Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Konijn vs cavia?


wouttie75

Recommended Posts

Heeft een van jullie ervaring met konijnen en of cavia's ?

Mijn dochter van 6 wil al heel lang een konijn of cavia, ze wordt binnenkort 7 en mijn vrouw en ik denken aan de voor en nadelen.

Ik heb begrepen dat ze uit sociaal oogpunt het beste minimaal met z'n 2en moeten, wat ik opzich geen probleem zal vinden.

 

Mij lijken cavia;s dan ook het meest praktisch, ook wat ruimte betreft.

 

Klopt het dat konijnen gecastreerd moeten worden als ze rond de 8 maanden zijn?

 

Ben benieuwd naar jullie ervaringen. En voor en nadelen !

People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it !

Link to comment
Share on other sites

Ik vind cavia's leuk omdat je ze in een open bak in de woonkamer kan houden (springen en klimmen niet). Zo krijgen ze meer aandacht en heeft het kind veel meer lol. Tenminste zo werkt dat hier.

 

Persoonlijk zou ik altijd een koppel nemen waarbij de beer gecastreerd is. Dan is er veel meer rust in de tent. Als je uit een cavia-opvang haalt zijn de beren vaak al gecastreerd. Persoonlijk zou ik liever niet uit een dierenwinkel kopen. Ik heb daarnaast ook nog het idee dat de dieren uit de dierenwinkel moeilijker zijn om tam te maken.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link to comment
Share on other sites

Zelf zou ik voor je dochtertje absoluut cavia's nemen, dit komt omdat een cavia veel grappiger is voor een kind omdat ze geluid maken (en konijn niet) verder zijn cavia's veel slimmer en leren bv als hun baasje komt of de koelkast open gaat dat ze mischien wat lekkers krijgen.

Een cavia reageerd waneer je tegen hem praat, een konijn bijna niet.

Cavia's vindt ik verder ook nog knuffeliger en kunnen uitgebreid bij een kind gaan liggen knorren omdat ze

het geaai lekker vinden, verder is het grappig om de verschillende geluiden die cavia maakt te leren kennen en wat hij daarmee bedoelt.

 

Maar ook fan van konijn hoor, zelf vindt ik die iets sterker, en cavia iets zwakker vooral als ze nog jong zijn.

 

Verder nog tip koop niet in dierenwinkel, maar bij goede fokker daar zijn ze veel gezonder en meer in handen geweest, prijs maakt niks uit tenzij het iets heel speciaals moet zijn

 

Leuk hoor een kind een beestje geven, zelf denk ik dat een kind veel van kan leren als je goed begeleid

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

tja...het enige nadeel vond ik dat na een tijdje(een maand of 4) de kids echt uitgekeken waren op de cavia's en moeders steeds streng of vervelend moest doen. Denk je aan de cavia te voeren....hebben ze nog drinken....kooi schoonmaken....

 

Nu moet ik wel zeggen dat ik vind dat ze inderdaad zelf voor de beestjes moesten zorgen....vond ik opvoedkundig wel een must

 

Hoeft natuurlijk niet......als je zelf de verzorging geheel voor je rekening neemt...hebben ze er best lol van denk ik....cavia's hier werden 3 en 3,5 jaar oud....waren geen jonkies toen we ze kregen....hoe oud ze precies kunnen worden , weet ik niet.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor jullie reacties, mijn voorkeur ging al een beetje uit naar cavia's en is een beetje gesterkt.

 

Zeker is het belangrijk om verantwoordelijkheid bij te brengen en uiteraard zie ik om me heen ook dat kinderen de aandacht kunnen verliezen, daarom zijn we zeker ook niet over 1 nacht ijs gegaan, nu na 1 jaar begint de druk van de vrouwelijke kant van het gezin toch erg groot te worden.

 

Het voordeel is dat we al een hond hebben en dat mijn dochter ontzettend goed met dieren is, maar ja het blijft natuurlijk afwachten.

People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it !

Link to comment
Share on other sites

Hoewel ik van tevoren wel heb afgesproken dat ze zelf voor de cavia's moeten zorgen (en tam maken en aandacht blijven geven) is het wel zo dat ik moet zeggen: "De cavia's moeten NU schoon worden gemaakt". Eten geven wij volwassenen meestal. Zoon is hier nu ook mee gestart want hij wil dat ze ook naar hem fluiten als hij de kamer binnen komt.

 

Ik vind het goed gaan. Onze kinderen waren 8 en 10 toen we deze cavia's namen. Dochter van 8 had toen al een jaar wandelende takken verzorgt (moest per se van haar). Daarvoor keken ze naar onze beesten amper om.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link to comment
Share on other sites

Lijkt mij ook dat kinderen hun interesse kunnen verliezen of met vlagen ermee bezig zijn, maar denk ook dat je kinderen hebt die er echt wel voor gaan, is een beetje onvoorspelbaar, zal ook aan ouders liggen om ze enthousiast tehouden en verantwoordelijkheid bij te brengen, net eigenlijk wat leuk is om kids te leren met een eigen huisdier.

Maar zolang de ouders er achter staan en bereid zijn de zorg steeds in de gaten tehouden of zelf te doen zie ik geen probleem, alleen maar leuk maar ik ben gek op dieren.

Wat ik wel drama vindt is dat MP vol staat met afgedankte huisdieren vooral de kids hun konijn en cavia's omdat ouders schijnbaar net als hun kinderen er ook geen zin meer in hebben.

Dat kinderen dan leren van niks meer aan beest, en weg ermee, terwijl het om levend dier gaat, vindt ik dan wel heel erg het verkeerde leren maarja gebeurd vaak zat.

Succes valt of staat met de ouders in iedergeval.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

zolang dat je er rekening mee houd dat de afspraken betreffende verzorging na een paar maanden de deur uitgaan en de zorg op de ouders terugvalt, zijn dieren goed voor de opvoeding.

 

mijn dochter heeft hamsters gehad.--- waren erg leuk maar het blijven nachtdieren. als ze niet meteen gesocialiseerd worden dan bijten ze en rennen steeds weg. onze hamster lientje was erg tam en was gek op onze dochter! ze hadden een echte band en dat is heel bijzonder met hamsters...

ze mistte al haar teentjes door een ziekte toen we haar kregen maar klom nog als de beste

lientje werd zeker 5 jaar oud.

 

konijn.--fijne vacht maar verder nergens goed voor. nare nagels!

ze kunnen knuffelen wel prettig vinden...ons konijn was zindelijk en knaagde nooit en mocht dus altijd vrij in huis rondlopen. hij was ook blind en doof maar dat maakte hem niets uit! hij werd wel 7 jaar oud.

 

cavia's.--leuke beestjes, wel erg goed tam maken! nagels groeien stevig en moeten geknipt worden. is te doen met een simpel nagelknippertje.

ze gaan snel 'stuk'

iets te hard knijpen of laten vallen en ze zijn dood. gelukkig nooit bij ons gebeurd! maar ik heb het vaak gehoord...

het was een enig gezicht als de cavia´s als een treintje achter mijn dochter aan liepen

janneke overleed al na 2 jaar, Jip werd 5.

 

Ratten.--vind ik de leukste knaagdieren. ze zijn slim, schoon, intelligent en zien de baas als soortgenoot. ze zijn gemakkelijk tam te maken en je kunt ze zelfs kunstjes leren. ze zitten graag bij hun baas en als ze blij zijn knarsen ze met hun tandjes

ze plassen wel overal en je moet beslist 2 of meer ratten hebben anders gaan ze dood van verdriet. neem wel altijd twee van hetzelfde geslacht! die kunnen beter met elkaar opschieten.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb hier een monstertje van een konijn rondlopen. Bumper een rammelaar. Hiervoor Floo gehad ook een rammelaar. Ik kan me niet helemaal vinden in dat konijnen nergens op reageren. De mijnes was/is echt een hondje. Loopt ook altijd los rond in de kamer. Komt als ik hem roep, jat koekjes uit mijn handen, rent er met gestolen papiertjes vandoor. Komt lekker bij me in bed liggen om geknuffeld te worden. Eigenlijk heb ik er dus heel veel aan. Ik heb er altijd eentje gehad, ook al wordt altijd gezegd dat ze in paartjes moeten omdat het gewoon zo is in de natuur. Maar die van mij krijgt zoveel aandacht. Ik merk niet dat hij ongelukkig is. Een ander verhaal als hij buiten zou staan hoor.

 

Maar goed over de castratievraag. De vorige heb ik nooit gecastreerd ook niet nodig geweest. Met Bumper ben ik daar nu wel over aan het nadenken omdat ik erg aantrekkelijk wordt wanneer ik mijn pyjama broek aan doe Vrouwtjes heb ik nooit gehad maar schijnen meer territorium gericht te zijn.

 

Dan komen we op de cavia's aan. Ik vind er persoonlijk niets aan. Heb veel opgepast op die van vrienden van mij. Ze zitten in hun hokje, piepen als ze eten krijgen, piepen als ze geaaid worden en piepen als ze iets niet leuk vinden. Ik snapte nooit echt het verschil. ze kunnen op schoot genomen worden, maar daar blijft het ook bij. ze bleven stil zitten. Totaal geen actie in die beesten

 

Maaaaaar als ik persoonlijk en eerlijk mag zijn, zou ik je een hamster aanraden als eerste huisdier. Zijn kleiner gemakkelijk, maar vooral ze worden minder oud als een cavia of konijn. En wat er bovenstaand wordt genoemd, meestal zie je dat de kids na een tijdje geen omkijken meer hebben naar zo een beest. Dan zit het maar weg te kwijnen in een hokje. Een hamster is denk ik een betere kennismaking met een huisdier en wat daar bij komt kijken. En over dat het nachtdieren zijn, ja het zijn nachtdieren, maar je kunt ze ook 'trainen'. die van mij werd bijvoorbeeld wakker als ik uit school kwam, omdat ik dat gewoon ben blijven volhouden, dan krijgen ze een ritme. Ik weet nog wel een vriendin van mij had een heel systeem voor haar hamster. Van zo laat tot zo laat zijn renmolentje, dan een ander speeltje, dan eten etc. Dat beestje is 5 (!) jaar geworden.

 

Maar goed, dat zijn mijn adviezen en meningen. Als je hulp nodig hebt ofzo, vraag gerust! Ik heb ondertussen wel van allemaal soorten dieren gehad (muizen, gerbils, konijnen, vogels, honden, hamsters et.)

Link to comment
Share on other sites

Allen bedankt voor jullie reacties, genoeg stof tot nadenken, we hebben ook nog bijna 2 maanden.

Leuk dat er zoveel mensen reageren op een moestuinforum ha ha . Je ziet wel dat mensen die van de natuur houden ook van dieren houden !

 

Ratten is persoonlijk niets voor mij, voor mij geldt hoe groter hoe beter, liever een deense dog dan een muis. Maar ja het moet ook praktisch blijven. We houden ook van vakanties enzo, en opa en oma vinden 1 hyperactieve friese stabij meer dan genoeg.

Onze hond is inmiddels 14, heeft staar, begint doof te worden, heeft HD, maar is zo gek als een deur !

People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it !

Link to comment
Share on other sites

persoonlijkheid doet het hem uiteindelijk...

jazeker houden we (en ik natuurlijk ook) van dieren...je ziet het heel vaak bij natuurliefhebbers...

vanaf kleins af aan heb ik echt zoveel verschillende dieren gehad en verzorgd...

we woonden in mijn jeugd 'buitenuit' dus hadden we dieren zoals pony's en schapen. helaas nooit koeien en varkens

veel pluimvee zoals kippen, eenden en duiven. die hadden we net als onze konijnen om op te eten. daar heb ik ondanks de hoge aaibaarheid nooit problemen mee gehad.

(grote) honden bewaakten ons erf en onze katten jaagden op muizen en ratten. alles had zijn nut....

en natuurlijk redden we (vooral in de winter) altijd van allerlei dieren.

waar ik wel niet allemaal mee thuis gekomen ben!

Link to comment
Share on other sites

Houd er wel rekening mee dat sommige honden vervelend kunnen worden. Een kennis van mij heeft twee cavia's en zolang de cavia's in hun hok zitten is er geen probleem maar zodra ze ze aanraakt wordt de hond hysterisch (jaloezie, angst? Waarom geen idee). Hij moet dus ook op de gang als ze het hok gaat verschonen.

Verder ben ik een echte fan van ratten (zijn ook best groot hoor) sinds ik ze jaren geleden voor het eerst bij mijn nichtje heb gezien (helaas ben ik allergisch voor ze dus zelf houden zit er niet in). Ze zijn intelligent en heel lief vooral als ze op je schouder meeliften door het huis heen.

Voor knaagdieren in het algemeen geld dat het helaas vaak voorkomt dat dierenwinkels ze afnemen bij broodfokkers omdat ze er zoveel mogelijk winst op willen. Je loopt dan het risico dat je een ongezond (inteelt) dier koopt dat niet goed gesocialiseerd is. Er zijn veel knaagdieren die last krijgen van allerhande kwaaltjes en onverklaarbare tumoren, dit komt mede door de vaak twijfelachtige afkomst.

Bovendien weten verkopers vaak weinig over het dier en soms weten ze het geslacht niet eens goed te vertellen waardoor je voor je het weet met een nestje zit.

Een goede optie is een cavia/konijn etc. bij een fokker kopen (daar zijn er meer van dan je denkt). Kost misschien iets meer maar dan weet je zeker waar het dier vandaan komt en bovendien steun je dan niet ongewild broodfokker praktijken.

Wat betreft cavia's versus konijnen. Ik denk dat het vooral aan het beest zelf ligt. Bij cavia's heb ik het idee dat ze alleen maar piepen stil op je schoot liggen. Terwijl een kennis van ons een konijn heeft gehad dat los rondliep en lekker kwam knuffelen.

Terwijl een ander daar misschien weer andere ervaringen mee heeft.

In ieder geval, veel succes met je beslissing.

http://www.hobbyzaden.nl

Zaden te koop al vanaf 0,25 €.

Link to comment
Share on other sites

Nou moet ik toch een paar ideeen hier ontkrachten over cavia's

Ik heb zelf al cavia's sinds mn 9de en heb er op het moment nog steeds 2. Teemo (3 jaar oud en een gecastreerd beertje) en Phedre (vrouwtje en 6jaar oud) Je hebt gelijk over het houden in paren. Wat ik wel wil meegeven is dat 1 konijn en 1 cavia (mocht je daar over nadenken) niet werkt. Het konijn kan als het opgewonden is hard trappen en daar mee de cavia verwonden. Dat ze vaak in dierenwinkels samen worden gehouden is dan ook geen beste zaak. Cavia's kunnen trouwens wel 9 jaar worden als ze goed worden verzorgd en uit een gezonde achtergrond hebben. (4-5 komt het meeste voor)

 

Ok, en nou wat ik wil ontkrachten. Cavia's zijn zeer zeker geen saaie beesten!!! Mijn tweetal mag (als het wat warmer is) los door de keuken en gang lopen (met oud beddegoed over het laminaat). Ze hebben daar de grootste lol bij (en dat met hun leeftijd! kleintjes zijn nog leuker!) en rennen achter elkaar aan. Ze maken vreugdesprongetjes (ook wel 'popcornen' genoemd.. je kan je er misschien wel wat bij voorstellen?)

 

Dus als je ze de ruimte kan bieden om een half uurtje per dag in een kamer rond te lopen dan zijn ze echt minstens even leuk als konijnen. Bovendien heb ik mijn cavia's aangeleerd om op hun achterpoten te staan als ze iets lekkers willen (in de kooi en buiten)!! Erg leuk gezicht! Ze beginnen samen te piepen als ik 's ochtends de kamer in kom. Een vroegere cavia kon zelfs mijn voetstappen op de trap onderscheiden van die van mijn ouders. Alleen bij mij begon ze te piepen.

 

En als laatste, mocht je beslissen om diertjes te nemen: Kijk even bij een asiel in de buurt. Volwassen dieren zijn al tam, wat wel zo fijn is bij een 7-jarige. Kan ze meteen beginnen met knuffelen

 

En over hamsters: zover ik weet dat russische dwerghamsters wel dag-dieren. Maar die zijn wel heel klein en niet echt knuffelbaar.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...