Jump to content

Moestuin-meisje

Members
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Nederland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Informeer eens bij hoveniers in de buurt. Hier willen ze maar wat graag van hun houtsnippers af. En in dit seizoen zijn dat vaak snippers met veel blad er tussen wat superspul is om mee te mulchen op je groentebedden!
 2. Ik mulch op al mijn groentebedden met hetzelfde materiaal. (blad (80%) +houtsnippers (20%)) Afhankelijk van de grote van de planten maak ik de laag dikker of dunner. Onder mijn fuitstruiken/bomen mulch ik ook wel met 100% houtsnippers.
 3. Hier ook jaren geleden begonnen op een moestuin met dikke klei. Zou ik opnieuw moeten beginnen, dan zou ik investeren in goede (biologische) compost. Wat jij op je tuin gooit, eet je zelf via je planten weer op. Daarom investeren in jezelf. Een ruime laag compost van minimaal 5 cm aanbrengen op de groentebedden en dan bedekken met een mulch laag van blad (80%) en houtsnippers (20%) Het blad verteert redelijk snel en zorgt voor meer organisch materiaal in de bodem, de houtsnippers zorgen ervoor dat het vocht uit de bodem minder snel verdampt. In vochtige grond kunnen de wortels makkelijker hun weg vinden en hoe meer wortels, hoe meer voedingstoffen je planten op kunnen nemen. Op de plek waar je fruitstruiken plant, zou ik geen compost neerleggen, op die manier kun je wat geld besparen en de struiken redden het wel in de kleigrond. Afdekken met blad+houtsnippers.
 4. Heel eerlijk.... ik gooi ze niet meer op de composthoop. Ik vind het echt rotdingen, om dezelfde reden die jij beschrijft.
 5. Dat moet slijten, maar dat had je vast zelf ook wel ondervonden inmiddels. Zelfs bleekmiddel helpt niet. Ik had hetzelfde probleem na het rapen van walnoten. Mijn handen waren na een week weer redelijk schoon, maar de verkleuring op mijn nagels zie je nog steeds. Zit nu halverwege mijn nagel, t moet er blijkbaar gewoon uitgroeien.
 6. Dan is je Engels best goed De grond wordt afgedekt met houtsnippers, eigenlijk meer blad dan houtsnippers. Hij adviseert 80 tot 90% naalden of blad. dus zeg maar versnipperde takken en geen versnipperde boomstammen. Verder gaat al het tuinafval in de kippenren en daar composteert het en wordt in gecomposteerde vorm weer teruggebracht de tuin in. De hoeveelheid kippenmest t.o.v. groenafval is 1:10.000 volgens Paul. Op dit moment (op YouTube staan veel filmpjes over hem gemaakt door L2survive) bedekt hij zijn boomgaard met snippers en gebruikt hij in zijn groentetuin alleen compost als mulchlaag, omdat dat volgens hem op dit moment het handigst is, want het is voor hem het makkelijkst voorhanden. Op YouTube staat ook een nederlandstalige versie in drie delen.
 7. Imiteer de natuur. De natuur weet het namelijk best goed hoe het moet en hoe het zichzelf in stand moet houden, zonder spitten of extra bemesting Ter inspiratie een film/documentaire-tip: www.backtoedenfilm.com
 8. Dit kan een 'heerlijke' discussie uitlokken. Ik spuit zelf nooit, een ander maakt een keuze om het wel te doen. Waarom ik het niet doe: Ik heb juist een moestuin om groente/fruit/aardappels te eten die niet bespoten zijn. Het is slecht voor alles wat groeit en leeft, dan maar minder opbrengst Waarom ga ik ook nog geld uitgeven aan gif, kan ik net zo goed al die goedkope groenten in de supermarkt kopen. En zo kan ik nog wel ff doorgaan
 9. Ik zou zeker de bonenplanten waar de groeitoppen nog in zitten gewoon laten staan.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...