fre3ke Geplaatst: 27 mei 2022 Geplaatst: 27 mei 2022 (aangepast) Zonde. Maar al doende leert men. Ik heb dat inmiddels ook wel afgeleerd. Zet nu ook altijd nog een hapjespan onder mijn emmer of fles, voor het geval hij toch overloopt . Als ik naar de foto kijk dan hadden we het ook wel kunnen zien aankomen. Omdat aardbeien weinig suiker hebben, dacht ik dat het misschien helemaal niet op gang zou komen. Dit is dan nog niet zo slecht Als jullie nu wel de pulp gaan zeven: ik doe dat altijd op de derde dag. Niet later, want dan begint de pulp vieze smaak af te geven. Ik proef elke dag de pulp, en als ik vind dat er niets meer te halen valt qua smaak, ga ik zeven. Zo ben ik op drie dagen uitgekomen 27 mei 2022 aangepast door fre3ke Quote
appelvrouw Geplaatst: 27 mei 2022 Auteur Geplaatst: 27 mei 2022 (aangepast) Gewoon overgieten in meer emmers maar dat hebben jullie zelf ook vast al bedacht en gedaan..Ik ben heel benieuwd. Ik heb wel eens frambozen eau de vie gehad en dat was best lekker, aardbeien in deze bereiding..weetniet 🤷🏼♀️ . In ieder geval zit er genoeg suiker in om het lekker aan t werk te krijgen, dat is mooi. Ik ben benieuwd hoelang het doorgist. Het idee is dus eau de vie? En niet een ciderachtige bereiding toch? Want dan moet die pulp er gewoon inblijven. Edit: ik bedoel: bij eau de vie: pulp erin blijven bij cider gaat de pulp eruit 27 mei 2022 aangepast door appelvrouw Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
fre3ke Geplaatst: 27 mei 2022 Geplaatst: 27 mei 2022 59 minutes ago, appelvrouw said: Want dan moet die pulp er gewoon inblijven. Nee, niet. Bij cider wordt ook gezeefd. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 27 mei 2022 Geplaatst: 27 mei 2022 Ja, dat bedoelt ze volgens mij ook, dat het er bij cider uit moet en bij eau de vie juist niet. 1 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
fre3ke Geplaatst: 28 mei 2022 Geplaatst: 28 mei 2022 Ah, ok. Verkeerd gelezen, sorry. Ik weet eigenlijk niet of de pulp erin moet blijven bij eau de vie (voor betere fruitsmaak) of erin mag blijven (omdat je allerlei bijsmaken toch kan wegstoken). Omdat dat laatste vorig jaar niet direct goed ging, was ik benieuwd of er nu een ander plan van aanpak komt. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 30 mei 2022 Geplaatst: 30 mei 2022 De watersloten bluppen een stuk minder snel, maar er zit toch echt nog wel wat beweging in. We roeren af en toe en de aardbeien vallen steeds verder uit elkaar. Er ligt ook al een aardige laag 'zooi' op de bodem. 3 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Joep123 Geplaatst: 3 juni 2022 Geplaatst: 3 juni 2022 (aangepast) Vandaag begonnen met eerste keer destilleren van de aarbeienprut. Batch 1 van 10 liter leverde 3 liter op met 15% = 450ml alcohol Het lukt nu veel beter om een stabiele resultaat te krijgen door niet meer zo te letten op temperatuur maar meer op druppelsnelheid. Het moet gewoon stevig doordruppelen anders duurt het veels te lang. Groot nadeel bleek achteraf te zijn dat de prut aankoekt op de bodem van de ketel en die laag zwarte troep geeft niet alleen een bittere smaak aan het destillaat maar is ook erg lastig te verwijderen. Om van het aankoeken af te zijn hebben we batch 2 van 10 liter gezeefd. Is geen dikke soep meer maar bevat nog wel fijne aardbei onderdelen maar dat scheelt toch enorm. De batch is eerder op het kookpunt en blijkt niet aan te koeken. Nadeel is wel dat de opbrengst lager uitvalt. 1,5 liter van 20% en 0,6 liter van 6% = 336ml en dat is toch minder dan de vorige batch dus er zou in verhouding meer alcohol zitten in de dikkere drap... vreemd. Batch 3 is gezeefd en we hebben de drap laten bezinken en alleen het bovenste deel in de ketel gedaan dus dit is aardig vrij van drap. Dit zit nu in de ketel dus nog geen uitslag. Voeg ik later toe. Update 26-6-22 : is geworden 1,5 liter met 20% dus met afname drap neemt ook de alcohol opbrengst af. Voordeel is dat het niet aankoekt bij destilleren op hoge temperaturen wat dan weer nodig is omdat het oorspronkelijk alcoholpercentage laag is door lage suikerpercentages in het fruit (of door het niet toevoegen van suiker) Batch 4 en 5 laten we nog even zitten want gaan we vandaag niet afkrijgen en dan kunnen we mooi een test doen. Aan deze laatste 18 liter voegen we 2kilo suiker toe zodat die opnieuw zal gaan gisten, hierna zal dit ongeveer 13% alcohol bevatten (zit al 6% in) en kunnen we kijken hoe dat destilleert. Update 26-6-22: is geworden 2 liter van 50% , 2 liter van 40% en 1liter met 10% dus 1,9liter alcohol uit 18 liter maakt 10,5% alcohol . Druppelt lekker door bij lagere temperaturen, er koekt niks aan in de ketel en in dezelfde tijd veel meer resultaat. Het gaat makkelijker en sneller op deze manier maar is toch ook een beetje valsspelen. 26 juni 2022 aangepast door Joep123 4 Quote
Jorieke123 Geplaatst: 4 juni 2022 Geplaatst: 4 juni 2022 Flesje gescoord, we (Joep) hebben nog niet geproefd... Mooie 'tent' daar hoor, bij die Distilleerderij de Bronckhorst. Ik mocht ook meteen even hun koeien bekijken: een kleiner ras dan die Galloway ossen die wij hebben lopen. 1 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Joep123 Geplaatst: 26 juni 2022 Geplaatst: 26 juni 2022 (aangepast) Vandaag het vorige bericht over de eerste stook van de aarbeien eau de vie geupdated. Vandaag 2e en 3e stook van de eerste batch (drap meegestookt en dat was aangebrand in de ketel), na derde stookronde was het 85% alcohol. In beide stooks de voorloop en naloop apart gehouden en alleen door gegaan met het meest zuivere product. Dat merk je! Smaak is erg goed en zacht, merk niks van het aanbranden. Naloop ga ik later stoken met de naloop andere batches om te kijken wat er nog van te maken valt. Voorloop wordt schoonmaakalcohol, niet voor consumptie. Dit is het geworden, twee flesjes van 200ml. batch 2 en 3 samengevoegd (geen drap meegenomen eerste stook , dan brandt het tenminste niet aan maar verlies wel wat alcohol en misschien smaak maar dat moet nog blijken). Tweede stook loopt nu, update resulaten later. 26 juni 2022 aangepast door Joep123 2 Quote
henkg Geplaatst: 27 juni 2022 Geplaatst: 27 juni 2022 En, is er na 3x stoken nog ruim voldoende aardbeiensmaak? (Ik ben ook erg benieuwd naar de aangezoete 4e en 5e batch. Is dat nou valsspelen, of -omdat er minder keren gestookt hoeft te worden- een manier om de volle aardbeiensmaak te behouden?) Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
Joep123 Geplaatst: 24 juli 2022 Geplaatst: 24 juli 2022 Nou, ga er maar even goed voor zitten want hier komt de eindconclusie aardbeien eau de vie 2022 😀 Batch 1 : alles mee gestookt, 3x . Smaak is goed, vol , mijn beste eau de vie tot nu toe. Dat het bij de eerste stook aanbrandde lijkt geen noemenswaardig effect te hebben gehad. (Beste! eau de vie = vergeleken met die van pruim en mirabel van vorige jaar dus pas mijn derde poging ) Batch 2+3 : Gezeefde versie, 3x gestookt. Waterig , niet lekker daardoor. Het niet meestoken van de drap zorgt ervoor dat veel van de smaak verloren gaat. Had niet verwacht dat dit zo'n groot verschil zou zijn, schijnbaar wordt er toch nog veel smaak uit de schillen en andere onderdelen meegenomen tijdens de stook. Batch 4+5 : Ook gezeefde versie, suiker toegevoegd en daardoor veel eerder op het gewenste >85% alcohol niveau. Smaak is niet verkeerd maar toch minder dan batch 1 maar wel veel meer dan batch 2+3 . Dus ja, smaak blijft beter behouden bij minder vaak stoken. In theorie zou de beste methode zijn om suiker toe te voegen en vervolgend de drap mee te stoken het beste smaak resultaat op moeten leveren. Blijft valsspelen maar wel interessant om de volgende keer te testen. Er is wel iets anders aan de hand met batch 4+5 wat ik niet kan verklaren. Na stook 2 zat het op 90% maar toch blijft het troebel, het zit nu een aantal weken in flessen en het bezinkt ook niet. Geen idee wat dit heeft veroorzaakt. Misschien toch weer oxidatie uit de ketel maar dat bezonk na een tijdje wel. Ik laat het nog een tijd staan en als het niet bezinkt dan wordt het filteren door actieve kool of opnieuw stoken. Bij opnieuw stoken zal de smaak wel verloren gaan dus liever niet... Hieronder het eindresultaat. Ok , niet echt troebel maar ook niet helder. 2 Quote
Joep123 Geplaatst: 6 november 2022 Geplaatst: 6 november 2022 Vandaag doorgestookt ,aarbeien eau de vie + pea pod wine + appelcider (allemaal qua smaak niet helemaal raak), tot 83 procent. Voorloop gebruiken we voor producten voor uitwendig gebruik waarbij alcohol nodig is (smeerseltjes enzo). Van het middenstuk hebben we een whiskey gemaakt op de @henkg manier (aanmaak whiskey) en andere deel wordt gebruikt als inmaakalcohol . Als laatste de naloop, die wordt de volgende keer weer meegestookt, is niet bruikbaar omdat er teveel water en andere vervuiling mee kwam. 2 Quote
Indy Geplaatst: 7 november 2022 Geplaatst: 7 november 2022 De naloop beland bij ons in de ruitensproeier vloeistof 😂. Wij zijn erg enthousiast over de vlierbessen, al bij de eerste stook een vrij hoog gehalte, met smaak, en bij de tweede stook al over de 80 %. Manlief is overigens hier van de stook. 1 Quote
Jorieke123 Geplaatst: 3 augustus 2023 Geplaatst: 3 augustus 2023 "Dat is nog zulk mooi spul, daar zou je drank van kunnen stoken" grapte de fruitkweker waar wij elke week weggegooid fruit halen voor onze varkens. Nou... zeiden wij... dat willen wij wel weer eens gaan doen ja! En meteen kregen we een aantal kratjes mee met pruimen die dan nog iets mooier zijn, en vooral ook niet al gemixt met ander fruit: 3 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 3 augustus 2023 Auteur Geplaatst: 3 augustus 2023 Kijk dat ziet er goed uit! In de ton ermee! Deksel erop maar niet dicht . Gaasje tegen de fruitvliegjes en wachten tot het aan de gang gaat. Eventueel kan je wat fijn knijpen voor het de ton in gaat maar als het goed rijp is gaat het vanzelvers aan de slag. 1 Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 3 augustus 2023 Geplaatst: 3 augustus 2023 Ik pas de titel van dit topic even aan want dit fruit (en de aardbeien van vorig jaar) komt niet uit eigen tuin. Wel van heel dichtbij! Maar dan nog... 1 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
BertM Geplaatst: 31 januari 2024 Geplaatst: 31 januari 2024 Mooi topic!Heb sinds kort ook zo een electrisch keteltje om water te destilleren.Helaas zijn de meeste fruitbomen op onze vakantieplek op de berg in slovenië door de stormen gesneuveld dit jaar door. De buurman stond bijna te huilen bij de boom die al 60 jaar de kleine peertje leverde voor zijn drank, maar nu omlag. We hebben nu wel voor een aantal jaren brandhout. 2 Quote
Jorieke123 Geplaatst: 26 juni 2024 Geplaatst: 26 juni 2024 Die pruimen hebben tot nu in hun fermentatie emmer gestaan. We hebben er toen voor het gisten suiker aan toegevoegd, maar ik kan nergens meer vinden hoeveel dan. En we hebben de emmer na het gisten goed afgesloten en in de kelder gezet. Met pulp en al. Volgens mijn stookboek is het dan lang houdbaar en het komt de smaak ten goede. Vandaag een warme dag waarop we de distilleerketel achter het huis hebben gezet om er in de schaduw en een briesje te wachten op alcohol. 1 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 26 juni 2024 Auteur Geplaatst: 26 juni 2024 De glazen staan al klaar zie ik!l 1 Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
appelvrouw Geplaatst: 26 juni 2024 Auteur Geplaatst: 26 juni 2024 Op 4-6-2022 om 19:21, Jorieke123 zei: Distilleerderij de Bronckhorst Heb je die al eens geproefd? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 26 juni 2024 Geplaatst: 26 juni 2024 Ha ja de glazen staan klaar... nou nee het zijn weckpotten waar we het in opvangen Ja die fles van die distilleerderij is al even leeg, en hij was volgens Joep lang niet zo lekker als jullie eau de vie. En dat is geen geslijm 1 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 26 juni 2024 Auteur Geplaatst: 26 juni 2024 Ok daar hoeven we dus niet heen.. alleen voor de nostalgie en geur dan. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 26 juni 2024 Geplaatst: 26 juni 2024 Oh ik zou er zeker eens heen gaan hoor 1 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 27 juni 2024 Geplaatst: 27 juni 2024 Gisteren hebben we een gedeelte gestookt, zonder pulp er in. Vandaag doen we de rest met pulp. We vangen het steeds op in weckpotten die we afsluiten met deksels en even veilig weg zetten. Op een labeltje schrijven we hoeveel alcohol er in zit, en natuurlijk of het de voorloop of naloop of de uh... loop(?) betreft enzo. Van de 1e lading hebben we ook de 2e stook gedaan, die kon er nog achteraan omdat dat veel sneller gaat. Na de 2e stook hebben we het in flessen gedaan die we nu nog een tijdje open laten om te ademen zeg maar. 1 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.