Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Eau de vie uit eigen tuin, of eigen ketel


appelvrouw

Aanbevolen berichten

Zonde. Maar al doende leert men. Ik heb dat inmiddels ook wel afgeleerd. Zet nu ook altijd nog een hapjespan onder mijn emmer of fles, voor het geval hij toch overloopt .

 

Als ik naar de foto kijk dan hadden we het ook wel kunnen zien aankomen.

 

Omdat aardbeien weinig suiker hebben, dacht ik dat het misschien helemaal niet op gang zou komen. Dit is dan nog niet zo slecht ;)

 

Als jullie nu wel de pulp gaan zeven: ik doe dat altijd op de derde dag. Niet later, want dan begint de pulp vieze smaak af te geven. Ik proef elke dag de pulp, en als ik vind dat er niets meer te halen valt qua smaak, ga ik zeven. Zo ben ik op drie dagen uitgekomen 

aangepast door fre3ke
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gewoon overgieten in meer emmers maar dat hebben jullie zelf ook vast al bedacht en gedaan..Ik ben heel benieuwd. Ik heb wel eens frambozen eau de vie gehad en dat was best lekker, aardbeien in deze bereiding..weetniet 🤷🏼‍♀️ .

In ieder geval zit er genoeg suiker in om het lekker aan t werk te krijgen, dat is mooi. Ik ben benieuwd hoelang het doorgist.

 

Het idee is dus eau de vie? En niet een ciderachtige bereiding toch? Want dan moet die pulp er gewoon inblijven. 
 

Edit: ik bedoel: bij eau de vie: pulp erin blijven bij cider gaat de pulp eruit

aangepast door appelvrouw

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah, ok. Verkeerd gelezen, sorry.

 

Ik weet eigenlijk niet of de pulp erin moet blijven bij eau de vie (voor betere fruitsmaak) of erin mag blijven (omdat je allerlei bijsmaken toch kan wegstoken). Omdat dat laatste vorig jaar niet direct goed ging, was ik benieuwd of er nu een ander plan van aanpak komt. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaag begonnen met eerste keer destilleren van de aarbeienprut. 

Batch 1 van 10 liter leverde 3 liter op met 15% = 450ml alcohol

Het lukt nu veel beter om een stabiele resultaat te krijgen door niet meer zo te letten op temperatuur maar meer op druppelsnelheid. Het moet gewoon stevig doordruppelen anders duurt het veels te lang.

Groot nadeel bleek achteraf te zijn dat de prut aankoekt op de bodem van de ketel en die laag zwarte troep geeft niet alleen een bittere smaak aan het destillaat maar is ook erg lastig te verwijderen.

 

Om van het aankoeken af te zijn hebben we batch 2 van 10 liter gezeefd. Is geen dikke soep meer maar bevat nog wel fijne aardbei onderdelen maar dat scheelt toch enorm. De batch is eerder op het kookpunt en blijkt niet aan te koeken. Nadeel is wel dat de opbrengst lager uitvalt. 1,5 liter van 20% en 0,6 liter van 6% = 336ml en dat is toch minder dan de vorige batch dus er zou in verhouding meer alcohol zitten in de dikkere drap... vreemd.

 

Batch 3 is gezeefd en we hebben de drap laten bezinken en alleen het bovenste deel in de ketel gedaan dus dit is aardig vrij van drap. Dit zit nu in de ketel dus nog geen uitslag. Voeg ik later toe.

Update 26-6-22 : is geworden 1,5 liter met 20% dus met afname drap neemt ook de alcohol opbrengst af. Voordeel is dat het niet aankoekt bij destilleren op hoge temperaturen wat dan weer nodig is omdat het oorspronkelijk alcoholpercentage laag is door lage suikerpercentages in het fruit (of door het niet toevoegen van suiker)

 

Batch 4 en 5 laten we nog even zitten want gaan we vandaag niet afkrijgen en dan kunnen we mooi een test doen. Aan deze laatste 18 liter voegen we 2kilo suiker toe zodat die opnieuw zal gaan gisten, hierna zal dit ongeveer 13% alcohol bevatten (zit al 6% in) en kunnen we kijken hoe dat destilleert. 

Update 26-6-22: is geworden 2 liter van 50% , 2 liter van 40% en 1liter met 10% dus 1,9liter alcohol uit 18 liter maakt 10,5% alcohol .

Druppelt lekker door bij lagere temperaturen, er koekt niks aan in de ketel en in dezelfde tijd veel meer resultaat. 

Het gaat makkelijker en sneller op deze manier maar is toch ook een beetje valsspelen.

 

 

IMG_5909.thumb.JPG.0f071737f6c4c8c5b2c50a8f668d9e44.JPG

 

IMG_5908.thumb.JPG.4a94f7742acee56f5027f526d7e05394.JPG

aangepast door Joep123
  • Like 4
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Vandaag het vorige bericht over de eerste stook van de aarbeien eau de vie geupdated.

Vandaag 2e en 3e stook van de eerste batch (drap meegestookt en dat was aangebrand in de ketel), na derde stookronde was het 85% alcohol. In beide stooks de voorloop en naloop apart gehouden en alleen door gegaan met het meest zuivere product. Dat merk je! Smaak is erg goed en zacht, merk niks van het aanbranden. Naloop ga ik later stoken met de naloop andere batches om te kijken wat er nog van te maken valt. Voorloop wordt schoonmaakalcohol, niet voor consumptie.

Dit is het geworden, twee flesjes van 200ml.

 

 

IMG_6065.JPG

 

batch 2 en 3 samengevoegd (geen drap meegenomen eerste stook , dan brandt het tenminste niet aan maar verlies wel wat alcohol en misschien smaak maar dat moet nog blijken). Tweede stook loopt nu, update resulaten later.

aangepast door Joep123
  • Like 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Nou, ga er maar even goed voor zitten want hier komt de eindconclusie aardbeien eau de vie 2022 😀

 

Batch 1 : alles mee gestookt, 3x . Smaak is goed, vol , mijn beste eau de vie tot nu toe. Dat het bij de eerste stook aanbrandde lijkt geen noemenswaardig effect te hebben gehad. (Beste! eau de vie = vergeleken met die van pruim en mirabel van vorige jaar dus pas mijn derde poging ;) )

 

Batch 2+3 : Gezeefde versie, 3x gestookt. Waterig , niet lekker daardoor. Het niet meestoken van de drap zorgt ervoor dat veel van de smaak verloren gaat. Had niet verwacht dat dit zo'n groot verschil zou zijn, schijnbaar wordt er toch nog veel smaak uit de schillen en andere onderdelen meegenomen tijdens de stook.

 

Batch 4+5 : Ook gezeefde versie, suiker toegevoegd en daardoor veel eerder op het gewenste >85% alcohol niveau. Smaak is niet verkeerd maar toch minder dan batch 1 maar wel veel meer dan batch 2+3 . Dus ja, smaak blijft beter behouden bij minder vaak stoken. In theorie zou de beste methode zijn om suiker toe te voegen en vervolgend de drap mee te stoken het beste smaak resultaat op moeten leveren. Blijft valsspelen maar wel interessant om de volgende keer te testen.

 

Er is wel iets anders aan de hand met batch 4+5 wat ik niet kan verklaren. Na stook 2 zat het op 90% maar toch blijft het troebel, het zit nu een aantal weken in flessen en het bezinkt ook niet. Geen idee wat dit heeft veroorzaakt. Misschien toch weer oxidatie uit de ketel maar dat bezonk na een tijdje wel.

Ik laat het nog een tijd staan en als het niet bezinkt dan wordt het filteren door actieve kool of opnieuw stoken. Bij opnieuw stoken zal de smaak wel verloren gaan dus liever niet...

 

Hieronder het eindresultaat. Ok , niet echt troebel maar ook niet helder.

eau.thumb.JPG.e3aa2260c3b97963bad0768a052a8a98.JPG

 

 

  • Like 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later ...

Vandaag doorgestookt ,aarbeien eau de vie + pea pod wine + appelcider (allemaal qua smaak niet helemaal raak), tot 83 procent. Voorloop gebruiken we voor producten voor uitwendig gebruik waarbij alcohol nodig is (smeerseltjes enzo). Van het middenstuk hebben we een whiskey gemaakt op de @henkg manier (aanmaak whiskey) en andere deel wordt gebruikt als inmaakalcohol . Als laatste de naloop, die wordt de volgende keer weer meegestookt, is niet bruikbaar omdat er teveel water en andere vervuiling mee kwam.

 

IMG_3787.jpg

  • Like 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

De naloop beland bij ons in de ruitensproeier vloeistof 😂. Wij zijn erg enthousiast over de vlierbessen, al bij de eerste stook een vrij hoog gehalte, met smaak, en bij de tweede stook al over de 80 %. Manlief is overigens hier van de stook. 

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 8 maanden later ...

"Dat is nog zulk mooi spul, daar zou je drank van kunnen stoken" grapte de fruitkweker waar wij elke week weggegooid fruit halen voor onze varkens. Nou... zeiden wij... dat willen wij wel weer eens gaan doen ja! En meteen kregen we een aantal kratjes mee met pruimen die dan nog iets mooier zijn, en vooral ook niet al gemixt met ander fruit:

IMG_4558.jpg

  • Like 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Kijk dat ziet er goed uit! In de ton ermee! Deksel erop maar niet dicht . Gaasje tegen de fruitvliegjes en wachten tot het aan de gang gaat. Eventueel kan je wat fijn knijpen voor het de ton in gaat maar als het goed rijp is gaat het vanzelvers aan de slag. 

  • Like 1

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Jorieke123 changed the title to Eau de vie uit eigen tuin, of eigen ketel
  • 5 maanden later ...

Mooi topic!

Heb sinds kort ook zo een electrisch keteltje om water te destilleren.icon_e_wink.gif.499ffe6aac5102c5ceb2237abf60cb6e.gif
Helaas zijn de meeste fruitbomen op onze vakantieplek op de berg in slovenië door de stormen gesneuveld dit jaar door. De buurman stond bijna te huilen bij de boom die al 60 jaar de kleine peertje leverde voor zijn drank, maar nu omlag. We hebben nu wel voor een aantal jaren brandhout.

  • Like 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...