Jump to content

Hulp met enten


Recommended Posts

Na het overlijden van mijn moeder wil ik de sneeuwappelboom uit haar tuin, waarvan wij al zo lang als ik mij kan herinneren appelmoes eten voort laten leven.

 

Omdat het vanwege de grootte van de boom niet mogelijk is om deze uit te graven en te verplaatsen wilde ik kijken of het mogelijk was om deze boom te enten op een onderstam zodat ik in mijn eigen tuin kan planten.

 

Maar ik weet helemaal niks van enten weet en aangezien de huur per mei opgezegd is zoek ik iemand die mij zou kunnen helpen met enten/ de boom voor mij kan enten op een of meerdere onderstammen.

 

Spreekt natuurlijk voor zich dat alle kosten voor mijn rekening zullen zijn.

Link to comment
Share on other sites

Je moet eerst zoeken naar de eenjarige takken die blijven nog in rust (bladknoppen nog niet opgezwollen). Als je kan dat vinden - dan heb je kans op succes. Ander kans is klein. Die takken zo spoed afsnijden, laagste delen in vochtige, niet natte! papier rollen, in de plastic zaak en in de koelkast. Dat is wel spoed. Verder, heb je wel onderstammen? Als niet, dan zijn er paar andere opties.. Of kan je iemand hier vragen (ik heb wel, heb je zin naar Nijmegen te reizen? per post niet meer te sturen), of bestaande appelboompje laten bijenten, of appelboompje (kan sierappel zijn) kopen en dit laten omenten.

Link to comment
Share on other sites

Hallo Yuras

 

Nijmegen zou voor mij ideaal zijn. Is dicht bij mij in de buurt. Morgen ben ik bij het huis van mijn moeder dan zal ik al wat takken snijden. Is het goed als ik je vanmiddag een Privé bericht stuur?

 

Ik heb verder nog helemaal niets hiervoor voorbereid/ iin huis. Mijn moeder is vorige week week onverwachts overleden dus dit is niet een idee waar ik al weken meer rond loop

Link to comment
Share on other sites

Aardig dat je helpt Yuras!

Ik hoop dat er nog wat geschikt enthout te vinden is....appels zijn hier toch al behoorlijk aan de groei, maar later dan meeste andere vruchtbomen. Ervaringen van anderen met o.a. pruimen en ook peer en appel zijn dat het soms nog kan lukken zo laat. (In alle boekjes e.d. staat dat het eigenlijk niet meer kan en dat het max 1-jarige enthout nog volledig in rust moet zijn). Succes...en zo een boom is echt iets dierbaars en wat troost hoop ik!

 

Hier hetzelfde verhaal....kennis onlangs overleden en zijn geliefde abrikoos proberen te laten doorleven....boom is erg oud en zat eigenlijk nauwelijks meer groei in en bloemknoppen die overal zaten waren tegen het opengaan aan. Ik heb uiteraard jonge takjes gezocht met weinig bloemknoppen (bladeren komen bij abrikoos pas na de bloei) en die allemaal verwijderd. Ik heb 4 entingen gemaakt en tot zover lijkt het dat 3 gelukt zijn en gaan groeien (afwachten of dat niet op eigen hout is, maar staan nu ca, 4 a 5 weken...dus goede hoop). Veel succes gewenst voor jullie!!!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Een appel heeft nevenknopjes.

Zou je het uitgelopen oog kunnen uitbreken en dan een vhipbud op de onderstam zetten?

Je hebt dan even geen grooei waardoor de ent kan vergroeien en hierna een nevenknopje kan uitlopen.

 

Zomaar een gedachte??

 

Ps afgelopen week dit gedaan met mijn uitgelopen Benedicte perzik. Weet alleen niet of een perzik wel nevenknopjes heeft?

Link to comment
Share on other sites

@Jorieke de boom is nogal aanwezig in de tuin en vergt elk jaar een hoop snoeiwerk, ik acht de kans groot dat de nieuwe bewoners de boom niet laten staan. Maar mocht deze poging mislukken dan zal ik van de winter in ieder geval nog wel eens langs gaan om te kijken of hij er nog staat.

Link to comment
Share on other sites

Vandaag bij Yuras geweest om van mijn takken boompjes te maken. Naar huis gegaan met meer dan de 2 gevraagde appelboompjes. Hierbij nogmaals bedankt Yuras.

 

Ook Yuras zijn tuinen vol fruitbomen mogen bewonderen. Voor een leek op het gebied van fruitbomen zeer indrukwekkend. Een hoop rassen voorbij zien komen waarvan ik nog nooit gehoord had. Een moestuin met meer als 400 fruitbomen had ik nog niet eerder gezien. Ook een boom gezien waarop 9 verschillende rassen geënt waren. Ik heb een leuk ochtend uitje gehad.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...