jootje Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Heb net de sappan ( voor het eerst) opgezet met rode besjes. Iemand enig idee wanneer het klaar is.....als er geen sap meer uitkomt? Heb de besjes gewoon zo zonder te kneuzen ofzo in het vergiet gedaan. Heb werkelijk geen idee wat ik verwachten moet! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Inderdaad, tot er geen sap meer uit komt Wil je het sap meteen in flessen doen (heet), en goed kunnen bewaren? Dan moet je het 1e beetje sap dat in de slang zit, weer bovenin de pan gooien. Want dat is al afgekoeld. Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
jootje Posted July 26, 2011 Author Share Posted July 26, 2011 Ik denk dat ik er jam van ga maken, heb getwijfeld tussen jam en sap. DE bessensap zo kun je niet bewaren toch? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Voor sap kan je dan nog wat suiker mee koken in een apart pannetje, en het dan heet in flessen doen. Bessensap op zich is denk ik niet zo lekker, maar wie weet Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
jootje Posted July 26, 2011 Author Share Posted July 26, 2011 Zo......er staan 5 potten jam, en een kleintje! Ik heb de sappan 3 uur lang laten staan ( je berichtje te laat gelezen, Jorieke! Ik had 1,5 kilo besjes, en had daarvan 1,6 liter sap??? Zit waarschijnlijk stoomvocht bij? Heb er jam van gemaakt met Van Gilse geleisuiker half zoet. Vind het wel lekker als het niet te zoet is. Vind alleen met die halfzoete suiker, dat het wat langer duurt voordat de jam " stijf" is zeg maar. Is nu nog vrij dun. Nou, ik vind de eerste keer met de sappan wel geslaagd! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregorius Posted September 4, 2011 Share Posted September 4, 2011 Let je er wel op dan je je glazen flessen of potjes een goed voorverwarmd voor je de hele sap of jam erin doet, ze kunnen knappen door het verschil in temperatuur.Heb ik eens gehad, toen knapte de bodem onder de fles weg, al mijn lekkere sap op de grond. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 4, 2011 Share Posted September 4, 2011 Dat lees ik ook overal, is me gelukkig nog nooit overkomen, misschien zijn mijn potjes altijd nog een beetje warm van het uitkoken. Ik verwarm ze niet speciaal voor dat doel namelijk. Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted September 4, 2011 Share Posted September 4, 2011 Ik heb dat 1 keertje gehad...vermoed dat er een luchtbelletje in de pot zat want het was er eentje van een set van 6 nieuwe dus nog nooit gebruikt. Je ziet dat wel eens in glas...luchtbelletjes. Bij weckpotten zou dat niet mogen voorkomen maar ik check nieuwe potjes nu altijd toch maar voor de zekerheid. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thessa Posted September 4, 2011 Share Posted September 4, 2011 klopt , warme potten/flessen gaan lang niet zo snel stuk....ik haal ze zo laat mogelijk uit de vaatwasser en plaats ze dan op een handdoek op de aanrecht ben er wel echt voorzichtig mee, een buurvrouw van mijn moeder heeft zo haar hele voet verbrand door een bodem die uit een fles knapte bij het ontsappen.....ik zelf heb een blik met handvat waar je een fls in kan zetten zodat je hem niet hoeft vast te houden bij het ingieten.....zal even foto zoeken.....kan je zelf maken Quote kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thessa Posted September 4, 2011 Share Posted September 4, 2011 het is het blikje ergens in het midden....heel handig als je veel flessen moet vullen en veilig !ha ha en zie nu dat de lege flessen niet op een handdoek staan....staan ze normaal eigenlijk wel hoor Quote kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
veuvecouderc Posted September 4, 2011 Share Posted September 4, 2011 Let je er wel op dan je je glazen flessen of potjes een goed voorverwarmd voor je de hele sap of jam erin doet, ze kunnen knappen door het verschil in temperatuur.Heb ik eens gehad, toen knapte de bodem onder de fles weg, al mijn lekkere sap op de grond. Dit is echt een niet nodig hoor, dat voorverwarmen. Niet dat ik niet geloof dat je fles is gebroken, maar dan was die fles al stuk of je had 'em rechtstreeks uit de koelkast op het koude stenen aanrecht staan toen je de sap erin goot. Puntgave potten waar je gloeiend hete jam of sap in giet gaan niet stuk wanneer je ze gewoon op kamertemperatuur (dus niet voorverwarmd, maar uit de kast of al een tijdje uit de vaatwasser of al urengeleden uitgekookt en aan de lucht gedroogd) op een dubbelgevouwen theedoek zet op het werkblad van je keuken. Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Ik ben (bijna) om! Ik wil ook een sappan! Ik ben er al een tijdje naar aan het kijken, maar ben nu toch wel enthousiast geraakt. Welke sappan wordt het meeste (beste) aangeraden? Ik zie zoveel verschillende pannen en ik heb er echt geen verstand van. Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
greetje11 Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Ik wil ook zo'n pan, maar ik wil geen impuls aankoop doen.Straks staat het ding te verstoffen in de kelder. En daar is hij te duur voor.Ga eerst die van een vriendin lenen en kijken of het bevalt.Misschien iemnand in jouw omgeving waarvan je hem mag proberen freggel Hier kun je ze o.a. vinden.www.brouwmarkt.nl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Ik heb deze: http://www.brouwmarkt.nl/catalog/stoomextractor-ontsapper-inhoud-liter-p-2373.html Maar je hebt ze ook voor de weckpan. Dennis heeft dat dacht ik. Dan heb je 2 in 1 zeg maar. Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Nee, niemand (waarvan ik weet) hier in de buurt heeft zo'n pan, wel gehad. Maar ik moet ook eerlijk bekennen dat ik er nu graag zelf eentje wil.Met de Brouwmarkt heb ik wel goede ervaringen. Ik zag dat ze ook startsets hebben, dezelfde als in je link, Jorieke: Deze: http://www.brouwmarkt.nl/catalog/startset-sapmaken-incl-liter-stoomextractorontsapper-p-1901.html" onclick="window.open(this.href);return false; en http://www.brouwmarkt.nl/catalog/startset-sapmaken-incl-7liter-stoomextractor-ontsapper-basic-p-1900.html" onclick="window.open(this.href);return false;. Zit maar 3 euro prijsverschil in. Welke is aan te raden? Die dopjes die erbij zitten: die passen op iedere willekeurige glazen fles met die inhoud? Ik heb hier namelijk al een hoop flessen staan en als dat past wil ik er meteen wat meer bijbestellen. Scheelt weer verzendkosten. Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Ik heb toen ook de startset besteld, en doe nix met de dopjes en het poeder. Mocht iemand die dus willen hebben...? Ik doe al het sap in flessen met blikken deksels. Die hebben ze ook, maar kan je beter bij vanderkooyjubbenga (ofzo?) bestellen. Ik zoek het even op, kijken of ze ook zo'n pan hebben. Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Ja, www.vanderkooyjubbenga.nl verkoopt de pan ook. Maar daar is ie wel wat duurder.Brouwmarkt vraagt vrij veel voor het versturen van glaswerk. Vanderkooyjubbenga niet. Misschien moet je bij beide webshops je wagentje volladen en kijken waar het voordeliger is Oh misschien handig om rekening mee te houden: als je de flessen uitkookt in de onderste pan van de sappan, dan passen die van een liter er meestal net niet in. Die van 750 ml wel Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Thanx! Ik heb al een hele hoop flessen met die metalen dekseltjes. Die zijn dus afdoende? Ik was in de veronderstelling dat de dopjes er nog extra in moesten... Dit er verder nog verschil in de twee startsets op de grootte na dan? Ik twijfel of ik de 7 of de 10 liter zal nemen. Voor 3 euro extra denk ik er direct aan om de 10 liter te nemen, maar voor hetzelfde geldt is die veels te groot... Keuzes, keuzes... Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Ik zou die van 10 doen. Je kunt er altijd minder in doen Vooral appels en peren (ongesneden) nemen veel ruimte in. De flessen met de blikken deksels zijn goed! Gewoon net als jam, gloeiend heet in de flessen doen en afsluiten. Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thessa Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 o meteen die van 10 liter doen hoor !! ha ha als je net zo fanatiek ben als iedereen hier......meteen doen !en tip voor de metalen deksels, niet die bv op roosvise en bessensap zitten gebruiken hoor, geen goeie ervaring mee, alleen die lijken op de gene die op hak potten zitten. bij mij gaat het met die andere vaak fout, misschien dichten die echt maar een keer goed af. Quote kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Ja, gewoon die je op jampotten ziet. Die dunne deksels. Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Prima, bedankt! Dan ga ik die van 10-liter bestellen! En dan maar hopen dat die vlug binnen is zodat die appels verwerkt kunnen worden! Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Houd je er wel rekening mee dat je nu eenmaal ergens aan bent begonnen? Nog meer flessen nodig, ontpitter ding, het pulp zien te verwerken tot lekkers, nog niet naar bed kunnen omdat de sappan nog aan staat, dat soort dingen..? Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Haha! Tja, in dat geval... Nee hoor! Ik vind het hartstikke leuk, en mijn vriend waarschijnlijk nog leuker. Hij is grootverbruiker van sap, dus je begrijpt dat hij fijn mee mag helpen in de keuken! Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Het gemiddelde gasverbruik in NL is de laatste jaren gedaald. Dames, zijn jullie je er van bewust dat wij met z'n allen het gemiddelde weer opschroeven??? Sorry Moeder Aarde, maar jouw appeltjes zijn ook zo lekker! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.