Jorieke123 Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 Maakt er hier iemand zelf bier? Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
wouttie75 Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 Wel vaker gedaan, maar dan met zo;n blik mengsel, wat je moet laten gisten met water en suiker. Wisselende resultaten, het lijkt wat dat betreft wel op moestuinieren. Je stopt al je ziel en zaligheid in het product gedurende een aantal weken en moet maar afwachten hoe het uitpakt. En....hoe langer je het doet hoe beter het gaat. Wout Quote People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted June 21, 2011 Author Share Posted June 21, 2011 Ah, nou ik heb een startpakket gekocht, met een blik bier-maak-spul. Maar daarna wil ik er bier mee maken van spullen uit de tuin. Brandnetelbier ofzo. Blijft jammer dat er altijd nog weer ingrediënten moeten worden aangeschaft. Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 Ik heb vroeger wel bier gemaakt..totdat ik Lie tegenkwam, tegen de dorst van die man is niet op te brouwen . Als ik het me goed herinner is het enige wat ik kocht de mout, de hop plukte ik zelf, o ja gist, dat kocht ik ook. Ik wel wel eens zoeken naar het recept, ik zou even niet weten waar het is. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted June 22, 2011 Author Share Posted June 22, 2011 Ja, een paar basis ingrediënten en dan maar kijken wat lekker is Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 23, 2011 Share Posted June 23, 2011 Jorieke ik heb het recept gevonden...het was duiken in stapels dozen, nog niet uitgepakt. En ik ben er zelf ook blij mee, want ik heb een pakje recepten teruggevonden uit mijn eerste kook-gekte-tijd!Ik hoop dat je het niet erg vind dat ik het niet overtyp maar scans upload, ik zit nog tot over mijn oren in de doperwten en bessen..en zure kersen..Ik heb het zelf voor het laatst gemaakt in het begin van de 80ger jaren! Het is nochtans een prima recept...met een tip van brandnetels.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted June 23, 2011 Share Posted June 23, 2011 Jee, wat leuk... ik krijg er gewoon zin in... ziet er helemaal niet ingewikkeld uit. Moeten die Grolsch flesjes uitgekookt worden met soda?? Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 25, 2011 Share Posted June 25, 2011 ja uitkoken met soda zou je kunnen doen, of gewoon heel goed schoonmaken met gloeiend heet water.Het enige is dat ik niet weet wat de hoeveelheid is van het moutextract, we zouden moeten uitzoeken wat er in een blik moutextract zat in de jaren 70.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted June 25, 2011 Author Share Posted June 25, 2011 Thanks, daar gaan we eens mee aan de gang! Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 7, 2011 Author Share Posted July 7, 2011 @Appelvrouw: In wat voor een flessen doe je het bier? Die met beugel? Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 @Appelvrouw: In wat voor een flessen doe je het bier? Die met beugel? Klopt, van een bekend merk begint met een g en eindigend op ..s.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 7, 2011 Author Share Posted July 7, 2011 Hm, moeten we daar eerst nog een kratje van leegzuipen dus. We hebben in ons bier-start-pakket een boel kroonkurtken en een heuze klem om die dingen er op vast te maken, maar die worden in geen van de alternatieve (brandnetelbier bijv.) recepten gebruikt. Of dat nu uit kostenbesparende overwegingen is, of omdat met beugel beter is? Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Geen idee, maar ik vond de beugelflesjes indertijd erg praktisch.Het eerste bier dat ik maakte was zo sterk dat de zelfgefabriekte doppen van mij eraf knalden Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JongeKweker Posted July 12, 2011 Share Posted July 12, 2011 Hahahahaahh supergaaaf! Ik ga niet zeggen dat ik het ga maken, lijkt mij te bewerkelijk, maar wil het wel ooit een keer gaan doen. Ik ben benieuwd naar je resultaat Jorieke, houdt je ons op de hoogte? SUCCES!!! NB: MIjn buurman probeert ieder jaar weer wijn te maken. Hij heeft iets van 40 druivenboompjes in zijn wijngaard staan. Tis hem nog niet gelukt goede wijn te maken. Hij heeft de bomen gekocht bij de enige en goede wijnboer hier in de Beemster. Het KAN dus wel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 12, 2011 Author Share Posted July 12, 2011 De brandnetel bier was supermakkelijk om te maken, nu nog hopen dat het lekker is . Het zit iig nu in flessen en moet nog een paar weekjes staan voor we mogen proeven. De wijn moet nog 6 maanden in een grote fles staan, en dan nog eens een paar maanden in de uiteindelijke flesjes Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 12, 2011 Share Posted July 12, 2011 De brandnetel bier was supermakkelijk om te maken, nu nog hopen dat het lekker is . Het zit iig nu in flessen en moet nog een paar weekjes staan voor we mogen proeven. De wijn moet nog 6 maanden in een grote fles staan, en dan nog eens een paar maanden in de uiteindelijke flesjes Jorieke ik ben erg benieuwd naar het bier.Zelf heb ik paardenbloemenwijn in een grote fles staan, die moet tot Kerst. ik heb hem eerder gemaakt en weet dus dat het erg lekker is...ook een aanrader om te maken. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted November 26, 2011 Author Share Posted November 26, 2011 @Kustlijn: Nou ja, bier mag het vast niet heten, maar het smaakt wel in die richting, en heeft veel te weinig alcohol voor een wijn Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlijn Posted November 26, 2011 Share Posted November 26, 2011 (edited) Jorieke, kan je ook tijd aanplanten?Want met zoveel ideeën ga ik volgend jaar veels te weinig tijd krijgen. Rustig aan doen zei de dokter nog Edited November 26, 2011 by Guest Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted November 26, 2011 Author Share Posted November 26, 2011 Het is wel een heel makkelijk recept, de gistcellen doen het meeste werk Maar tijd aanplanten...? Nee, dat is mij helaas nog niet gelukt. Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zengrow Posted November 27, 2011 Share Posted November 27, 2011 ... en heeft veel te weinig alcohol voor een wijn Het is wel een heel makkelijk recept, de gistcellen doen het meeste werk ...Zijn er niet verschillende gisten verkrijgbaar. Elk tot een eigen alcohol percentage bestand. Als ik me niet vergis sterft de gist of als de suikers op zijn of tot een bepaald alcohol percentage is bereikt. Of tot je sulfiet toevoegt... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted November 27, 2011 Author Share Posted November 27, 2011 Ja klopt, maar dan moet je ook meer suiker toevoegen, want in brandnetel zit niet zoveel (in tegen stelling tot fruit, waar je meestal wijn van maakt). Wij hebben (qua alcohol) liever bier Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlijn Posted November 27, 2011 Share Posted November 27, 2011 De meest voorkomende gistcellen gaan bij een alcohol percentage van 12 tot 15 procent dood.Ze plegen dus eigenlijk zelfmoord, want deze alcohol scheiden ze zelf uit.De alcohol krijgt dan ook vaak een onaangename bijsmaak, het is dus zaak om voor dit zelfmoord proces te stoppen.Het is mogelijk om door het nogmaals toevoegen van suiker het alcohol percentage te brengen naar 17 a 18%, omdat de gistcellen niet direct dood gaan maar er een paar dagen er over doen.Het proces verloopt wel steeds langzamer en de smaak wordt slechter.Gebruik dit overkill proces dan ook niet voor "wijn" met een zachte smaak of als je het residu wilt destilleren. Wil je een hoger alcoholpercentage dan moet je het alcohol uit het sap laten verdampen.Omdat Alcohol eerder verdampt dan water, zal je de alcoholdamp moeten opvangen en laten condenseren.Dit is een langdurig proces als je de natuur zijn werk laat gaan.Daarom zetten "we" er een brander onder, en heet het plots stoken.Weet dat dit illegaal is.Wijn en bier maken ook, maar de belastingdienst treed daar normaal niet tegen op, indien gemaakt voor eigen gebruik.Bij stoken ziet dit er anders uit, daar treed de belastingsdienst ook op bij zelfvoorziening.Formeel ook omdat bij stoken methylalcohol(Methanol) vrij kan komen, wat tot blindheid en zelfs de dood kan leiden.Methylalcohol wordt gevormd uit steeltjes , schillen en pitten.Dit is de hoofdreden dat de "voorloop en de naloop bij stoken weg gegooid dient te worden.Je kan ook grondstoffen gebruiken waar geen methylalcohol uit gevormd wordt, zoals suiker. Een andere methode om een hogere alcohol percentage te bereiken is naar mijn mening bevriezen van de most/sap.Als het geheel bevroren is, zou men het ijs op een rekje in een schaal moeten zetten.Alcohol heeft een hogere bevriezings temperatuur , waardoor de alcohol eerder smelt dan water.Ik DENK dat het gevalletje methylalcohol hier ook niet speelt.Tevens is ontdooien volgens mij geen overtreding j.o. artikel 2f, artikel 1, lid 2, en artikel 51a van de Wet op de accijns. Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted November 27, 2011 Share Posted November 27, 2011 omdat bij stoken methylalcohol(Methanol) vrij kan komen, wat tot blindheid en zelfs de dood kan leiden.Methylalcohol wordt gevormd uit steeltjes , schillen en pitten. Een kleine aanvulling over methanol:Methanol ontstaat bij het vergisten van oa. vruchten omdat daar pectine in zit. Ook in wijn en bier zit dus methanol (Ja, dat is even schrikken). Bij het stook-proces ontstaat geen methanol. Er ontstaat trouwens ook geen ethanol. Beide zitten al in de most / het beslag (het resultaat na vergisten, de "wijn" dus). Met stoken vang je de vluchtige stoffen (de alcoholen) het eerst op. Als eerste verdampt het methanol, later pas de ethanol. Als je de voorloop dus apart opvangt, en weggooit, ben je de methanol kwijt. Vergiftingen komen meestal door versneden alcohol, criminelen hebben dan goedkope methanol toegevoegd. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted December 5, 2011 Share Posted December 5, 2011 Maakt er hier iemand zelf bier?Nou, ik ben zojuist begonnen.Eerst maar eens simpel, met zo'n blik (Brewferm Triple). Spullen bij elkaar gegooid, staat nu net te gisten. Zou over een kleine 10 dagen klaar moeten zijn. Dan nog een klein beetje suiker toevoegen, bottelen. En daarna nog minstens een paar weken wachten ......(En in de tussentijd bierflesjes sparen, de Duvel flesjes schijnen ideaal te zijn) Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted December 5, 2011 Author Share Posted December 5, 2011 Leuk! Wij hadden de laatste keer... ehm.. diabolo van brewferm geloof ik. En nu weer een keer een heel recept gevolgd, met hop, mout, etc. etc. Houd ons op de hoogte! Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.