Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Ervaring met grelinette/broadfork?


Jane Doe

Recommended Posts

Na lang overwegen, informeren, zoeken heb ik mezelf een grelinette cadeau gegeven voor mijn aankomende verjaardag. Het is een zware geworden met set van 4 lengtes tanden van kort tot lang.

Zou graag jullie ervaringen willen lezen.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb de Guerilu woelvork met 5 tanden. Vind hem geweldig, het is stukken minder zwaar werk als je het vergelijkt met spitten, dat was hier vorig jaar sowieso niet te doen, alle aarde was erg ingeklonken en overal bleven plassen staan. Het eerste jaar gebruikten we hem vooral om de harde grond überhaupt doordringbaar te maken, nu meer als onderhoud, om de boel wat losser te maken aan ht begin van het nieuwe seizoen of op.plekken die vaak nat blijven. 

Link to comment
Share on other sites

Heerlijk gereedschap. Ik gebruik de mijne al jaren.  Mijn tuin is grotendeels no- dig, maar soms zijn er stukken waar over gelopen is en daardoor te hard.

Een stuk van b.v. 30 m2 heb ik binnen een half uur gegrelinetterd ( als dat woord bestaat). Je gaat hier veel plezier van hebben, en je rug ook.

Link to comment
Share on other sites

Oe fijn je reactie te lezen, dat beloofd veel goeds.

De keuze was niet makkelijk, met zoveel modellen vormen prijzen en zo. Hopelijk heb ik er goed aan gedaan een zware uit oering met verschillende messen te kiezen. Noem het bewust messen ipv tanden, die je kan wisselen voor de gewenste maat en diepte werking.

bij no dig mag je dit toch wel doen, de no dig tuinders zullen niet zo diep en ver bewerken denk. Maar alleen ondiep luchtig woelen en niet diep en geheel los woelen, bedoel de gehele hefboomwerking gebruiken met lange tanden laat staan messen.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb mezelf er ook één cadeau gegeven, vorig jaar 😋. Ik had deze gekocht: https://boerengoed.nu/index.php/product/woelvork-grelinette/

Ik was toen in Amsterdam en de verkoper moest daar in de buurt zijn dus hij kwam hem zelf brengen en hij gaf nog instructie (gewoon erop gaan staan, niet duwen met je been of zo, je moet er alleen zwaar genoeg voor zijn, dat zit bij mij wel goed).

Ik heb hem nog niet veel gebruikt, en hij neemt veel plaats in, en het is een rotding om even te pakken, maar ik ben er heel blij mee. Ik heb veel gras afgestoken, dat heb ik gedaan door het met de grelinette los te breken en daarna met zo'n driepoot-hark (weet naam niet) in hompen op te tillen en op een hoop te gooien. Ik was er zo klaar mee, en ik vond het nog leuk om te doen ook. En bij bodem verbeteren heb ik de grelinette gebruikt om compost dieper in te brengen. Het is gewoon leuk om mee te werken. 

 

Link to comment
Share on other sites

Ik heb dit jaar voor het eerst een grelinette gebruikt op dikke kleigrond. Eentje met vier tanden, zonder die kleinere tanden erbij. Werkt echt heerlijk. Mijn buurman, die met de schep aan het spitten was, wilde hem meer dan graag even lenen. 

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

@ RobN, natuurlijk mag je dat.

Deze is het geworden, set van 22, 28, , 34 & 40 cm.

image.thumb.jpeg.8533b1473a4d7f35418bb776e07933bb.jpeg

 

image.thumb.jpeg.8b1575baad795f23c75198959da6eb32.jpeg

Die dingen zijn best prijzig, maar het zal zijn geld wel terug verdienen ga ik maar van uit. 

 

@ Spitskool wow zelfs in zware kleigrond, dat is wel erg zware grond wist niet dat dat ook gaat. Hier is het zandbodem en we brengen er een laag moederbodem en compost op van 30 cm ieder. Dan is het weer op hoogte en wat beter, dan die arme zandgrond.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Het bedrijf waar ik de grelinette heb gekocht adviseerde wel een grelinette met vier vorken en niet meer, voor zware kleigrond. En het werkt echt super. Zo blij met die aanschaf!

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Wij hebben onze biofourche gekocht in 2019. Onze oude stalen hebben we verkocht aan @Nat74 die ik hier al een tijdje niet meer gezien heb trouwens.

Het is de biogrif Leborgne van Leroy Merlin. Werkt perfect en ergonomisch h omdat je niet alleen maar voor je werkt maar de handgrepen langs je lichaam kan trekken. Werkt prettig en minder zwaar zegt Lie.

De naam grenilette is beschermd, zoals veel namen in Frankrijk.

De grenilette is uitgevonden door André Grelin en hij heeft patent sinds 1964. 
 

.5146DED8-2051-42C7-BEAE-61267FF3306F.jpeg.5d4df71739973fa5d8bca9265ad18eec.jpeg

 

 

 

 

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Na een eerdere post/topic ging ikeven googlen, vond een paar mooie waarvan een in RVS, nieuw van fabrikant/leverancier op Marktplaats, drie en 5 tanden breed. Maar nu staan er alleen twee andere op MP, gebruikt.

 

Dingen zijn inderdaaad best duur.

 

Uhm stonden er wel onder woelvork: Maar volgens mij zijn de dikwandige buis stelen niet van RVS, maar hotdip verzinkt:https://www.marktplaats.nl/v/tuin-en-terras/hand-tuingereedschap/m1676264235-rvs-woelvork?

 

Lijkt mij goeie voor zware grond, met vier rvs pinnen en steunbeugel en stevige stelen.

 

En deze: https://www.marktplaats.nl/v/tuin-en-terras/kweekspullen/m1657346650-woelvork-smile-op-voorraad-aktie-prijs-vanaf-129

 

Lichtere uitvoering en door de verstevigende dwarsbuis moet je achteruitlopen om hem om te halen. Wel tot 9 lichte pinnen.

Edited by donaldk

https://www.chillipepers.nl

Home of the Turbo.

De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.

 

Link to comment
Share on other sites

Donaldk die had ik ook gezien en ook alle in usa.

 

RobO op die wijze heb ik het al die jaren gedaan, maar heeft me wel wat rieken en stelen gekost. Ook mijn rug ben ik bang, maar dat is weer een ander verhaal.

 

We zullen het zien, kan mooi testen met de bedden klaarmaken voor de zonnenbloemen, struikbonen (nog even geduld hebben tot ijsheilige) en zo. Denk dat zoneman het wel leuk zal vinden te helpen, op dat ding springen en hangen maar, gezellig met mamma samen woelen.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb zand, net als Jane Doe en dan is het wel fijn om een grelinette te hebben ten opzichte van de spitvork. Ik krijg de spitvork alleen maar met kracht de grond in terwijl ik op de grelinette alleen maar hoef te gaan staan.

De mijne is van staal, ik zou geen RVS kopen voor zoiets, want dat is veel te bros.

Link to comment
Share on other sites

Fre3ke en Arja hebben jullie beide goed punt.

handig samen met de buren, ik zou dat niet kunnen doen alleen al om problemen te voorkomen. Met uitlenen hebben we alleen maar pech, altijd kapot terug als je het al terug krijgt.

De woelriek zou morgen aankomen, maar is vandaag al bezorgd helemaal blij. Morgen in elkaar monteren met de kleinste messen, dan werk ik van kort naar lange messen. Denk dat dat wel zo verstandig is, met de zandlaag die zo hard als beton kan zijn.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
  • 11 months later...

na wat onderzoek, filmpjes en contact met de persoon die ze verkoopt, heb ik besloten deze vork te kopen. Juist ivm de klei waar ik op zit. Zeer stevig model voor redelijke prijs. Ik kreeg nog een code met 10% korting ook. Ik heb hem inmiddels binnen, best groot ding en zeer stevig staal, goed gelast ook.

Nu nog wachten tot het wat droger is in de tuin om hem te testen

 

www.terradix.com 

Edited by RobN
  • Like 1

Onkruidmanager 1.0

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

@RobN Ik ben heel benieuwd hoe de Terradix bevalt in de kleigrond. En of de hoogte van het apparaat hoog genoeg is om de (onderrug)rug te ontzien. Op de Terradix website zie ik geen hoogte van de stelen/beugel...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ik ben zelf 2.00 lang en sterk gebouwd, ik vind hem hoog zat dan kan er mijn gewicht en kracht wel op kwijt. De eerste paar baantjes in de zeer natte zware klei, en dan vooral waar de kweekgras en paardebloem zat, kon ik op sommige plekken mijn hele gedaante eraan hangen om het los te krijgen. Ik weeg ongeveer 110 kg. 

Het enige wat het niet doet met natte klei, is van link naar rechts schudden om de grond eraf te krijgen. Omdat het zo nat is,  blijft het behoorlijk plakken op stukken waar de minste compost gebruikt is zegmaar. (permacultuur testjes, is mss 5-10cm iets rul maar dieper blijft het taaie klei. 2-3 jaar compost erdoor mengen en spitten werkt veel beter dan er alleen maar bovenop laten liggen. Ik denk wel als het minder kleiig wordt dat permacultuur een pluspunt kan worden.

Onkruidmanager 1.0

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...