Jump to content

Planten voor beschutting


Flup

Recommended Posts

Ik heb een vraag, mijn tuin wil ik graag wat meer beschut maken, maar zonder schutting. Het liefst zoek ik struiken die eetbare vruchten geven en ook in de winter groen blijven. Struiken die met snoeien wel in toom te houden zijn en niet je hele tuin overnemen.

De bedoeling is dat de planten in mijn tuin, vooral in de wintermaanden, wat minder aan de koude wind worden blootgesteld en dat je door de beschutting ervoor kan zorgen dat het iets minder koud wordt in de tuin.

 

Mijn tuin ziet er zo uit, het gaat echt om erfgrensbeschutting. Ik heb zelf geen idee welke planten je daar goed kan planten, op coniferen na. Maar die worden mij te groot.

 

20Overzicht42591580209788.jpg

 

De planten komen op de erfgrens te staan en moeten vooral de wind wat tegenhouden. Liefst ongeveer 1,5 meter hoog worden en als het even kan ook nuttig zijn (eetbare vruchten, medicinaal gebruik). De planten komen op het noorden en oosten te staan. De planten op het oosten hebben de hele dag zon, die op het noorden niet.

Welke planten zouden jullie adviseren?

Link to comment
Share on other sites

Langs onze erfgrens staan vlinderstruiken. Niet eetbaar maar wel erg mooi in bloei en goed voor de bijen (en vlinders natuurlijk!). Het is niet een haag, maar omdat ze flink uit de kluiten groeien kan je dat er wel van maken. Ik heb ze zelf afgelopen weekend weer op een halve meter afgechopt omdat ze toch weer flink uitlopen in het voorjaar. Maar die struiken zijn niet kapot te krijgen, dus je kunt ze vrijwel altijd snoeien waar nodig.

Link to comment
Share on other sites

Dank jullie wel.

Ik heb er, beken ik tot mijn schande, niet eens aan gedacht om de zoekfunctie te gebruiken. Maar daar komt wel iets moois uit, namelijk de olijfwilg. Die plant lijkt mij wel wat. Past ook op armere grond en geeft eetbare vruchten. Nog nooit van die plant gehoord, dus heb gelijk weer wat bijgeleerd.

Vlinderstruiken heb ik al in de tuin en die blijven er ook, vanwege de vlinders en hommels en bijen die daar graag op af komen. Misschien dat ik de haag afwissel met wat vlinderstruiken, want daar hoef je inderdaad niet heel veel aan te doen.

Link to comment
Share on other sites

Aardpeer heb ik ook in de tuin, maar die kale stengels vallen vaak om in de winter, dus dat geeft niet echt beschutting. En ik eet de aardperen ook op en bij het uitgraven verwijder ik de stengels. Tuinbonen staan er te kort, ik zoek echt iets permanents wat weinig verzorging nodig heeft (op een snoeibeurt eens in de zoveel tijd na dan).

De olijfwilg lijkt mij wel wat, dat ga ik dit jaar alvast planten. In eerste instantie een paar als test. Ben heel benieuwd, ook naar de smaak van die besjes.

Link to comment
Share on other sites

Bessen heb ik ook langs de erfgrens, maar ik zoek iets wat meer beschutting geeft. Wil zo proberen om de tuin zo iets minder koud te krijgen (net zoals het in de tuin iets warmer langs de zuidmuur van ons huis is), zodat ik extra vijgenbomen kan planten. Die kunnen wel iets aan vorst hebben, maar als het te koud en guur wordt, sterft het bovengrondse deel af. Door de vijgen iets meer beschutting te geven, hoop ik dat het bovengrondse deel ook iets minder snel afsterft door de kou. Op die plekken komen wel de wat sterkere soorten, maar toch.

Link to comment
Share on other sites

hier een vlechtscherm van wilgentakken, groeit niet als een wilde dus een - twee keer per jaar snoeien met de takkenschaar is genoeg

takken staan schuin in de grond, onder 45 graden en dan gevlochten

kan wellicht ook met olijfwilg?

Link to comment
Share on other sites

Robo heb je daar toevallig een foto van?

Welke hoogte haal je uiteindelijk? of is dit nog te vroeg voor jouw aanplant?

Hoe dik zijn de takken die je gebruikte bij aanplant?

Hoe vlug groeit zoiets volledig dicht? > inkijk beperken, mijn nieuwe tuin ligt op ruime afstand van straat

Houden vogels en anderen hier van?

 

In mijn nieuw tuin wil ik zoiets en wil het zo natuurlijk en goedkoop mogelijk houden

Wilgentakken kan ik makkelijk en in grote hoeveelheden gratis aankomen dus dat zou ideaal zijn dan

Voor de wilgenhaag zou ik dan bvb vlierstruik, vlinderstruik ed plaatsen voor vlinders, bijen, volgels etc

 

Groeten,

Tom

Link to comment
Share on other sites

Olijfwilg is wel geschikt omdat het zich goed laat snoeien en dichte haag wordt en zelfs iets van stikstof bindt. Maar niet alle soorten zijn bladhoudend. Er zijn siervormen, maar ook vormen met goed eetbare bessen, geschikt voor verwerking. Toch geldt voor elke haag dat een strook van ca. een meter erlangs minder geschikt als moestuin-grond wordt vanwege voedselconcurrentie.

 

Zelf heb ik aan de kanten van de moestuin waar de zon niet invalt (noord vooral en noordwest) een appelhaag (kleine boompjes op ca. 80 cm. van elkaar en aan bamboeconstructie aangebonden kiwibessen. Niet wintergroen natuurlijk, maar voor een moestuin is dat w.b. klimaat ook niet echt nodig. Vanaf eind april tot november is er wel blad en zorgt het voor beschutting, maar buiten die tijd staat er weinig in de moestuin dat voordeel heeft van de beschutting.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Het gaat mij er vooral om dat ik straks mijn vijgenplanten in de tuin meer beschutting kan geven in de tuin. Er wordt niets te dicht tegen de haag geplaatst. Op Spork moet ik evengaan zoeken, daar heb ik nog nooit van gehoord.

 

Wederom bedankt voor de tips.

Link to comment
Share on other sites

Op dit moment zit mijn chocoladewingerd 'White Chocolate' nog volledig in het blad, dat is misschien ook iets. Hier stond al langer een chocoladewingerd, de pentaphylla, die is niet helemaal wintergroen bij mij, en ooit las ik dat die wat minder winterhard zou zijn ook.

Het hangt dus wat van het ras af. Eemaal aangeslagen groeit chocoladewingerd wel hard, dus dan moet je een paar keer per jaar snoeien. Het is een typische klimmer, groeit het niet zonder steun en maakt geen dikke takken, dus snoeien gaat op zich makkelijk.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...