Jump to content

nieuw!


TheoHo

Recommended Posts

Dag allemaal,

 

Ik ben Theo en sinds enkele weken heb ik een moestuin in het oosten van het land op - best zware - rivierklei. Mijn 75M2 grote uitdaging gaat me, hopelijk, het komend jaar diverse soorten groenten, wat aardappelen en een beetje fruit opleveren. Iedereen die ik vertel over mijn nieuwe hobby zegt: leuk.... maar wel veel werk. Dat leuke probeer ik er in te houden door de hoeveelheid werk toch enigszins te beperken. Ik kies ervoor niet te spitten, want dat heeft allerlei positieve ecologische gevolgen, las ik. En die gevolgen snap ik ook wel: je haalt onkruidzaden naar boven als je spit, je stelt de pieren aan de vogels bloot en als het zo nuttig is, waarom zou het in de gewone natuur dan niet gebeuren? Anderzijds, al mijn ervaren buren op het complex zijn druk in de weer met het omgooien van de grond en die zijn natuurlijk ook niet gek. Ach, de tijd zal het leren. Verder probeer ik de grond zo veel mogelijk bedekt te houden, maar daar is het nog helemaal niet van gekomen. Het is nog veel te koud om zaken te planten en ook nog flink nat op bepaalde stukken. Kortom, meer plannen dan daden op dit moment - al heb ik de tuin inmiddels bijna onkruidvrij! Maar het kriebelt, dus van mij mag de lente echt beginnen.

Link to comment
Share on other sites

Welkom Theo.

 

Ja kriebelt bij veel mensen, ook bij mij.

Klei/leem is echter altijd wat later zeker nu het hier bij ons zoveel regent.

 

Ik werk met bedden waar ik nooit op stap.

 

Veel compost gebruiken dan verbetert alles.

 

 

Succes!!!

Link to comment
Share on other sites

HI Theo,

 

Welkom hier. Valt altijd genoeg te leren.

 

No dig van Charles Dowding is misschien wel leuk voor je om nog eens naar te kijken. Hij werkt in verhoogde bakken en graaft niet -hence the No dig- en gebruikt altijd compost. Heel leuk en leerzaam!

 

Veel moesplezier in elk geval.

 

Groene groetjes!

Link to comment
Share on other sites

Ook de oudste generatie, die 't nu op de na-oorlogsche-manier doen, weet dat als ze goed graven in hun geheugen dat een gazon vroeger standaard gemixed met onder andere klaver kwam.

 

Ofwel: geen zorgen, en niet onkruidvrij maken tenzij nodig om in te planten.. want de onkruidsoorten vertellen je op 't moment meer over de huidige bodemsituatie, houden de bodem voor jou bedekt, trekken zodra ze bloeien nuttige insecten aan en verbeteren je bodem (om deze klaar te stomen voor de volgende generatie planten).

 

En ik merk zelf, vooral op 't moestuingebeuren: alle begin is een trog aan absoluut interresante kennis en leuke ervaringen waar gewoon aan begonnen moet worden en de mensen hier bezitten flink wat handvatten om ons op weg te helpen.. dus alvast veel plezier en moge de lente snel komen! .

Link to comment
Share on other sites

Welkom!

 

Herkenbaar, al die tuinburen die de vette klei aan het spitten en frezen zijn en een beetje raar kijken als jij dat niet doet. Maar uiteindelijk heb jij de betere grond.

 

Ik zou wel investeren in een dikke laag compost, dan kan je al direct beginnen zaaien en planten.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt allemaal. Jammer genoeg lukt het me niet alle adviezen op te volgen. Bij ons is er inmiddels geen gezamenlijk aankoopbeleid van compost meer jammer genoeg. Hopelijk verandert dat weer; ik begreep dat het tot 2 jaar geleden wel gebeurde. Ook moet ik heel af en toe op de grond staan, bijvoorbeeld om palen te boren voor het gaas van de peulen. Ik sta dan wel op een plank om het gewicht wat te verdelen.

Link to comment
Share on other sites

Mijn eerste klus was het maken van een compostbak (nou ja, wat palen en kippengaas) en daar heb ik een lag paardenmest in gelegd en al wat koffieprut, eierschalen, wcpapierrollen en nog zo wat. Kan ik er ook onkruid (gras) met zaden ingooien of verteert dat niet goed genoeg binnen een jaar?

 

Verder staan er inmiddels de tuinbonen en de aardbeien en het hekwerk voor de peulen en sugar snaps. Die laatsten ben ik thuis maar aan het voorkweken, want het stikt op ons complex van de vogels (bij mijn buurman zaten 10 (tien!) eksters op zijn stukje). Ik ben er niet van overtuigd dat ze de landsgrenzen tussen mij en mijn buurman respecteren dus probeer ik het zo maar.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...