Jump to content

Buurman spuit in mijn tuin


Doperwtje1985

Recommended Posts

Hallo iedereen,

 

Sinds kort heb ik een nieuwe buurman op mijn volkstuintje. Nu hoorde ik vorige week al via iemand anders dat de buurman wat gespoten had op zijn tuin, maar dat zou natuurvriendelijk zijn. Nu kom ik vandaag op de tuin en zie ik dat de buurman ook mijn tuin heeft gespoten. Het onkruid op de paden is zo dood als een pier en ook mijn komkommerplanten en munt lijken het niet overleefd te hebben. Op de buurman zijn eigen tuin is al het kweek wat er stond overleden. Ik heb mijn buurman aan de telefoon gesproken en hij beweert dat het een natuurlijkvriendelijk middel is, maar hij weet de naam niet meer en hij heeft ook geen fles meer van dat spul. Maar hij zou eventueel binnenkort een nieuwe fles mee kunnen nemen om aan mij te laten zien.

 

Aangezien zo goed als al het onkruid dood is, vermoed ik dat de buurman gewoon met round up heeft lopen spuiten. Wat denken jullie? Is er een natuurlijkvriendelijk middel dat zo effectief kweek doodt? En wat moet ik met de groente doen? Ik heb nog heel veel op de tuin staan en zou het absoluut zonde vinden om het weg te moeten gooien, maar ik lees dat round up echt geen prettig middel is. Zelfs in kleine hoeveelheden schijnt het de hormoonhuishouding te verstoren en miskramen te kunnen veroorzaken. Niet echt best voor de gezondheid dus...

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Sjonge wat een naar verhaal! Over wat de buurman gespoten heeft, durf ik weinig te zeggen. Maar dat hij het gedaan heeft is al een ding op zich toch. Jij gaat toch ook niet zomaar zijn tuin in om plantjes dood te maken? Oef. Ik zou het moeilijk vinden om daar netjes op te reageren hoor. Hij heeft het vast niet kwaad bedoeld, maar sjonge!

Roundup is ongelofeloos naar spul verder. Maar daar weten andere forumleden meer over.

Sterkte!

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Bespreek het met het bestuur van je vereniging.

Vaak wordt er in de statuten of het huishoudelijk reglement iets opgenomen over het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Als dat zo is, laat hen dan de zaak afhandelen. Wellicht was de buurman zich niet bewust waar hij mee werkte. Even goed uitpraten zonder grote woorden. Ook op de tuin is een goede buur beter dan een verre vriend.

Link to comment
Share on other sites

Ja idd een goede buur is beter dan een verre vriend maar dit?

Geen grote woorden gebruiken bij uitpraten ... Ik zou me toch niet kunnen inhouden!

Respect voor de mensen die een dergelijke beheersing hebben, ik zou overkoken.

 

Maakt totaal niet uit waarmee hij heeft gespoten (nuance, maakt natuurlijk wél uit), als was het gewoon kokend water.

Is niet zijn tuin, heeft daar dus ook niets te zoeken.

 

Mijn moestuin is een weide grenzend aan onze tuin en deze weide loopt achter de tuinen van verschillende woningen.

Bij sommige buren staan er in de siertuin meer ongewenste planten dan gewenste maar dat geeft me nog niet het recht om hun tuin te betreden en daar alles dood te maken.

 

Idd het bestuur aanspreken, van mij zouden ze hem gerust van het complex mogen verwijderen.

Link to comment
Share on other sites

Dank voor de reacties. Er mag bij ons op het complex inderdaad niet met vergif worden gespoten, alleen biologische bestrijdingsmiddelen. De voorzitter geeft aan dat wanneer de buurman zegt dat hij iets biologisch heeft gebruikt, hij hem gelooft (voorzitter is bevriend met buurman). Ik kan echter maar moeilijk geloven dat dit inderdaad biologisch is omdat het zo goed als alles heeft gedood. Bovendien kan de buurman dus geen naam geven van het middel. Vandaar dat ik ook graag jullie mening daarover zou horen. Klinkt dit als iets biologisch?

 

 

Wat betreft de goede verhoudingen... Ik heb me gezien de omstandigheden redelijk opgesteld. Het kwaad is nu eenmaal geschied, maar ik baal er wel erg van dat ik geen informatie krijg over het middel dat is gebruikt zodat ik weet of ik de tuin moet ruimen of niet.

Link to comment
Share on other sites

Bespreek het met het bestuur van je vereniging.Vaak wordt er in de statuten of het huishoudelijk reglement iets opgenomen over het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Als dat zo is, laat hen dan de zaak afhandelen. Wellicht was de buurman zich niet bewust waar hij mee werkte.

 

Maakt het uit met wat hij spoot ? Natuurvriendelijk middel ?

 

Roundup was vroeger ook de oplossing je kom iets kapot spuiten en snel daarna opnieuw iets zaaien , niemand had er jaren geleden problemen mee tot er studies kwamen die het gevaar blootlegde .

Zijn op die "natuurlijke" producten al studies gedaan zoals deze die gevaar van Roundup aan het licht brachten ?

 

Een product dat 100% natuurlijk is en toch volwassen onkruid dood ,kan van natuurlijke oorsprong niet nog maar de helft van de concentratie in de grond zitten ,zouden geen zaden kunnen ontkiemen . Dus deze vreemde stoffen/ hoge concentraties van producten die in beperkte mate in de grond zitten wil ik niet in mijn tuin.

 

https://www.velt.nu/azijn-zout-onkruid Waarom geen azijn of zout te gebruiken dit zijn toch natuurproducten .

 

Ik vind dat je van iemands ander eigendom (is het gekocht of huurt hij het maakt niet uit) af blijft . Naast mij is een akker waar normaal mais op sta . En eerste rij mais sta een kleine meter van de afsluiting en sta allerlei grassen en zo (ondermeer kweek) Natuurlijk wil ik al dat zaad niet tussen struiken en planten er juist naast . Ik heb aan de boer het probleem uitgelegd en gevraagd of ik het mocht afmaaien . Hij had er geen problemen mee .Dus als het in het zaad begint te komen maai ik het eens af . Had hij aangegeven dat hij er problemen mee had zou ik het niet afmaaien .

Link to comment
Share on other sites

Moeilijk...

 

Zoals je aanhaalt het kwaad is geschied.

Wat je nog rest, als je het echt echt wil weten is een grondanalyse laten uitvoeren maar dat is niet gratis.

 

Klacht neerleggen bij de politie?

Is en blijft huisvredebreuk en dit is zowel in België als Nederland een strafbaar feit.

Er op staan dat er een verslag (PV) wordt opgemaakt, kortgeding bij de rechtbank aanspannen etc.

 

Als de politie op zijn stoep staat dan zal hij op zijn minst in de toekomst 2 keer nadenken om nog zoiets te doen.

Als het voor de rechtbank komt dan draait de buurman gegarandeerd op voor de kosten van de analyse ed.

 

Maar hoe ver ga je hier in? Is dit alles het jou waard?

 

Wat ik zou doen

Ruikt naar vriendjespolitiek jazeker en als het bestuur niet wil ingrijpen ...

Eigenlijk stemmen ze zelfs in met zijn wangedrag en dat staat helemaal los van het al dan niet spuiten van een chemisch product.

Alles draait hier over het onrechtmatig betreden van je tuin.

Voorzitter is bevriend maar hoe zit het met de andere bestuursleden? Alvast niet zomaar naast je neer leggen.

 

Ik zou zowel de buurman als de voorzitter opnieuw aanspreken.

Ook al was/is het product biologisch afbreekbaar, de buurman MOET uit je tuin blijven.

Zijn er algemene vergaderingen met andere tuinders voorzien in de nabije toekomst?

Aankaarten dan en hem aanspreken waar iedereen bij is

Link to comment
Share on other sites

Ik zou de man van het bestuur nogmaals bellen en hem nu vragen de buurman aan te spreken op het feit dat de buurman op jouw buurman gespoten heeft, biologisch of niet maakt niet uit, en de man van het bestuur vragen deze buurman duidelijk te maken dat iedereen z'n eigen tuin heeft. Overigens, ook jij zelf kan dat gewoon heel netjes zeggen tegen je buurman hoor, "Fijn dat u er aan dacht mij te helpen door mijn straat je ook even mee te spuiten, maar als u het goed vindt, wil ik u toch vriendelijk vragen dit nooit meer te doen"

 

Geloof er niks van dat het iets biologisch is, maar veel mensen verkeren nog in de fase van bewustzijn dat als er op staat dat het biologisch afbreekbaar is, dat het dan biologisch is ( round up is afbreekbaar, staat ook op de fles )

Dus dat gevecht zou ik niet aangaan; dat wordt een welles nietes discussie.

Op de fles staat ook : alleen op verhardingen gebruiken. en dat het verboden is op teeltgronden te gebruiken. Andere bewoordingen, maar het staat er allemaal op. Maar iedereen interpreteert dat naar zijn eigen zin.

 

Al zou de man zout of azijn gebruiken; ook dat is gif voor je tuin hoor.

 

Ik zou het dus gooien op het ongevraagd betreden van je tuin en daar iets ( goedbedoeld ) doen waar je niet om gevraagd hebt. Bestuur zal die man daar op moeten aanspreken. Dit ook met een mail aan het bestuur nogmaals aankaarten met de nette vraag de buurman daar op aan te spreken. Het bestuur zal een mailbox hebben wat alle bestuursleden in ziet ( neem ik toch aan )

 

ps. de verhouding met de buurman proberen niet te verstoren.

pps. Je tuin ruimen ? Dat soort nare gein zou ik mezelf niet in het hoofd halen.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

De buurman zelf aanspreken en aangeven dat je zelf je tuin wel bijhoudt en dat hij niet jouw tuin(pad) meer hoeft te sproeien. Of het nu natuurvriendelijk is of niet, jij bepaalt zelf wel wat je in je tuin gebruikt aan middelen. Jammer dat een bestuurslid bevriend is met de buurman en hem zo de hand boven het hoofd houdt. Misschien een ander bestuurslid benaderen? En heeft die spuitende buurman ook een andere buurman waar hij ook het tuinpad van heeft bespoten? Dan zou ik daar ook even contact mee opnemen, samen sta je toch wat sterker.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...