Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)

Featured Replies

Geplaatst:

Dat is zeker waar @Petrasmoestuin ! En als je van bakken houdt zoals jij volgens mij, dan zijn de Portugese/zuid Amerikaanse baksels waarbij deze ‘jam’ wordt gebruikt ook leuk om een keer te maken.

Geplaatst:

Ga ik zeker een keer doen!@Dahli

Geplaatst:

Ik heb 8 grote potten met boerenkool in de pressure canner geweckt.

Eerlijkheid gebiedt me te zeggen, dat het maar deels uet is.

Ik had nog boerenkool in de vriezer, de rest van mijn oogst is door verwaarlozing helaas niets geworden.

Maar ik zag plotseling zakken in de aanbieding bij de Aldi, dus die heb ik gescoord en erbij gedaan.

En zo is de vriezer weer iets leger.

P1060595.JPG

Geplaatst:
19 uren geleden, Dahli zei:

Deze pompoen smaakt licht zoetig en heel erg fris, beetje appelig zelfs tijdens het koken. Opvallend lekker vond ik.

Wat grappig, jouw beleving van deze pompoen is echt een volkomen andere dan de mijne. Terwijl we exact dezelfde hebben, zelfs de zaadjes komen uit hetzelfde zakje. Ik vond ‘m vooral flauw en tegenvallen van smaak. Maar misschien was het omdat het de eerste was. Ik ga het zeker nog een keer proberen.

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:
2 uren geleden, Tanja65 zei:

Terwijl we exact dezelfde hebben, zelfs de zaadjes komen uit hetzelfde zakje

Dat is zo, maar misschien maken de kweekomstandigheden uit? Deze pompoen kwam van de voortuin, vol op het Zuiden gekweekt. Veel mest (maar die van jou stond volgens mij op een oude compostplek, dus dat zal niet veel uitmaken) en hier, ondanks het Zuiden, altijd vochtige grond gehad. Ik vind ze trouwens ook heel mooi om te zien 😃.

Geplaatst:

Zojuist even snel tweede pot binnen een week kunnen inmaken. Ik vind dat ze erg lang oogst geven!

IMG_8778.jpeg

Geplaatst:

Al twee weken in de lappenmand, dus werkelijk geen bal kunnen doen in de moestuin! Maar wel tussendoor een berg salie, citroenverbena, laurier en pepertjes gedroogd! 😊

Geplaatst:
29 minuten geleden, jootje zei:

Al twee weken in de lappenmand,

Beterschap!

Geplaatst:

Salie thee drinken Jo? Vies 🤢maar schijnt antiseptisch te werken. Hopelijk knap je al op.

OT: de mini bietjes van gisteren ingemaakt op zoetzuur met wat Surinaamse kruiderij. Het ruikt in ieder geval heerlijk, wel enkele weken wachten.

@Dahli ik kan wel zeggen dat ik veel soorten heb geteld maar die olijf komkommer is me op de een of andere manier altijd voorbij gegaan. Jij gebruikt ze alleen als zoetzuur?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

@appelvrouw Ik zet ze op zoetzuur inderdaad, maar ook (klein) rauw door de salade. En, als ze wat groter zijn in ringen gesneden door een roerbak. Dan haal ik wel de zaden eruit. Dat gaat makkelijk, want die zijn groot en altijd 9 stuks.

Geplaatst:

Na een kleine 10 weken te hebben getrokken, was het wel tijd om de rode druiven uit de likeur-in-de-maak te verwijderen en de suiker toe te voegen. De vloeistof was zonder suiker al verbazingwekkend zoet geworden door de druiven. Dat had ik niet verwacht. Ik heb dus maar de helft van de voorgeschreven suiker toegevoegd. 150 gram op 750 ml getrokken wodka. De smaak is heerlijk geworden. De kleur vind ik zelf ook erg mooi (even een lampje achter gezet voor de foto).

IMG_8795.jpeg

IMG_8803.jpeg

Geplaatst:

Wow heel mooi!

Geplaatst:

Ik ben al mijn pepers aan het verwerken. Was heel wat kilo’s. Leuk man. Ook wel flink wat al aan het rotten. Das dan weer jammer.

Ik heb 4 potten peachadews ingemaakt in zoetzuur. Heel benieuwd hoe die zijn straks. Ik heb 6 potten pepermix met eigen tomaat en knof ingemaakt met ook nog gekochte, want had veel meer nodig dan de rijpe tomaten die ik had. Uiteindelijk heeft de pakketbezorger die als enige altijd wacht tot er de deur wordt geopend, een potje meegekregen. Hij hield van pittig zei hij. Dus heb er zelf nog 5. Ik heb er 2 als kerstcadeautje en de rest is voor mezelf.

As we speak, staat de sambal ook nog te bakken. Ik heb alleen nog een aantal sugar rush orange pepers over en die zijn om nog rauw met een broodje of iets te eten. Mijn ogen en gezicht branden enorm. Mijn neus prikt, maar het is het allemaal waard zeg ik tegen mezelf… dat hopen we dan ook maar 😆

IMG_3518.jpeg

IMG_3521.jpeg

IMG_3523.jpeg

Geplaatst:

Het ziet er geweldig uit zal heerlijk ruiken bij jou. Leuk dat je de trouwe wachter tot de deur opengaat een potje gaf. Die man heeft er eigenlijk geen tijd voor hè! In het Gooi sta ik nog steeds te kijken van wegrijdende pakjes bezorgende auto’s. Net Sinterklaas maar dan niet leuk.

OT:Ik heb mijn kweepeergelei van enkele weken geleden die zo dun was op de kachel staan om nog verder in te koken. Hopelijk lukt het.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ahahaha die geur is ehm, prikkelend zullen we maar zeggen. Pepergas. Echt wel heftig @appelvrouw ik hoop dat je gelei nog indikt!

Ik ben klaar voo vandaag. Morgen de saus afmaken.

IMG_3525.jpeg

De kleine potjes zijn voor de weggeef. De grote voor wien gebruik.

IMG_3526.jpeg

En een familieportret van alle pepers samen

IMG_3527.jpeg

Geplaatst:

Ohhhh wat veel en wat mooi!

A weed is a plant that has mastered every survival skill, except for learning how to grow in rows. - Doug Larson

Geplaatst:

Wat een werk @Mellie maar wat ziet het er mooi en lekker uit! Die sambal en pepadew ook 😍. Best heftig om te maken, als ik die grote pan zie 🥵. Dat slaat niet alleen op je keel, maar op alles denk ik. Misschien dat ik het ook een keer durf, maar dan in het klein…

Geplaatst:

@Dahli Gewoon doen. En de juiste spullen gebruiken!

Ik gebruik bv alleen plastic of metaal om mee te roeren. klinkt suf misschien, maar dat kun je goed afwassen. Die pittigheid trekt in je houten lepels en heb je nog wel 4/5 wasbeurten ‘plezier’ van 😆 zo ook je pannen. Alles afspoelen, met een sopje laten staan en dan meerdere keren wassen. De pittigheid trekt overal in. Dat is vast minder met milde pepers, maar ik zit wel wat meer in de bovenkant qua hitte. En ik gebruik zelf handschoenen en probeer zo weinig mogelijk aan te raken en zeker niet aan mezelf te zitten. Dat lukt natuurlijk voor geen meter, maar zolang je dat maar steeds zegt, wrijf je in elk geval niet 10 x over je wang, maar 3 x dus dat scheelt toch veel brandgevoel. 😆😆😆

Onze familieapp was alweer geëxplodeerd met verzoekjes toen ik foto’s stuurde. Ik vind het wel heel leuk dat iedereen zo blij is dat ik weer aan de slag ben geweest. Geeft toch wel voldoening dat het wordt gewaardeerd. Mijn schoonzus zei dat haar moeder alleen mijn chilisaus eet 😊 dat is dan toch wel heel leuk om te horen.

Geplaatst:

@Anna3 kwam gisteren een uurtje hout hakken en nam ook wat kweeperen(appels eigenlijk) mee die moesten meteen verwerkt vandaag vond ik.

Het recept van Diana’s MM: de zoetzure kweeperen gemaakt.

Het kwam wel heel mooi uit dat ik precies genoeg appelazijn en rietsuiker in huis had, op de ml en de gram. Ik had alleen geen korianderzaad heel en heb dus gemalen gebruikt. Verder had ik alles.

Één potje is niet vacuum maar volgens mij hoef ik me niet al te veel zorgen te maken bij een bereiding van pure appelazijn met minstens 100 gram suiker per potje. Het ruikt heerlijk.

IMG_6801.jpeg

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.