Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Groen als gras


Essebes

Recommended Posts

Hallo lieve moestuinders, 

Ik wil me ook graag even voorstellen, ik ben 26 jaar en kom uit omgeving Uden. Ik sta op het moment op de wachtlijst voor een volkstuintje en wacht (on)geduldig af tot ik daar de handen uit de mouwen kan gaan steken. Deze zal dan 5x25 meter zijn. Sinds twee jaar woon ik met mijn vriend en onze twee katten in een heerlijke rijtjeswoning met ons kleine maar fijne tuintje. Hier werken wij met veel plezier in maar iets meer freubel ruimte is welkom! Vandaar ook hopelijk de volkstuin. 

 

Ondertussen ben ik me wel al druk aan het inlezen in boeken, op internet en op dit heerlijke forum. Verder ben ik aan het oriënteren waar ik zaden en andere benodigdheden vandaan kan gaan halen. 

 

Hebben jullie tips voor mij als groentje in de tuinderswereld? Er zijn zoveel verschillende soorten groentes, fruit en bloemen die ik straks wil gaan proberen! Hebben jullie tips hoe je een mooi zadenbestand kunt opbouwen?

 

En wat zijn de belangrijkste dingen om bij de start op te letten en aan te schaffen?

 

Alvast enorm bedankt voor het opzetten van dit forum, wat een hoop informatie is hier te vinden! 

 

Groetjes! 

 

Link to comment
Share on other sites

welkom!

wat te doen? Tsja, ik zou je aanraden eenvoudig te beginnen, je grondje te leren kennen, veel vragen aan de buren (maarja, elke volkstuinder heeft zo zin eigen  gedachten... beetje filteren kan geen kwaad)

wat vind je lekker, wat vind je leuk?

 

grondje zou ik zo goed mogelijk leren kennen en verzorgen, linkje

losse grond is ideaal voor planten en tuinder

 

zaaien kun je binnen of buiten doen, voorzaai in potjes geeft wat meer controle; zaden ruilen met de buren of kopen of zelf overhouden

plantjes kopen bij een kweker is ook prima en makkelijk

 

ik kweek alleen groenten en fruit dat ik lekkerder vind dan uit de super, en/of veel goedkoper; makkelijke toppers zijn aardappel, aardpeer, allerlei sluitkool, bonen, peulen, bladgroenten als sla, nz spinazie, etc. rabarber, knoflook,

 

fruit is hier een makkelijke topper: aardbei, rode bes, zwarte bes, appel, peer, vijg, ; lastiger is hier kweepeer, druif, roze bes,

 

ik heb heel veel geleerd van Diana: linkje die kon ik gewoon volgen per gewasje, alleen de grond was anders, wij hebben veen

 

kunst is: op tijd zaaien, op tijd uitplanten, op tijd verzorgen, op tijd oogsten, en verwerken.... al doende leer je ...

 

nodig is niet veel, iets voor het water, iets voor de grondbewerking, iets om te knippen, gieter, hark, scherpe schoffel en spa, spitvork, goeie schaar bijv. felco2 en handig is veel meer... hak, bats, bladhark,

 

en tijd, hoe meer hoe beter :-)

 

 

 

Edited by RobO
Link to comment
Share on other sites

Welkom,

 

Zelf heb ik heel veel geleerd uit het Velt boek ekologisch tuinieren, maar dat was nog voor het WWW tijdperk waarin alles met een paar klikken is op te zoeken.

Doe wat je leuk en lekker lijkt en er zijn altijd succes nummers als bijv. peultjes, sugarsnaps, courgettes, boontjes  etc. etc. etc.

 

Zet niet te veel maar wel alles lekker ruim, kleine plantjes worden soms snel groot.

Link to comment
Share on other sites

Welkom !, kan alleen maar beamen wat @RobO zegt ,  voornamelijk tijd en vooral ook je interesse in tuinieren de rest komt zo. Er zijn tal van manieren  om tot een resultaat te komen, de link naar Diana is een goede start, moestuinweetjes heeft wat filmpjes op youtube staan onder moestuin tv, boeken en natuurlijk dit forum zijn een goede inspiratie. Maar laat je niet zot maken,  het is juist de fun om te leren uit eigen ervaringen. Moeilijk om te zeggen waar je mee moet starten, de makkelijke toppers die RobO vermeld zijn een goeie start.

Link to comment
Share on other sites

Welkom!

Er is zoveel keus, ik snap dat het dan lastig is om uit te zoeken wat goed is en wat bij je past.

 

Wil je biologisch tuinieren met biologisch zaadgoed, dan zul je biologisch zaadgoed moeten aanschaffen. Maar op een volkstuincomplex kan het zomaar zijn dat je buurman / vrouw niet biologisch tuiniert, dat is namelijk niet verplicht. 

 

Zelf zou ik gewoon telen wat je lekker vindt en veel kletsen met de medetuinders. Dan weet je ook wat het goed doet en wat niet. Vaak willen die beginnende tuiniers zeker wel op weg helpen met tips en ook vaak zaaigoed en plantjes.

 

Makkelijk te kweken is fruit, zoals RobO al zegt. Aardbeien en bessen doen het altijd goed. De groenten die Patrijs noemt, doen het ook altijd goed. Zelfgeteelt is zoveel lekkerder! Hou het onkruid wat in toom en je zult al snel succes hebben. Zeker als je voor voldoende water zorgt voor de plantjes. Dat is met de droge zomers wel belangrijk. Succes alvast, hopelijk heb je snel een tuin.

Link to comment
Share on other sites

Ah uit de buurt van Uden! Ik ook oorspronkelijk.
Gezellig war! Ahaha

Tuinieren is leuk en het maakt je hoofd leeg. Altijd fijn. Zaai wat je lekker lijkt. Vanaf 17/02 heb je weer voor een schijntje zaden bij de Lidl. Koop flink wat in. Sla, komkommer, erwt, wortel, courgette of wat dan ook wat bij jou favoriet is en ga lekker experimenten. Zó leuk dit.

Groene groetjes en geniet er vooral van!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Wat een leuke reacties allemaal! Diana had ik inderdaad al ontdekt, fijn en overzichtelijk! 

 

Toen ik een rondleiding op het volkstuinencomplex kreeg gaf de vriendelijke meneer al aan dat ik waarschijnlijk heel veel (on) gevraagd en goedbedoeld advies zou krijgen van alle ervaringsdeskundigen daar. En dat vind ik juist super, net zoals op dit forum. Sommige van mijn toekomstige buurmannen en vrouwen waren waarschijnlijk al jaren aan het tuinieren toen ik geboren werd en er werd aangegeven dat ze heel blij zijn met jonge nieuwe tuinierders!

Ik heb er dus heel veel zin in, zodra het zover is zal ik wat updates op het forum plaatsen! 

 

Dankjulliewel voor het warme welkom en de goede tips, ik ga me voorlopig lekker nog wat meer inlezen! 

Link to comment
Share on other sites

Welkom @Essebes !

Als ik zelf opnieuw zou beginnen. Zou ik eerst bedenken waar ik mijn vaste bessenstruiken, bramen, druif, fruitbomen enz. neer wil gaan zetten. En ga dan vooral uit van wat je lekker vindt. Ik vries bv heel veel fruit in voor smoothies in de winterperiode. Zelf heb ik braam en druif aan de randen van mijn tuin staan, omdat er ook veel wespen op af komen. De grond rond de fruitstruiken voorzien van een dikke laag mulch. Heb je er gelijk weinig omkijken naar v.w.b. onkruid en water geven.

Daarna zou ik gaan kijken waar je een schuurtje, opbergbak of evt. kasje wil zetten. (of mag zetten, want op sommige verenigingen zijn daar regels aan verbonden.)

 

En het stuk grond wat je dan nog over hebt, verdeel je in vakken waar je je groente kan gaan telen.

Succes!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...