Jump to content
y-cam

yves stelt zich voor (edit: enkele foto's en teelschema 2021 toegevoegd)

Recommended Posts

1298742126_IMG_20201230_1613181.thumb.jpg.9f5ed85b3944c0417007debbebb1fe67.jpg

 

Dag iedereen,

 

Ik ben Yves uit Vlaanderen (Pajottenland). Ik moestuinier nu al enkele jaren (en ik lees anoniem ook al enkele jaren mee op het forum). Vandaag heb ik mijn plan opgesteld voor 2021 en ik dacht dat ik van de gelegenheid gebruik kon maken om me ook eens op het forum aan te melden. En ik zal proberen ook af en toe eens te reageren ...

 

Ik moestuinier uiteraard biologisch (ecologisch) zonder vergif of kunstmest. Compost maak ik zelf (2 à 3 batches per jaar), waarin ik naast groenten- en tuinafval ook mest van 2 schapen en wat kippen verwerk. Ik ben nogal fan van de "no dig"-methode van Charles Dowding en ik probeer ook zoveel mogelijk voor te zaaien ipv ter plaatse te zaaien. Mijn moestuin bestaat uit 12 bedjes van telkens 3m op 1,2 m., een serre van 12 m² en verder nog wat kleinfruit, rabarber, kruiden, enkele fruitbomen. Ik probeer mijn bedjes zo optimaal mogelijk te laten renderen met naast de hoofdteelt ook een voor- en/of nateelt, afhankelijk van het geval. Ik verbouw de gekende dingen: prei, spinazie, wortelen, allerhande kolen, tomaten, sla, een beetje aardappelen (2 bedjes), boontjes, knolselder, komkommer, courgette, pompoen, ...

 

Dit jaar ga ik eens extra mijn best doen om groene selder te kweken. Op een of andere manier gaat dat bij mij meestal de mist in, en blijven de seldertjes vrij klein of anders nogal taai en vezelachtig. Als er interesse voor is wil ik mijn plan 2021 wel eens delen of wat fotootjes van mijn moestuin uploaden.

 

link naar mijn planning 2021

 

Mvg,

Yves  

 

IMG_20201014_124648.jpg

 

IMG_20201230_160759 1.jpg

IMG_20201230_160841 1.jpg

IMG_20201230_160856 1.jpg

IMG_20201230_160913 1.jpg

IMG_20201230_161145 1.jpg

IMG_20201230_161243 1.jpg

Edited by y-cam
foto's en link naar plan toegevoegd
  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Yves, leuk dat je je hebt aangemeld. Ik heb ook lang meegelezen voordat ik me aanmeldde. Komend jaar zullen we vast meelezen hoe het met je selder gaat (is dat bleekselderij? Raar dat wij dat bleek noemen, en jullie groen). Je kan misschien ook knolvenkel proberen te kweken en aan de wedstrijd meedoen van komend jaar.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welkom !, mooie tuin. Nee fre3ke, groene selder voor in de soep, bleekselder noemen wij witte in België, die groene selder is hier ook met variërend succes, voornamelijk de recente hete en droge zomers doen er geen goed aan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi welkom hier! Leuk dat je je hebt aangemeld. Jaloersmakende foto’s hoor. Lekker al die ruimte!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooie serre. Welk merk is dat?
Welk hout heb je gebruikt voor de bakken?

Succes voor kweekjaar 2021!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor de verwelkoming, iedereen.

 

De serre is van het merk vitavia. Het gebruikte hout voor de bakken is douglas. Deze bakken staan er nu drie jaar en dat gaat nog steeds goed. Als het hout ooit echt kapot gaat haal ik de randen wel weg.  

 

Het gras tussen de bakken maai ik inderdaad, maar het eerstvolgende projectje is om het gras te onderdrukken met karton (heb er massa van opgespaard de afgelopen maanden) en af te dekken met houtsnippers (ik heb wel wat te verhakselen de komende tijd als ik mijn siertuin snoei, maar ik zal waarschijnlijk ook een vracht bestellen om alles te kunnen afdekken). Dus als het hout van de bakken ooit weg moet dan zal het gras tegen dan ook weg zijn en zullen op de paden enkel houtsnippers liggen. 

 

Dit weekend heeft het hier goed gevroren. Vorige week alle wortelen, pastinaken en bietjes gerooid, en de laatste scheuten broccoli afgesneden. Momenteel haal ik buiten uit de tuin enkel nog prei, veldsla, palmkool en nog wat spruiten. Buiten staat ook nog andijvie die ik wil laten overwinteren en sla (rougette de Montpellier). In de serre staan nog bloemkolen te overwinteren, andijvie, sla en spinazie.

 

Dat het maar vlug half februari is: dan gaat het weer los! 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...