Jump to content

Kweepeer snoeivraag.


angela

Recommended Posts

Voor zover ik weet word een kweepeer na de oogst gesnoeid.

De mijne staat er nog niet zo lang en heeft afgelopen jaar wel gebloeid maar geen vrucht gedragen.

Verder was hij ook niet echt veel groter gegroeid na de bloei, dus ik dacht ik wacht nog een jaar.

Nu heb ik hem in het najaar verplant en toen kwam ik tot de conclusie dat hij toch een aardige groeispurt heeft gemaakt en eigenlijk gesnoeid moet worden.

Kan ik dat nu doen of is het beter om te wachten tot na de zomer?

Link to comment
Share on other sites

Zeker niet snoeien. Het is een ABC boom. Hij gaat dan gegarandeerd bloeden. We zitten al te ver in het voorjaar. Je verzwakt je boom ermee (ga er vanuit dat je de boom niet kaal snoeit, want dan kan het dodelijk zijn). In de zomer of nadat je de vruchten geplukt hebt kan hij gesnoeid worden.

Link to comment
Share on other sites

Bij mijn weten géén ABC - boom, al is zijn wetenschappelijke naam Cydonia.

Permatuurtuin ? Kun je iets zeggen waarom je denkt dat de kweepeer tot de abc bomen behoort ?

Geen echte bloeder nee, althans, nooit wat van gemerkt in ieder geval.

 

Over het algemeen hoef je een kweepeer of kweeappel eigenlijk niet snel te snoeien. Vandaar mijn vraag om de foto.

Link to comment
Share on other sites

Kan het slecht zien. Zit er nou helemaal onderaan ook nog een vertakking, net achter de paal verstopt, met takken die daar achter omhoog steken ? Of is dat een boompje wat wat verder daarachter staat ?

 

Die is flink gegroeid ja. sjonge.

Uitbuigen, wat Fruittuin zegt is sowieso een goeie. Denk dat ik dat zou combineren met de langste takken een stuk innemen. Een enekele wat dieper, een paar wat langer houden. ( Moet ik wel zeggen : vind dit een raar boompje hoor, waar haal je nou zoiets vandaan ? )

 

Denk ook dat ik de 1e lage vertakking die naar links gaat, helemaal zou wegnemen, voorop gesteld dat er dus lager niet ook nog die tak naar achter gaat, anders eerst die weg.

Rest uitbuigen waar dat kan, en een evenwichtig beeld geeft.

 

Volgens mij snoei je dan zo, nu al meer dan 30%, en dat moet het dan maar zijn. Verder vooral straks in de zomer vervolgsnoei toepassen en dat ook volgend jaar 's zomers doen, gewoon om de groei te dempen en vruchtzetting te stimuleren.

Weet ik de onderstam niet, maar denk dat dit een aardige joekel gaat worden wel.

Link to comment
Share on other sites

@ harms1 ; Gelezen. Daar wordt zoals ik het lees, nergens verteld dat je nu niet zou mogen snoeien ?

Vanzelfsprekend betekent nu snoeien, het oproepen van een vrij heftige groeireactie het komende seizoen ( bart646 haalde dat ook al aan ) . Daarom ben ik vooral bij fruit ook zo'n voorstander van juist de zomersnoei, heeft veel minder gevolgen en kun je sturen op vruchtzetting.

 

Maar harm1. Ben best wel benieuwd waarom nu beter niet snoeien.

Link to comment
Share on other sites

Bit hij komt van fruitbomennet.

Was echt een heel mooi ding hij heeft een korte onderstam met 3 hoofdtakken die zich ook weer vertakt hebben. Het zou een laagstam moeten blijven. Word hij te groot gaat hij eruit!

Het is de bedoeling dat het een lei boom word ik heb hem daar in het najaar geplant, en wil hem nu gaan leiden.

Hij heeft eerst een jaar ergens anders gestaan maar daar stond hij zo heet dat de blaadjes gingen hangen

 

Foto kwaliteit is hier wel heel slecht???

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Moeten we er geen welles/nietes spelletje van maken natuurlijk, maar nee, zoals ik al eerder zei; er staat niet dat je nu niet mag snoeien.

Daarin kan Diana ook niet volledig zijn he ? En wij kunnen dat wel proberen, meer, te zijn, want dit is een forum. Diana geeft een advies, en dat is het. Het waarom komt ook helemaal niet aan bod bij haar. Gewoon het blote advies : snoeien van een kweepeer doe je bij voorkeur na de oogst.

En dat is ook prima, het meest veilige, geen hond die daar een buil aan kan vallen.

 

Het voordeel van een forum is, dat je met elkaar in gesprek kunt gaan; ter uitwisseling van ervaringen, aanwezige kennis etc etc.

Vanzelfsprekend kun je elke vraag ook met google proberen uit te zoeken en dan dat als waarheid willen aannemen. Echter, ik hoor graag een waarom.

 

Permatuurtuin kwam met een goed argument, dat je nu helemaal van de Kwee af zou moeten blijven, namelijk dat het een ABC boom zou zijn. Hoop ik nog dat hij met wat extra info kan komen, want heb het echt proberen uit te zoeken, maar kom dat nergens tegen en het was mij ook niet bekend ( dat laatste zegt ook helemaal niks natuurlijk )

 

Zomaar een andere site van mensen, die wat meer gespecialiseerd zijn in fruit-teelt : http://fruitabc.blogspot.nl/2012/02/snoeien-van-een-oudere-kweeperenboom-of.html.

Zelf raadpleeg ik ook altijd wel eventjes http://www.houtwal.be/vakartikels/pitfruit/cydonia.htm als ik twijfel, is die site wel sterk verouderd en hebben soms opvattingen die nog van 60 jaar terug stammen, maja.

 

Stukje fruitbomen.net ( toch ook best betrouwbaar ) die overigens als er gesnoeid moet worden ook zomersnoei aanbevelen, maar verder de Decembermaand aanbevelen ( zie hun site ) :

 

Een kweeperenboom snoeien.

Houd bij het snoeien het volgende principe in gedachten: alle takken moeten zoveel mogelijk licht vangen. Zonder zon groeit de boom niet goed, en geeft het minder vrucht. Een kweepeerboom is van nature al mooi open, en daarom is het vaak alleen nodig om kruisende takken weg te halen. Takken die te lang worden of in de weg zitten mag u altijd inkorten. Het volgende stappenplan leidt u door de basisprincipes van het snoeien heen.

 

Probeer de takken d.m.v. een touw of elastiek horizontaal te buigen. De zon schijnt namelijk pal boven de boom, en door de takken horizontaal te buigen, vangt de gehele tak het zonlicht op. Het touw kunt u vastmaken vóór u snoeit, en het gedurende de winter laten zitten; na enkele maanden kunt u de touwen verwijderen en zult u zien dat de takken horizontaal gebogen blijven.

Snoei de beschadigde takken weg. Hiermee worden takken bedoeld die geknakt zijn, of waar een groot stuk uit is. Snoei de zijtakjes weg die vastzitten aan de takken, als deze recht omhoog staan en geen knopjes hebben. Deze zijtakjes zijn namelijk niet nuttig, omdat hier geen appels aan zullen komen. Deze takken worden vaak waterloten genoemd. Laat de zeer kleine zijtakjes zitten. Deze takjes hebben veel knoppen en vertakkingen, en vormen de sporen van een boom. Aan deze takjes vormen volgend jaar de appels.

Snoei de takken weg die het zonlicht innemen van andere takken. Als u d.m.v. Het elastiek de takken horizonteel heeft omgebogen, kunt u precies zien welke takken het zonlicht zullen vangen van andere takken. Deze kunt u geheel wegsnoeien.

Kort de uitgebogen takken in als u vind dat de boom te breed wordt; anderhalve meter wordt gezien als een mooie lengte voor een gesteltak.

 

De boom van Angela is jong, is verpoot, is echt heel behoorlijk aan de groei gegaan en vraagt nu ( denk ik dan ) voornamelijk vormsnoei om op termijn dus een mooi open boom te verkrijgen.

Na die vormsnoei, gaat het ding dus wel reageren, en heel erg behoorlijk ook. Maar goed, denk ik dan, dat ga ik in de zomer wel corrigeren / begeleiden, dempen en uitbuigen her en der.

Het is waar: ga je nu snoeien, zal je van de zomer ook aan de gang moeten.

Volgende jaren alleen wat minimale zomersnoei.

 

Zomersnoei heeft op zich bij kwee ook weer een nadeel : de kwee maakt takjes in de loop van het seizoen, waarbij hij einde zomer de vruchtknoppen voor het volgende jaar maakt aan het uiteinde daarvan. Kwee maakt dus geen sporen zoals appel of peer. Wat je snoeit, neem je dus potentieel vrucht weg. Dus nooit te veel snoeien. Hoeft bij kweepeer ook bijna nooit, eenmaal een mooi open boompje gevormd.

 

Angela : mijn advies is : langste takken deels innemen, aantal takken uitbuigen en van de zomer de reactie van de boom nagaan en dan weer ingrijpen. Dit hoef je echt niet elk jaar te doen hoor. Na verloop van tijd eigenlijk helemaal nooit meer.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb geleerd dat het een ABC boom is en ik heb waargenomen dat hij in het voorjaar gaat bloeden als je hem snoeit (niet heel veel, maar je ziet water op de snoeiwond). Verder heb ik waargenomen dat mieren de neiging hebben het sap te tappen van jonge knoppen (bijten ze kapot / zuigen het sap op).

 

Dat gezegd, hij lijkt er niet te veel van de verzwakken en gaat er zeker niet van dood als je hem in het voorjaar snoeit. Het algemeen advies is wel om na het plukken van de vruchten te snoeien.

 

https://www.rhs.org.uk/advice/profile?PID=298

Betrouwbare bronnen zeggen niks over dat het niet zou kunnen. Ik zou het niet doen, omdat je dan veel bloemen misloopt.

 

Ik denk wel dat het een ABC boom is, maar dat hij niet dood bloed. Kleine snoeiwonden zijn overigens zelden een probleem, dat geldt ook voor esdoorn (Acer), berk (Betula), walnoot (Juglans). Deze wonden dichten zich ook vanzelf.

 

Ik moet wel zeggen dat ik de kwee op de foto niet te veel zou snoeien, omdat hij er juist prachtig uitziet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...