Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Water systemen (pluimvee/duiven) bij aanhoudende vorst


Trea

Recommended Posts

Ik vraag me af wat jullie gaan doen met de vrieskou en water voor de dieren.
 

Ik heb zelf een nogal onhandige systeem voor mijn kipjes dat eigenlijk is bedoeld voor vogels: een verwarmer in een glazen fles die ik vervolgens in een bak water zet en aansluit met een lang verlengsnoer.
 

Ik had eerst alleen het verwarmingselement gekocht en deze in een drinkbak voor kippen. Maar dat was niet zo’n succes. De drinktoren is op een dag gaan smelten toen het element boven het waterniveau uitstak en tegen de zijwand aankwam. 🤭

Samen met de drinkfles werkt ‘t en is gelukkig nooit veel dagen per jaar nodig. Maar ik vraag me af of er niet iets bestaat dat betaalbaar is , fijn is in gebruik en bv op (oplaadbare) batterijen werkt?

 

35AC143C-89C6-4B35-A909-B83AC1D407C3.jpeg

Edited by Trea
Link to comment
Share on other sites

Ik kan je laatste vraag niet beantwoorden, wel je 1e :) Wij hebben van die metalen drinkemmers die op hun kant liggen en dan een klein gootje hebben waar de kippen uit drinken. Die emmers halen wij naar binnen zodra er echte vorst wordt voorspeld. En dan zetten we ze in de ochtend weer bij de kippen. Zolang de kippen regelmatig een slokje drinken, valt het wel mee met bevriezen overdag. En anders gieten we er even wat heet water op zodat het weer ijsvrij is. Ook hebben we meerdere emmers, dus we zouden halverwege de dag de bevroren emmer weg kunnen halen en een ontdooide weer neer kunnen zetten. 

 

Bij de drinkbakken van de varkens beuken (met een schep) en halen we het ijs weg, als het langer hard vriest dan vriezen die bakken ook compleet dicht en moeten we water meenemen van bij huis en een kuil hakken in het ijs en daar dan water in gieten. Gelukkig maken we dat bijna nooit mee. 

 

Edit: rond deze tijd in 2018 maakte ik nog deze foto:

 

27629250_1807273339344355_83097562215458

Link to comment
Share on other sites

Bij zware vorst ( en als ik het niet vergeet) haal ik de waterbakken s avonds binnen en zet ze dan s ochtends weer in het hok. S middags als we voeren kijk ik dan of het water weer bevroren is. Mocht dit zo zijn dan vervang ik het weer. En dan als het donker is weer naar binnen halen.

Dit heb ik in de afgelopen 5 jaar pas 1 of 2x hoeven doen. 

 

Bij lichtere vorst neem ik s ochtends warm water mee om de bakken te ontdooien. 

Link to comment
Share on other sites

De vogeldrinkbak met 5W verwarmingselement in een grotere bak met water bleek niet voldoende warmte af te geven bij -7. En ik weet niet zeker of mijn kipjes goed genoeg bij de openingen kunnen om te drinken.  Dus ben ik ook gewoon 3x per dag water gaan geven. 
 

Link to comment
Share on other sites

Bij ons blijft de beek nog stromen en de kippen lopen er in de morgen als ik de ren opendoe meteen heen om te drinken. Aan t eind van de middag zet ik de drink bak met weinig water in het hok zodat ze nog even wat kunnen drinken voor t slapen gaan. 

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...