greetje11 Posted September 9, 2011 Share Posted September 9, 2011 Nog een vraag Jorieke, tot hoever moet ik de flessen vullen Helemaal tot boven aan of iets onder de dop. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 9, 2011 Share Posted September 9, 2011 Ik doe ze altijd zo vol mogelijk, maar dan loopt het er nog wel eens overheen als je niet heeeeel precies doet. Als je van jezelf weet dat je heel precies werkt, dan zou ik ze zo vol mogelijk doen. Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted September 12, 2011 Share Posted September 12, 2011 Wat is nou de effectiefste manier om sap te krijgen? Ik heb nu een paar keer met de sappan gewerkt, en heb het gevoel dat ik meer sap had kunnen verkrijgen. De pulp die overblijft is nog erg nat, zeker als ik het de kooktijd aanhoudt zoals overal aangegeven (bijvoorbeeld 45 minuten). Kan ik het beste na de aanbevolen tijd de pit uitdraaien en de boel laten uitlekken? Hoe doe ik het sap in dat geval dan in de flessen? Opnieuw verhitten en dan in de flessen gieten?Of kan ik de pulp aanstampen en nog even laten doorkoken? Tja, een hoop vragen! Ik moet wel zeggen dat ik het erg leuk vind om te doen, en het is natuurlijk heerlijk! Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thessa Posted September 12, 2011 Share Posted September 12, 2011 moeilijk, ik heb het beste resultaat waneer ik niet roer in de zeef en als de hoeveelheid sap af begind te nemen en echt de moeite niet meer is , en alles afgegoten is, daarna kun je de boel uitzetten en laten uitlekken, het restje sap wat je opvangt is wat troebel en dik je zou het kunnen verwerken als gelei of jam.( ik hou de tijden uit het recepten boekje ook niet aan, lijkt niet te kloppen en de pulp is vaak inderdaad wat nat nog ...ik hou van volle zeef vruchten a 10 kg maar ongeveer 4 a 5 cm pulp over )en mocht je moeite hebben met het weg gooien van de pulp, de meeste dieren lusten het ! of zo verwerken dat je er lekkere moes van kunt maken, succes ! Quote kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 12, 2011 Share Posted September 12, 2011 Ik vang alles op, ook dat wat na het afkoelen (de hele nacht) nog onderin de pan zit. Dan verhit ik alles weer in een pan en doe ik het in flessen. Op die manier kan je (als alles goed is afgekoeld) ook goed bepalen of het zoet/lekker genoeg is. Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted September 12, 2011 Share Posted September 12, 2011 Okee, dank jullie wel! Trouwens ook een leuk idee om van dat laatste, uitgelekte restje gelei te maken! Ga ik ook eens proberen! Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 12, 2011 Share Posted September 12, 2011 Vooral als het van appels komt, waar het klokhuis nog in zat tijdens het ontsappen. Dan is dat nog dikker dan normaal. Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted September 13, 2011 Share Posted September 13, 2011 Whooo! Heb net te horen gekregen dat we zo veel appels als we willen mogen plukken bij mijn vorige buurman in de wei! Dat wordt overuren draaien voor de sappan!!! Ik ga ook eens proberen om die gelei te maken. Nog een vraagje: als de sappan al een tijdje aanstaat is het fruit voor een groot gedeelte geslonken. Kan ik er dan nieuw fruit bovenop gooien of is het beter om de mand eerst leeg te maken en er dan nieuw fruit in te doen? Die sappan was echt de aankoop van het jaar! Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 13, 2011 Share Posted September 13, 2011 Ja daar ben ik nog niet helemaal uit... (over het nieuwe fruit er in doen). Dat vroeg ik me van het weekend ook af. Maar ik doe het toch niet, omdat die geslonken zooi de stoom aardig tegen houdt natuurlijk. De meest geslonken prut schep ik er uit, en laat ik uitlekken in een vergiet of zeef boven een kom of pan. Dan kunnen er nieuwe appels in (productie!!) en haal je toch zoveel mogelijk sap uit dat laatste prut. Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted September 13, 2011 Share Posted September 13, 2011 Als het net aan de kook is, en de eerste prut is net tot de dekselrand gezakt ( ik vul de korf vol én bol) prop ik er gauw nog wat bij. Bij nu de hele middag bezig, het laatste staat te koken, ik ben op 3,5 liter na 2 korven vol. Alle prut van 3 x ontsappen gaat de hele nacht in doek aan een touwtje, dat is voor de gelei morgen... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
meekje Posted September 13, 2011 Share Posted September 13, 2011 Misschien een tip voor anderen?Bij Dirk konden we een poosje geleden sap proeven ( uit 750 ml flessen met zo'n brede schroefdop) ik heb de dame die er bij stond gevraagd of ze flessen wou bewaren omdat ik nogal eens sap maak.Ik mocht er de volgende dag zoveel ophalen als ik wilde en heb voor mezelf en mijn zoon flink wat meegenomen.Anders gooien ze de flessen in de glasbak. Quote Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen... Groetjes! Meekje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thessa Posted September 13, 2011 Share Posted September 13, 2011 inderdaad gewoon hier en daar rond vragen, land/boerderij winkels hebben ze ook vaak over. over het bij vullen in de vruchten zeef, ik ben er erg terughoudend mee, je perst dan als het ware prut door de gaatjes en dan krijg je troebel sap met kleine stukjes....en het loopt veel minder door doordat de oude prut de sapstroom belemmert..... Quote kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted September 13, 2011 Share Posted September 13, 2011 De meest geslonken prut schep ik er uit, en laat ik uitlekken in een vergiet of zeef boven een kom of pan. Dan kunnen er nieuwe appels in (productie!!) en haal je toch zoveel mogelijk sap uit dat laatste prut.Ah, dat is een goed idee! Lijkt me ook de snelste manier als je veel te verwerken hebt. Gaan we uitproberen! Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
greetje11 Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 Joepie ik krijg er 1 voor mijn verjaardag volgende week vrijdag Had hem geleend van een vriendin, en wou er toch graag zelf 1.Mijn dochter heeft hem al in huis.Tja ze wist niet waar ze de pan moest bestellen dus heb ik het zelf maar opgezocht en haar laten zien. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greetje11 Posted November 13, 2011 Share Posted November 13, 2011 De sappan vrijdag gekregen.Dit weekend zijn ze in de aanbieding bij brouwmarkt. t/m vandaag met korting te bestellen of te koop in de winkel die open is vandaag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greetje11 Posted November 15, 2011 Share Posted November 15, 2011 De flessen limonade met de "grolsch dop" zijn nu afgeprijsd bij de aldi voor 1 euro.Dus handig, fles met inhoud en dan hergebruiken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted November 15, 2011 Share Posted November 15, 2011 Ai, hier staan er nog maar een paar bij de Aldi, ik denk niet dat ze ze nog af gaan prijzen. Ik heb ze al een paar keer gekocht, 1,59 (originele prijs) is nog niet duur voor zo'n fles. We gebruiken ze voor bijv. kleine beetjes wijn (om te proeven, en daarna vele liters van te maken ) Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted November 15, 2011 Share Posted November 15, 2011 Voor een deel van de appelsap heb ik goed schoongemaakte wijnflessen gebruikt. Deze heb ik afgesloten mt een rubberen kapje (Brouwmarkt, 10 st 2,50). Als je het sap er heet inschenkt, trekt de dop vacuum. Leek mij wel een goedkope oplossing Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicoline D. Posted December 15, 2011 Share Posted December 15, 2011 De sappan is een geweldige uitvinding, he? Ik gebruik hem alleen om ook echt sap te maken. In de fles giet ik dan eerst een beetje suiker, dan het sap er heet op. Ik gebruik lege Grolsch flesjes, die hebben zo'n mooie dop ervoor.Jam maak ik nooit met de sappan, omdat het inderdaad erg lang duurt voor het sap voldoende is ingekookt. Voor jam ga ik als volgt te werk: bessen koken met steel en al, als ze zacht zijn in een kaasdoek gieten. Kaasdoek met een touwtje ophangen boven een pan of het kaasdoek over een pan leggen en dan met knijpers vastzetten (ik heb er een apart zakje met knijpers voor, want als ze eenmaal zwart van het zwartebessensap zijn, wil je daar je witte hemdje niet meer mee ophangen). De boel ongeveer 12 tot 24 uur laten uitdruipen. Het spul is dan zo ver uitgedrupt en gekookt, dat zelfs de kippen de bessenmoes niet meer eten. Het opgevangen sap nu even inkoken, suiker erbij en klaar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suustuin Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 Ik wil komen jaar een sappan kopen, heb het nog niet gedaan omdat onze bessenstruiken nog niet zo groot zijn. Nu zie ik dat jullie ook appels in de sappan gooien. Is dat lekker? Ik had begrepen dat je appels beter in de sapcentrifuge kon doen omdat als je een sappan gebruikt het meer appelmoessap dan appelsap wordt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 Appelsap uit de sappan is wel dik, maar niet appelmoessig. Er zit geen vruchtvlees in (of maar heen erg weinig, bij het laatste beetje). Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
suustuin Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 geen appelmoesige smaak dus? Top! We hebben in de buurt een boomgaard waar we onbeprekt appels kunnen rapen, tot nu toe maakte ik alleen appelmoes maar zelf appelsap maken zou ook tof zijn. ..gaat alvast op zoek naar goedkope flessen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 Ik had 1 portie sap die vrij dik was geworden. Gewoon heel siroperig zeg maar. Die leng ik aan met wat water, dan drinkt het wat lekkerder weg Ik weet niet goed wat je bedoeld met een appelmoessmaak? Ik bedoel: ik weet hoe appelmoes smaakt Maar... Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 Ik vind appelsap uit de sappan wel dikkig... de smaak is anders dan de "verse"maar wel goed. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Ja, dikkig. Maar appelmoessig? Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.