Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)

Featured Replies

Geplaatst:
1 minuut geleden, peulenschil zei:

Dit jaar ( laat in het seizoen) de te grote olijfkomkommertjes in kleine stukjes gesneden en gefruit in olie met peper zout en knoflook

Dat klinkt ook heel lekker! Ik las dat je, de grotere, ook goed in stukken/schijfjes kunt drogen in de voedseldroger. Bijvoorbeeld met wat kerrie massala erover tijdens het drogen. Dan worden het chipjes. Ik heb hier ook nog best wat grote hangen voor de zaadoogst. Die zijn daar perfect voor. Blad wist ik nog niet, ga ik ook eens opzoeken, dank je voor de tip!

aangepast door Dahli
Typo

Geplaatst:

Ik kon er niet toe komen om alle onrijpe pepers en parika’s af te danken, en ik dacht dat het met de scherpte wel mee zou vallen want hey, onrijp. Dus dacht ik er chutney van te maken met appels als bulk en zoete smaak. Verder uien, knoflook, rode wijn, azijn, zout, suiker, rozijnen, kruiden en dus die lawine fijngesneden pepers en paprika. Een paar onrijpe tomaatjes nog. Het werd wel lekker. Maar nog steeds loeiheet (pedis). Oeps, verkeerd ingeschat. Te heet voor chitney. Dus de staafmixer er op, de bulk in jampotjes gestopt om (langer) te bewaren, en een deel in ijsblokjesvormen ingevroren. Zo kunnen we per keer een pittige toets aan het eten toevoegen als we willen de komende tijd, zonder steeds pepers te hoeven snijden of de sambal aan te breken. En als ik dit ooit nog eens doe dan moet ik dus véél meer appels gebruiken!

Overigens was het restje van deze prut door de yoghurt verrassend lekker. De yoghurt blust de hitte, en dan overheerst het zoet van de overige ingredienten. Wel een pittig nasmaakje. Maar misschien goed als ontbijt. Pepers zijn anti-parasitair en anti-kanker, prima om de dag mee op te starten.

Ik had vandaag sowieso niet veel succes met de kookexperimenten. Mijn zelfgemaakte pectine is ook mislukt. De kweeperen zijn wel goed gekookt, morgen maar verder.

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

4 potten kweepeergelei! En een restje uit de pan geschraapt. Wat een heerlijke vrucht zeg! Had 'm nog nooit geproefd. Maar op de MTFD mogen plukken bij @Goldfish en @Mevrouw Groen en enkele grotere bleven over op de weggeeftafel dus ook meegenomen. Ik kan eigenlijk niet zo goed tegen appel en peer. Maar af en toe kan wel. Dit gaat dus absoluut 'af en toe' zijn (als ik tenminste kan voorkomen dat Cor voor die tijd alles door zijn yoghurt heeft gegooid, lol).

De moes van de peren ligt in de vriezer voor later Membrillo. En de schillen liggen in de voedseldroger (experiment). Jammie!

20251023_222356.jpg

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

Gewassen en ontnerft. Als het straks droog is maken we er strakke rolletjes van die gaan dan in een stevige zak in de vriezer.

93C5327E-2F1C-4F47-AA80-687411F1BAE4.jpeg

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Niet geblancheerd de diepvries in @appelvrouw? Of hoeft dat niet perse bij palmkool?

Geplaatst:

Jep rauw net als boerenkool..de vorst erover!-

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

20251025_174927.jpg

2 rode kooltjes uit mijn moestuintje gestoofd met laurierblaadjes uet, kruidnagels, appels, azijn en appelstroop. Verdelen over een aantal bakjes die de diepvries ingaan. Dan kunnen we het eten wanneer we willen. 💜

Geplaatst:

Chayote brownie! Al is het meer cake dan brownie. Ik vind hem heerlijk! Maar mijn dochter heeft ‘m afgekeurd. Ze is ook niet gek op courgette brownies.

IMG_4096.jpeg

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

Ziet er ontzettend lekker uit @Tanja65 !

Geplaatst:

2 potjes + 1 schaaltje crème de marron. Niet de allermooiste kleur, maar zooo lekker.

IMG_8682.jpeg

Geplaatst:

Tijdje geleden jenever bij de pruimpjes gegoten, suiker erbij.... en werd toch wel nieuwsgierig naar de ontwikkelingen. Dus net een slokje pruimenlikeur voorgeproefd. Erg lekker!!

Voor de Kweepeerlikeur heb ik nu ong. 1 liter kweepeersap klaarstaan, en van de week Weinbrand in Duitsland gekocht om deze tezamen tot likeur te laten verworden. Ben benieuwd.

Wordt een warme winter zo. P

Geplaatst:

Mmm dat klinkt lekker @Erny

Ik ben met alle rijpe eigen tomaten en 10 kg gekochte tomaten saus en soep aan het maken. Eigen paprika’s erbij en milde pepers. Alle laatste basilicum van buiten oregano rozemarijn en tijm. Het ruikt heerlijk in de keuken.

IMG_3184.jpeg

Geplaatst:

IMG_3210.jpeg

Resultaat van gisteren. Ik begon met ruim 12 l saus. Dat heb ik laten inkoken tot 10 l.

Mooi voorraadje weer.

IMG_3181.jpeg

Ik had maand terug pepers gedroogd voor chili vlokken. dat was allang droog, maar niet gemalen. 1 kant zat helemaal onder de schimmel… nog nooit zo massaal schimmel gehad. Alles weggegooid.

Vanochtend mijn nieuwe lichting pepers. Zelfde peper als wat er onder in de pot zit. Totaal andere kleur. Bovenste is zoals uit de winkel donkerrood. Onderste helft is lichtgevend oranje 🤣 vond ik toen ik het maakte al zo bijzonder, want het waren rode pepers… maar was toch knal oranje.

IMG_3213.jpeg

Zo zie je het iets beter.

IMG_3211.jpeg

Geplaatst:

@Mellie Lekker voorraadje! Mooie chilivlokken ook! Ga ook eens wat pepers uit de vriezer halen, de stockli staat nog in de schuur.

Geplaatst:

Tijm en pepers gedroogd en vanmorgen verwerkt en in potjes gedaan.

20251106_101755.jpg

Geplaatst:

Ik heb 11 potten uiensoep geweckt, alle uien uet die ik nog kon verzamelen en een beetje van de lokale boer.

Ik had daarna nog 5 potten runderbotten bouillon over, die heb ik ook maar gelijk geweckt.

P1060594.JPG

Geplaatst:

Wat een rijkdom @Rookie ! Het water loopt me in de mond als ik er naar kijk 😋. Prachtige kleur ook!

Geplaatst:

Ik denk dat dat door de bruine suiker en de rode wijn komt @Dahli .

Er zit ook balsamico azijn in, dat geeft natuurlijk ook die donkere kleur.

Het smaakt goddelijk trouwens.😋

Geplaatst:

Gisterenavond heb ik Cabello de angèl gemaakt van 1 van mijn vijgenbladpompoenen. Het was degene die ik ruim een week geleden had geoogst van bijna 2,2 kg. Ik heb er een mini-reportage à la Marcel van Roosmalen van gemaakt 😊. Uitgegaan van de volgende ingrediënten:

  • 1 pompoen 2,2 kg bruto (werd 470 gram netto na uitlekken: 7/8 van de pompoen. Meer paste niet in mijn pan.)

  • Snuf zout

  • 420 gram suiker (zelfde als uitlekgewicht minus 10%)

  • 1,5 kaneelstok

  • Zeer dunne schil, zonder wit, van een halve sinaasappel. Traditioneel wordt het gemaakt met citroenschil, maar omdat ik van marmelade houd, heb ik sinaasappel genomen.

7/8 van de pompoen die met moeite in 8 stukken was verdeeld. Het grootste deel van de zaden eerst geoogst. In de pan, klein uur gekookt met water en snuf zout.

IMG_8752.jpeg

Na afgieten het vruchtvlees met een vork uit de stukken schil geschraapt, in een zeef om uit te lekken. Je ziet dan direct de mooie draadjes waaraan het gerecht zijn naam dankt, engelenhaar.

IMG_8754.jpeg

Je houdt de, nog steeds keiharde, schil van de pompoen over. Het is net kunststof en lijkt op de schil van een kalebas. Duidelijk is te zien waarom hij zo lang houdbaar is.

IMG_8755.jpeg

Het uitgeschraapte vruchtvlees is inmiddels uitgelekt en uitgedrukt om zoveel mogelijk vocht uit de substantie te krijgen.

IMG_8756.jpeg

In de pan met de sinaasappelschil, kaneelstok en suiker. Liefst een pan met dikke bodem en zeer regelmatig roeren met een houten lepel. De suiker gaat op een gegeven moment karamelliseren. Het mag niet aanbranden.

IMG_8757.jpeg

Na een minuut of 20 op getemperd vuur houd je dit over. Ondertussen heb ik wat potjes gesteriliseerd.

IMG_8760.jpeg

De gloeiend hete Cabello in twee en een half potje over gedaan. Op de foto is het niet goed zichtbaar, maar het zijn hele mooie fijne draadjes geworden en de smaak is echt heerlijk. Te gebruiken als een soort jam, als vulling in gebak en bij een kaasplank. Dat laatste vandaag gedaan en dat was echt een lekkere combinatie!

IMG_8762.jpeg

De bijvangst was zo’n 50 zaden die nu ligt te drogen.

IMG_8764.jpeg

aangepast door Dahli

Geplaatst:

Best een hoop werk nog denk ik, voor een klein beetje jam?

Okee…wel speciale jam….

Geplaatst:

Zou je die pompoen ook kunnen gebruiken als spaghetti pompoen? Die heb ik ooit gehad, en dat was net zo’n draderige toestand. En dan de draden gebruiken als “ spaghetti” ?

Geplaatst:

Je bent inderdaad wel even bezig, maar ik vind dit soort dingen heel leuk om te doen. Dan geeft het niet 😉. Je zou dit inderdaad ook als spaghettipompoen kunnen gebruiken. Ik heb nog nooit spaghettipompoen gekweekt dus ik weet niet hoe dat smaakt. Deze pompoen smaakt licht zoetig en heel erg fris, beetje appelig zelfs tijdens het koken. Opvallend lekker vond ik. Maar misschien is spaghettipompoen hartiger. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal.

Geplaatst:

In mijn herinnering smaakte die spaghetti pompoen gewoon neutraal. Niet zoetig in ieder geval. Dat is met die jouw pompoen wel het geval begrijp ik. Dus dan maak je er ook niet gauw een hartig gerecht mee denk ik…

Lekker jam maken dan toch? 😊😋

Geplaatst:

Ik ga met een van de andere pompoenen toch ook echt het Franse recept van Appelvrouws video maken. Dat is hartig en lijkt me echt lekker. De smaak van de pompoen, zonder toevoegingen, is heel licht zoetig. Zoals andere pompoenen ook kunnen zijn, dus met hartige toevoegingen lijkt me een hartig gerecht ook prima met deze.

Geplaatst:

@Dahli Het water loopt mij in de mond. Het werk is het wel waard vind ik, want je hebt dan wel iets bijzonders.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.