Jump to content

Pompoen en courgette


Seabird

Recommended Posts

Komende zomer ga ik een deel loze ruimte die eerst toch met onkruid vol kwam te staan gebruiken voor "het grote pompoenplan". Heb er zooo veel zin in!

Het plan is een strook van ongeveer 15 m2 te gebruiken voor courgettes en struikpompoenen. Dan een vierkant stuk van zo'n 100 m2 voor rankende pompoenen.

Ik heb vier courgette/struikpompoen soorten en 10 soorten rankende pompoenen in zaad op voorraad nu.

 

Doelen:

- 100 rankende pompoenen produceren

- verkoop

- heel veel verschillende recepten uitproberen en de smakenverschillen van de verschillende soorten leren kennen

- proberen een leuke kruising te bevruchten en kijken wat hier volgend jaar uitkomt

 

Nu hopen dat alles goed gaat tijdens de voorzaai, dat ze de bodem fijn vinden en dat er geen verwoestende storm op klapt.

 

Misschien vinden mensen het leuk mee te praten over pompoenen of tips te delen!

Link to comment
Share on other sites

10 soorten rankende pompoenen op 100m2. Dus van elke soort 1 plant ?

Bij mij haalt 1 pompoen toch wel gauw 10, 15 of ook wel meer m2 op 1 seizoen. Ik zou zeggen : zaai vooral niet te veel planten.

Link to comment
Share on other sites

Ik zou er dus echt wel (veel)meer zetten dan 10, op die 100 m2. Het ligt ook aan de soort, de 1 groeit vele vele meters en de ander haalt dat echt niet. Als je grond goed vruchtbaar is, al dan niet bij het begin van de planten (in het plantgat) dan gaan ze ook harder dan op 'normale' grond. Wij planten ze vaak in groepjes op een bult met (niet al TE verse) mest, en laten ze dan alle kanten op slingeren. Het geeft ook niet als de planten over elkaar slingeren en groeien. Dan houden ze het onkruid tenminste een beetje onder hun bladeren en dus groeit dat minder hard.

Kom 15 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem!

www.moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link to comment
Share on other sites

Ik vind 10 plantjes ook wel karig op die ruimte, zou ik zelf erg jammer vinden. Niet dat ik er veel ervaring mee heb, maar een kennis zaait alles in de mestbak en daar groeien wel 30/40 planten in en hebben ze altijd een gigantische oogst.

 

Bij mij is er nog wel een onduidelijkheid bij me tav kruisen. Ik wil op een mesthoop (a la die kennis) diverse pompoenen en courgettes zaaien. Is dat kruisen van belang voor de huidige oogst of voor als je het zaad wilt oogsten en wilt hergebruiken?

Link to comment
Share on other sites

Zelf zou ik ook veel meer pompoenen zetten. Hangt een beetje van je plantverband af maar ik kom ongeveer uit op 1 plant per m2. Krijg je ook mooi snel volledige veldbedekking.

Voor de verkoop hoef je het denk ik niet te doen. In de pompoenentijd krijg ik die dingen van iedereen aangeboden.

Link to comment
Share on other sites

Zat te te denken aan rond de 20 planten, want ik wil idd een goede bedekking van de grond. Anders is het me te veel werk om het netjes te houden. Er zit ook wel wat ruimte nog omheen waar ze naar uit kunnen wijken, maar dat wil ik niet gebruiken om de plant echt in te zetten want die bodem is wat minder. Denken jullie dat 20 oké is voor een goede bedekking? Of toch nog een paar extra? (Ik heb de meeste van deze nog niet eerder gezaaid dus heb niet echt een idee hoe de plant gaat ranken en hoe ver ze gaan per soort.)

 

De grond is een mengsel van wat oudere mest en vlas/oud hooi. Het is niet super oud, dus ik maakte me er wel een beetje zorgen om, maar afgelopen jaar hebben de planten het prima gedaan op mest die minder oud was dan deze dus ik denk dat het wel goed komt uiteindelijk.

 

De verkoop is niet heel serieus, maar meer voor de leuk. Ik wil eigenlijk proberen een soort mini geld kringloopje te creëren. De opbrengst hoeft niet gigantisch te zijn maar zou leuk zijn als ik de tuin er volgend jaar mee kan voorzien kwa zaden. Daarbij zijn alle soorten die ik nu heb eetbaar, en er zitten ook wel mooie aparte tussen. Dus hoop dat er toch iemand blij van wordt als ik het langs de weg zet.

 

I.v.m. de kruising, ik ben me idd bewust van het feit dat je iets giftigs kunt terugkrijgen. Toch lijkt met het heel leuk te kijken wat voor creaties er ontstaan (dus hoeft niet persé eetbaar te zijn en zal er geen veld mee vol zetten, maar meer voor de leuk als experimentje.)

 

Leggen jullie altijd iets onder de pompoenen? Plantjes o.i.d.? Ik heb het afgelopen jaren niet gedaan, maar zit dan ook op zandgrond en heb het idee dat het teveel aan water vrij snel wegzakt in het organische materiaal. Echter heb ik eerder alleen pompoenen tot 2,5 kg gehad en nu zitten er ook soorten bij die wel 15 kg kunnen worden. Misschien is het dan toch belangrijker ze wat van de grond te houden? Of zou het niet uit maken als ze zwaarder zijn?

Link to comment
Share on other sites

Ik vind 10 plantjes ook wel karig op die ruimte, zou ik zelf erg jammer vinden. Niet dat ik er veel ervaring mee heb, maar een kennis zaait alles in de mestbak en daar groeien wel 30/40 planten in en hebben ze altijd een gigantische oogst.

 

Bij mij is er nog wel een onduidelijkheid bij me tav kruisen. Ik wil op een mesthoop (a la die kennis) diverse pompoenen en courgettes zaaien. Is dat kruisen van belang voor de huidige oogst of voor als je het zaad wilt oogsten en wilt hergebruiken?

 

Het kruisen heeft invloed op het zaad. Je zult dus bij een kruising dit jaar geen last hebben van kruisbestuiving, want je krijgt gewoon de pompoen die je gezaaid hebt. Als je het zaad oogst dan heb je wel kans op andere varianten het jaar erop. Zeker als je meerdere soorten door elkaar groeit. Je hebt dan ook kans op het terugkomen van gif in je pompoen (dat er nu eigenlijk uitgeweekt is als je winkelzaad gebruikt.)

Zeker als je ook sierkalebassen kweekt heb je kans op giftige resultaten.

Ik wil daarom proberen zelf een bewuste keuze te maken in wat ik kruis door te werken met gaasjes bij bepaalde bloemen en deze met de hand te bestuiven. De F1 varianten zal ik hierbij sowieso idd niet gebruiken.

Link to comment
Share on other sites

Voor de courgettes reken ik 1m2 per stuk.

Op 100m2 kan je zeker 20 pompoen planten kwijt.

Zelf had ik vijf planten op ong. 30m2 staan.

 

Ik zet max 10 planten dat is meer dan genoeg voor een gezin.

Zelf zit ik ook op zandgrond en leg niets onder de pompoenen als ze gaan groeien.

Heb ook reuzenpompoenen gehad van 50 kilo.

Wel geef ik ze tot een halve kruiwagen mest of compost per plant gat.

Zeker als ze op arme grond groeien en de wortels op de ranken weinig voedsel kunnen vinden.

Ik schoffel zolang het kan en leg de ranken vast waar ze heen moeten.

Succes!

Link to comment
Share on other sites

Het kruisen heeft invloed op het zaad. Je zult dus bij een kruising dit jaar geen last hebben van kruisbestuiving, want je krijgt gewoon de pompoen die je gezaaid hebt. Als je het zaad oogst dan heb je wel kans op andere varianten het jaar erop

 

Helder uitgelegd, top Dat dacht ik ook, maar wist ik niet zeker.

Link to comment
Share on other sites

ok, zal dus per soort verschillen want wij hadden tonda padana en jumbo banana en die deden elk een tiental vierkante meter; per plant een stuk of 6 grote vruchten van zeker 3 kg (genoeg voor de hele familie)

Link to comment
Share on other sites

Ik ben misschien een slechte raadgever/graadmeter, ik zou er wel minstens 25 planten opzetten. Maar idd ik ben het eens met Bit en Rob, welke soort is van belang. En zeker ook of het een kort of een langgroeiende soort is. De pompoenen die bv langer dan 4 maanden nodig hebben hebben ook veel langer voeding nodig. Staan ze tussen snelgroeiende soorten dan hebben die misschien de voeding al wat aangesproken.

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Zit nu even in tentamens, maar zal daarna een lijstje plaatsen met de soorten.

Over de voeding maak ik me nu niet heel druk, het stuk is niet eerder gebruikt buiten wilde planten die er groeiden. Die werden natuurlijk niet geoogst dus daarmee is al niet veel voeding uit de bodem getrokken, + dat het wat bemest is. Ze kunnen dus overal waar ze extra wortels aan de ranken zouden maken extra voedsel vinden. (Afgelopen jaren met voeding niet echt problemen gehad. Heb nu meer zorg over de hoeveelheid "ontkuid" dat nu als een razende opkomt in de hele tuin. )

Link to comment
Share on other sites

Waar ik zeker op zou letten is de groeitijd, wat dat betreft lijken pompoenen en courgettes niet op elkaar.

Van zaai tot oogst reken op 50 dagen bij een courgette, bij een pompoen eerder 100 dagen.

Pompoen groeit langzamer, die zaai ik daarom eerder voor, want die groeit niet snel een potje uit. Onder de pompoenen heb je dan nog onderscheid tussen Maxima en Moschata (er zijn nog meer ondersoorten, maar dit zijn de populairste), en Moschata is zo langzaam dat mijn zomer te kort is, het zal in andere delen van Nederland nog wel lukken, maar de opbrengst zal minder zijn dan in meer mediterrane streken. Mocht je een muskaatpompoen (Moschata) hebben, dan zou ik die nu onmiddellijk zaaien!

Hoeveel m2 je nodig hebt hangt ook af van hoe je groeiomstandigheden zijn, de ratio die eerder zijn opgegeven zouden voor mijn streek absurd zijn. Zo'n 16°C is de gemiddelde temperatuur hier hartje zomer, naarmate je warmer zit heb je meer nodig.

 

Wat de soort bemesting betreft vind ik dat ze tolerant zijn wat betreft half vergaan spul. Ze willen veel warmte, veel vocht en veel mest, maar ze kunnen goed tegen onrust in de grond.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...