knofloken tussen de aardbeien weggehaald. Het zijn er nog niet zo veel aangezien dit eerste veldje aardbeien (+knoflook) onder plat glas staat (daarom nu al oogsten) en het niet veel aardbeienplanten zijn (om de 4 aardbeienplanten 1 knoflook). De andere 200 knoflookplanten staan buiten op een apart veld (speciale soorten) en tussen de aardbeien buiten (AH rode Spaanse knoflook).

 

Dit zijn de eerste knofloken. Het zijn de rode Spaanse knofloken van de AH. Ik had nog nooit eerder knoflook in het najaar geplant om te oogsten in de zomer/voorjaar. Het eerste resultaat mag er zijn:

 

2016060616004056721465300300.jpg

2016060616005511491465300307.jpg

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...