Jorieke123 Geplaatst: 2 februari 2023 Auteur Geplaatst: 2 februari 2023 Ze worden al mooi, ik pak ze regelmatig even om tijdens het persen. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 6 februari 2023 Auteur Geplaatst: 6 februari 2023 Ik ben blij met de nieuwe kaasvormen, er past qua cheddar zo'n 9 liter melk in. Ik had 18 liter en nu 2 mooie kazen Ik heb ze vandaag in de wax gedoopt en bij de voorraad (van dit jaar... de kazen van vorig jaar ligt iets verderop) gelegd: 3 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Lia56 Geplaatst: 6 februari 2023 Geplaatst: 6 februari 2023 Ziet er geweldig uit. Hoop dat ze ook zo smaken.. 1 Quote
Jorieke123 Geplaatst: 6 februari 2023 Auteur Geplaatst: 6 februari 2023 Ik zal het hier weer posten, maar dat duurt nog wel even Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Finsend Geplaatst: 3 april 2023 Geplaatst: 3 april 2023 Hoi @Jorieke123, ik heb met veel belangstelling jouw diverse kaas topics gelezen en inmiddels ook diverse kazen gemaakt. Nu heb ik dit weekend een ceddar gemaakt, de langzame versie volgens voorbeeld van het YouTube kanaal Cheese52. Maar wat ik hier nergens lees (misschien lees ik erover heen), hoe lang laat jij de kaas rijpen? Ik doe er geen wax of coating overheen, maar ben van plan de kaas te vacumeren en dan in de kaasgrot. 1 Quote
Jorieke123 Geplaatst: 3 april 2023 Auteur Geplaatst: 3 april 2023 Die ziet er prachtig uit, goed bezig! Tja, ik maak ondertussen genoeg kaasjes dat ik er niet elke dag op zit te wachten om ze aan te snijden zeg maar. Dus soms liggen ze best lang. De laatste kleine lag dik een jaar. In mijn Amerikaanse boek (Home Cheese Making door Ricki Carroll) staat voor de traditionele cheddar (niet de snellere methode ofzo): 3 tot 12 maanden. En dat hij scherper wordt als je hem langer laat liggen. Bij die snellere recepten staat 1 tot 6 maanden. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Finsend Geplaatst: 3 april 2023 Geplaatst: 3 april 2023 Dank voor je antwoord. ik heb zelf ook geen haast met aansnijden, haastige spoed is zelden goed. Maar wat ik wil voorkomen dat ze niet meer lekker zijn. Sowieso is de rijping een lastig dingetje, het boek van Nils Koster geeft ook geen eenduidig antwoord. Afwachten en proberen dus. 😃 Quote
Jorieke123 Geplaatst: 3 april 2023 Auteur Geplaatst: 3 april 2023 Volgens mij hoef je je niet veel zorgen te maken over of ze te lang liggen. Tenzij je niet van sterkere kaas houdt natuurlijk Te kort laten liggen zou eerder zonde zijn denk ik. Wat voor een kaas heb je nog meer gemaakt? Dat mag je ook hier vertellen, in het wat algemenere kaastopic: Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 28 februari 2024 Auteur Geplaatst: 28 februari 2024 De winter is 'ineens' alweer zo goed als voorbij en ik heb nog geen 1 harde kaas gemaakt. Daar komt deze week verandering in: ik maak vandaag 2 x cheddar en vrijdag (of dinsdag, even zien hoe het loopt allemaal) 2x Parmezaanse. Ik heb die van vorig jaar nog niet aangesneden, we lopen een beetje achter met het eten van kaas (of ik heb er teveel gemaakt ) dus ze zijn nog niet echt aan de beurt zeg maar. 4 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 28 februari 2024 Auteur Geplaatst: 28 februari 2024 Pff ik vergeet toch ook elke keer wel weer hoeveel werk het is.... zeker als er bijv. een wortelkanaalbehandeling tussendoor komt... Maar goed het is kaas geworden! Ze moeten nog zo'n 20 uur onder heel wat kilo's gewichten staan hoor. En dan nog een tijd liggen, waxen, en nog veel langer liggen. 2 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 28 februari 2024 Geplaatst: 28 februari 2024 Ai voor die behandeling, bah. En bravo voor de kaas, dat t toch gelukt is. Nu nog even wachten dus, hoelang liggen ze meestal? 1 Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 10 maart 2024 Auteur Geplaatst: 10 maart 2024 Nou ik heb toen nog geen Parmezaanse gemaakt. De dagen vliegen sowieso voorbij, ook zonder het maken van kaas. Maar goed: morgen ga ik toch echt aan de gang. Ondertussen heb ik toch maar een cheddar van vorig jaar aangesneden. De waxlaag zat er los omheen dus die heb ik er af gehaald en mijn idee was om hem dan opnieuw te waxen maar na eventjes laten drogen begon ie te barsten dus heb ik hem maar aangesneden. 1 stuk eten we deze week en de rest heb ik vacuum verpakt en ingevroren. Het is in ieder geval weer een heerlijke kaas! Heel fijn dat die zo goed lukken 1 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Dahli Geplaatst: 10 maart 2024 Geplaatst: 10 maart 2024 @Jorieke123wat ziet dat er verrrrukkelijk uit, en mooi ook! Water loopt me in de mond. Zelf kaas maken wil ik ook echt nog een keertje gaan doen, lijkt me zo’n voldoening geven! Los van het lekkere eindresultaat! Heeft iemand een tip voor een beginnersboek? Met ook behoorlijk wat recepten erin (qua diversiteit), ook voor blauwschimmel enzo? 1 Quote
Jorieke123 Geplaatst: 15 januari Auteur Geplaatst: 15 januari Niet zo geweldig als andere keren, maar toch nog steeds een goed kaasje hoor! 3 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Petrasmoestuin Geplaatst: 15 januari Geplaatst: 15 januari Hoeveel uur heb jij in een dag zitten? Varkens, runderen, de site beheren, groentetuin, koken, kaas maken. Vroeger vroegen ze het altijd aan mij waar ik de tijd vandaan haalde, zal de leeftijd misschien wel zijn. 😒😂 Op 28-1-2017 om 09:35, Jorieke123 zei: wax Waar bestaat dat uit? Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.