Jump to content
Jorieke123

Olifantenknoflook telen als prei, niet voor de bol.

Recommended Posts

Ik plant nu al een paar jaar de dikste tenen van mijn olifantenknoflookoogst al vrij vroeg weer uit om er in het voorjaar 'prei' van te kunnen oogsten. Dus dan spit ik de hele plant uit, en zal het geen knoflookbol gaan worden.

Begin 2015 heb ik eens per ongeluk een paar van dat soort preitjes uitgespit omdat ik was vergeten dat ze daar stonden En die smaakten goed en zo kwam ik op het idee om ze speciaal voor dat doel te poten.

 

Ik heb er eind augustus alweer wat gezet, en ga er van de week nog een aantal poten. In het topic voor olifantenlook staan al heel wat pagina's met info, dus ik maak er bij deze maar even een eigen topic voor aan. Ik zal eens bij gaan houden hoe ze groeien. Of het ook veel uitmaakt wanneer je ze poot bijvoorbeeld.

 

IMG353294561459840344.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben benieuwd, het is mij afgelopen jaar niet gelukt...beestjes waren mij voor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een goed idee, men zegt ook dat Olifantenknoflook meer verwant is aan prei dan aan knoflook, dus zo gek is het niet.

 

Toch ga ik deels spelbreker spelen, want ik heb wel een bedenking bij het opeten van veel Olifantenknoflook als prei, of die gebruikswijze aanraden zonder stil te staan bij de schaarste aan bollen. Pootgoed Olifantenknoflook is niet of nauwelijks voorhanden, dus wie nog wat heeft zou het moeten vermeerderen voor de bollen, en die dan weer voor een aardig part opnieuw poten - ik denk dat Jorieke dat toch al doet, maar we moeten ons zeker bewust zijn van het belang daarvan in dit geval.

Ik heb met de Nederlandse en Duitse benaming via Google gezocht, maar ik kom het nergens meer in de handel tegen; het is niet voorradig. Het ding lijkt net zo zeldzaam als de echte olifant, dus moeten we er zorgvuldig mee omspringen.

Uit dat andere topic over de Olifantenknoflook begrijp ik dat de verkrijgbaarheid een paar jaar terug beter was, maar toen al terugliep. Wie nu de gebruikelijke leveranciers naloopt - Vreeken, Van der Wal, Leven van het Land en zo, die scoort een nul.

Bij teentjes die opgegeten worden inplaats van vermeerderd kunnen we niet terugvallen op de handel.

De Olifantenknoflook zal niet uitsterven; toen er nog 3 Friese paarden over waren werden mensen ook wakker en gingen weer vermeerderen, maar laat het alsjeblieft niet zover komen!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat van Van der Wal is Olifantenknoflook, tenminste, dat staat daar, maar het is uitverkocht.

 

Vreeken had ik niet eens gecheckt, waarschijnlijk uit vooroordeel, maar Vreeken is wel erg troebel over wat hij nou verkoopt; hij zegt dat zijn Oerprei iets anders is als Olifantenknoflook, en "Ze zijn zeer verwant, maar deze laatste [Olifantenknoflook] laat zich lastig in Noord-Europa telen en gezond pootgoed is tot nu toe nergens te koop." Wat hij aanbiedt is een plant, en hij zet erbij "LEVERBAAR VANAF DECEMBER TOT DE VOORRAAD OP IS" en onderaan "Leveringsmaanden april t/m september".

 

Nou... daar kan ik geen chocola van maken. Ik ga uit van schaarste van Olifantenknoflook, omdat ik op het net dus niets onder die naam te koop zie. Pas als het gewoon verkrijgbaar is zou ik het als gewoon beschouwen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoe onderscheid je die twee? Weet je dat?

Edited by Guest

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb oerprei en olifantenlook en dat zijn 2 heel verschillende vormen, formaten, etc. Oerprei vormt ook geen tenen, dat worden bolletjes. Solo's, als je er een naam aan zou willen geven. En alles veel kleiner en dunner.

 

De dikste OK-tenen die ik heb, zijn zo groot als een klein/medium kippenei. Maar dat zijn dan ook wel echt de uitschieters. En die poot ik voor prei, om een mooie dikke prei te krijgen.

 

En dat anderen er moeilijk aan kunnen komen, is voor mij echt totaal geen reden om wel of niet op deze manier te telen Je gaat de OK-telers hier op het forum toch ook niet zeggen dat ze de tenen niet in de keuken mogen gebruiken maar dat ze die aan anderen moeten leveren? Waarom wel nu ik vertel dat je ze als plant kunt oogsten? Je klinkt zo een beetje als Pippi die zegt dat je geen pastasaus moet maken want je moet die tomaten leveren aan mensen die geen goeie bio-tomaten kunnen kopen

 

De tenen zijn op marktplaats te koop, bij de Nieuwe tuin, en er was ook een groenteman online waar je ze kon bestellen maar daar weet ik even geen naam meer van. En dan gaat er hier op het forum ook heel wat rond. Kijk maar eens bij de MTFD-topics.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat er een schaarste was van de olifanten knoflook, wist ik niet.....wel dat de bollen behoorlijk aan de prijs zijn. Wellicht dat dit sommigen ervan weerhoud om een bol te kopen.

 

De olifanten knoflook doet het prima op de Friese bodem, ik heb net als Jorieke altijd flinke tenen en de grootste?....ja die kan zo groot worden als een bolletje normale knoflook, misschien ook nog wel groter...

Meer omdat de thuiskok ze niet bijzonder vind ( vanwege de weinige knoflooksmaak), heb ik het grootste gedeelte van de oogst geruild. Vanwege de prijs van de bol vind ik het het aan de andere kant ook zonde om hem helemaal weg te doen

Dus heb zelf nog 3 tenen gehouden ( van de 20 - 25) en deze opnieuw afgelopen weekend gepoot. Ik zet ze iets dieper, zon 10 cm dan de gewone knoflook...

Ik wil dit jaar er opnieuw preien van proberen te telen, maar dan gaan ze wel onder een net.....

 

Was er trouwens vorig jaar niet iemand op het forum die ze qua smaak ook tegen vond vallen en daarom de hele oogst wilde verkopen? Is ook een topic van bij "aangeboden"....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als de 49 bladzijden van het Olifantenknoflook topic een aanwijzing zijn van de belangstelling ervoor, en het is niet te krijgen in Nederland, dan lijkt me daar toch iets aan de hand.

De Nieuwe Tuin - Belgie - is trouwens wel een goeie, ook verbaas ik me over de prijs; 2.50 voor twee bollen lijkt me spotgoedkoop. Die had ik dus niet gezien, maar dat lijkt me een uitstekend adres voor mensen die nog bollen willen.

 

Dat bespaart me werk, want anders had ik zelf grote knofloken willen aanbieden die ik lokaal wel weet te vinden. Geen Olifantenknoflook, maar wel iets dat qua formaat in de buurt komt:

37198547430_a5a3d298d9_z.jpg

 

Ik ga vragen in het herkenningstopic of iemand een idee heeft hoe deze heten, want dat weet ik dus niet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gelukkig kun je olifantenknoflook klonen, i.t.t. Friese paarden, dus dat gaat een stuk sneller

 

Roeier: ik wil je wel broedbolletjes sturen van olifantenknoflook die ik destijds van Ries heb gekregen. Het zijn de 'echte'.

PB me je adres maar als je wilt.


"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ roeier

 

Vraag eerst na wat ze onder 'plantbollen' verstaan.

Ik versta daar ook de bollen met de teentjes onder maar...

Op een tuinbeurs (weet niet meer exact waar) verkochten ze OK, dat waren dus 2 luttele tenen voor de prijs van 2,5 €!!

 

Ik kocht tenen OK aan via dit forum.

 

Nu nog te weinig tenen om door te geven, worden allemaal terug geplant, maar volgend jaar zou dit wel moeten lukken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voor verkrijgbaarheid wil ik jullie verder naar de vraag&aanbod hoek verwijzen.

 

Ik heb vandaag nog 8 tenen gepoot, naast de 4 (of 5??) tenen die al een tijd in de grond zitten. Ik poot ze ongeveer een schepje (het blauwe gedeelte daarvan) diep, al heb ik de 2e rij nog wat dieper gezet en de geul niet helemaal gevuld om ze daarna nog wat aan te aarden. Maar dan raken ze niet teveel uitgeput bij het naar boven kruipen

 

Trouwens ook nog even het verschil in formaat tussen mijn oerprei en de OK (dit zijn dan wel echt de dikste tenen die ik had dit jaar) :

IMG200029071507050979.JPG

 

IMG200125601507050983.JPG

 

IMG200255061507050987.JPGIMG200372311507050990.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat lijkt behoorlijk diep. Kan voor de teelt richting prei misschien wat meer mest bij dan je voor knoflook zou doen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inderdaad Roeier, de olifantenknoflook lust wel een portie mest net als de prei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bij mij direct na de mtfd. Dankzij de teen van Cis!


wees bevriend met kleine dingen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bij mij een dagje later, aangezien ik ze had laten liggen.

Anna was in de buurt en was zo aardig om ze langs te brengen.

Ik heb ze niet zo diep gepoot maar het gaat mij niet om de prei maar om de tenen.

Voor de duidelijkheid deze zijn toch net als knoflook te eten? Of ben ik nu helemaal abuis?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja hoor, te eten als 'normale' look.

Mij bevallen ze alvast heel goed, zachte smaak, niet té overheersend, gebruik ze rauw en warm in maaltijden die ik slechts een subtiele looksmaak wil geven.

 

Ik poot OK ook diep minstens 10 cm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik had er in augustus (eind augustus als ik het me goed herinner ) 4 gezet om uiteindelijk als prei te kunnen gaan eten. Ik was woensdag even langs de tuin gefietst om daar snel wat af te leveren en ik meen gezien te hebben dat er al twee of drie boven piepen!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...