Jump to content
fre3ke

Rocket stove voor buitenkeuken

Recommended Posts

Ik ben gisteren begonnen aan een rocket stove. http://www.batchrocket.eu Om in de zomer buiten te kunnen koken, met een klein beetje hout en zonder walm. 

Het is nog maar een testmodel. Omdat ik vroeger geboetseerd heb, maak ik hem van klei. Het kan echt veel makkelijker dan dit, voor de volgende versie ga ik twee maten rioolbuis proberen. Nu is de binnenkant van kleiplakken gemaakt, die ik een nachtje heb laten liggen om wat harder te worden. De schoorsteen/naverbrander is met een kartonnen koker gemodelleerd. Toen het allemaal in elkaar zat, heb ik klei met veel zaagsel en wat water gemengd, en tegen de buitenkant geplakt en met een lat vastgemept om als isolatielaag te functioneren straks. Helaas heb ik niet genoeg klei om het nu af te maken, tenzij ik op een andere kleur overstap. Hij moet wel nog een paar maanden drogen. En ik moet ervoor zorgen dat hij bij de eerste houtstook meteen wordt gebakken, zonder uit elkaar te knallen. Ik denk dat ik dan er iets omheen bouw om de warmte vast te houden. En daar dan een keramische buis in schuif voor de luchttoevoer. 

Als deur wil ik een stuk hout met spijkers beslaan en daar het klei/zaagsel mengsel op smeren, naar de vorm van de opening. Hopelijk isoleert die luchtige klei genoeg, dat het hout niet gaat smeulen.

IMG_20201227_182629.jpg

IMG_20201228_114651.jpg

IMG_20201229_155033.jpg

Edited by fre3ke
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Knap dat je dat zelf maakt, doe ik je niet na.

wij hebben de wel bekende uit de USA, 2 soorten eentje die je van voren hout geeft en eentje van boven. Die van boven kan met heel weinig en meer dan alleen houtjes een tijd koken. De anderen geeft je steeds een beetje bij en kun je de takjes naar binnen schuiven. Ook voor het slachten zijn ze ideaal, zo snel heet water en blijft op temp. Met die van boven zit een pijp aan, die wil ik weer gaan gebruiken voor roken. Manlief moet dan nog een rokerskast regelen en dan een aansluiting voor die pijp maken. 

Ze zijn gezellig voor buiten bij de bbq, soep, eintopf, wokken vul maar aan. Met zo weinig hout koken, kan alleen zo een roket stove. In vele landen zijn ze de kookvuren, op hout en mest en zo. 

Een solar oven zou ik ok nog graag willen.


Heirloom Gärtnerei

Whatsapp moestuin group, pb nr voor toevoegen

What's growing on?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Helemaal top die rocket stoves

 

simpel en snel bouw je ze met B2 betonblokken (in België slechts 1.50 per stuk)

 

 1707836994_b2betonblok.jpg.5a32603960c1947561d3fd1621c52b57.jpg

 

 

heerlijk om buiten te koken.......

  • Like 3

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mijn Batch Box Rocket is gecompliceerder dan een gewone rocketstove, maar ik wil juist dit systeem testen, omdat je er ook een huis mee kan verwarmen als je een warmteopslag eraan verbindt. Het proefmodel wordt in de tuin gebruikt om te koken. Misschien wordt de lucht uit de pijp wel veel te heet om mee te koken. Dan maak ik een grill-constructie.

 

Er zijn zo ontzettend veel manieren om een rocket stove te bouwen. Alleen niet van betonblokken, want dat verkruimelt bij hitte. 

 

@Jane Doe, door wat jij schreef, bedacht ik me dat ik mijn stove (als hij de testfase overleeft) ook als kleine oven kan gebruiken. Dan moet er na de stook alleen een geïsoleerd deksel op de pijp, zodat warme lucht niet ontsnapt. Brood uit een steenoven, ik had me dat nog niet eens gerealiseerd. Het is alsof ik het al kan proeven 🙂

Share this post


Link to post
Share on other sites

wow. goed joh, knap dat je dit zelf bouwt

 

  • Like 1

~ Waarom zou je kinderen wonderen gaan uitleggen terwijl je ze ook een tuin kunt laten aanleggen. ~

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat zou maar zo kunnen, bakkers doen toch ook eerst hout verbranden en weg schuiven met vochtige doek schoonmaken en dan hun brood bakken.

Op de rocked stove kan een oven staan, je kan het zo gek niet bedenken.

Mij lijkt potjie (schrijf je dat zo 🤔) erg lekker! Moet ik alleen nog zo een Afrikaanse Potjie op de kop tikken. Maar een pan kan het zo lang ook wel even doen.


Heirloom Gärtnerei

Whatsapp moestuin group, pb nr voor toevoegen

What's growing on?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nou, hij is eindelijk klaar en kan gaan drogen.

IMG_20210109_194847.thumb.jpg.c8e1fd720c7d2a5ba196fa2ff8a53fc6.jpg

Ik heb een geïsoleerde kleideur gemaakt, die nu met een touwtje op zijn plaats wordt gehouden maar in de toekomst met iets anders. Weet nog niet hoe, maar er zijn aan de zijkanten gaten waar een plug en haak in kan. De deur heeft ook een greep (in plastic).

 

Boven de primaire luchtinlaat (schaduw onder het touw) heb ik ook een gat voor een plug gemaakt. Dan kan ik iets over de inlaat hangen, mocht er genoeg lucht via alle kieren binnenkomen.

 

Ik heb ook een klein bakplaatje gemaakt om een klein broodje te bakken in de vuurkamer na de stook. Dat ligt er nu bovenop te drogen, ook in plastic. De bovenkant is plat, om borden te warmen of hout te drogen.

 

Altijd toeters en bellen, aan alles wat ik maak 🙄

 

De schoorsteen/naverbrander heeft vier tanden voor een pan gekregen, en later nog een windkraag.

IMG_20210108_135250.thumb.jpg.1a98285b17e8f71ce1d2f352a8564761.jpg

 

Allemaal weer meer werk dan je van tevoren denkt. En zwaar! Ik wilde hem eigenlijk in de kelder laten drogen, maar kan hem niet meer tillen. 30 kilo klei, en veel zaagsel en vermiculiet met water. Ook na het bakken zal hij zwaar zijn. Kan ik daar weer oplossingen voor gaan verzinnen.

 

Edited by fre3ke

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...