Cees Tabak Geplaatst: 4 augustus 2016 Geplaatst: 4 augustus 2016 mmm...ik mag toch aannemen dat als je een gewoon goed bemest veldje je hebt (winter. Paardemest ondergespit) dat extra mest niet nodig is? @appelvrouw: weet je wat de verschillen zijn tussen diegene die er wel in slagen om 'm over te houden en jouw aanpak? Ben toch weel benieuwd... gr Cees Quote
Jorieke123 Geplaatst: 7 november 2016 Geplaatst: 7 november 2016 Het wordt de komende nachten flink koud. Meerdere graden onder 0. De knollen zelf kunnen wel wat hebben, maar ik zit er toch aan te denken om ze vandaag te rooien. De plant is al 2 keer lichtjes bevroren, dus ziet er niet meer uit, maar is nog niet helemaal afgestorven. Wat doen jullie? Ik zag van de week dat er 1 knol iets boven de grond uit komt, hij staat sowieso aardig op een bultje door de omhoog geduwde wortels...? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 7 november 2016 Geplaatst: 7 november 2016 Nu oogsten. De knollen zullen niet veel meer tot niet meer groeien in de koude aarde. En ze zijn al groot, tenminste bij mij wel. Voorzichtig met de greep loshalen, de knollen kunnen goed diep zitten en heel gemakkelijk afbreken. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 7 november 2016 Geplaatst: 7 november 2016 Nou, ik ben inderdaad maar meteen gaan graven. Heb er helaas wel wat gebroken, ik zal straks eens wegen/foto's maken. Aangezien er aan de pas geoogste wortels nog niet veel smaak zit, en die gebroken exemplaren niet lang houdbaar zijn, zit ik ook te denken om er stroop van te maken. Ik vond deze site nog, https://www.cultivariable.com/instructions/how-to-grow-yacon/ errug veel tekst die erg handig is. Vooral het stuk over oogsten: "Unless you treat it like an archaeological dig, you can’t harvest a yacon without breaking a few roots. They are very brittle and snap easily when you pull the plant. I used to be more cautious about harvesting, but experience has taught us that we might as well man handle the plants since we break just about the same number of roots either way. I work around the base of the plant with a shovel, inserting it about 15 inches (45 cm) from the stem at a 30 degree angle and levering up. Once I have worked around the base of the plant, we pull it up by the stems. It is a good idea to have a helper, since there can easily be twenty to thirty pounds (9 to 14 kg) of tubers, plus the weight of the soil clinging to the root ball." En dit over gebroken wortels:"Broken tubers don’t store as well. The simple solution is to eat those first. Even a badly broken tuber will typically last a couple of weeks before the broken end starts to mold badly. I have never found a moldy end to be a problem. Just cut back to clean flesh and eat the rest of the tuber. If you have a lot of broken tubers, you can preserve them for longer storage by dipping the broken end in beeswax or other food safe wax. They will then store just as well as unbroken tubers." Ook: "since tubers can be stored for up to a year in the refrigerator." Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Claudia69 Geplaatst: 25 november 2016 Geplaatst: 25 november 2016 Ik heb vorige week een bewortelde stek en wat stekmateriaal gekregen van deze plant. Benieuwd of ze goed wortelen en wat dat volgend jaar geeft... Quote
Cees Tabak Geplaatst: 28 november 2016 Geplaatst: 28 november 2016 Ohh...ze komen hier al boven. Zijn in mei vast al tegen de meter Behalve de broedbollen, kun je de wortels zelf ook gewoon overzetten. Heb ik dus gedaan De broedbolletjes liggen nog te wachten. Quote
Claudia69 Geplaatst: 13 december 2016 Geplaatst: 13 december 2016 Je kan thee maken van het blad. Zou het glucosegehalte in het bloed verlagen. Medicinaal gebruik kan dus ook. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 16 januari 2017 Geplaatst: 16 januari 2017 Ik heb wat yakon knollen in de koelkast bewaard, maar die verschrompelen toch langzaam. En er komt wat schimmel op, al is dat makkelijk weg te snijden.De yacon die ik in een ingegraven isoleerkist met zand heb gelegd, zijn wel mooi stevig. Daar bewaar ik ook wat bieten, winterwortels, en witlofwortels. Ideaal hoor! Ze zijn ook nog wat zoeter geworden, als een watermeloen... als ik het zou moeten omschrijven. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Anna3 Geplaatst: 16 januari 2017 Geplaatst: 16 januari 2017 Ik had alleen wat miniknolletjes aan oogst die ik in een krant gewikkeld heb bewaard. Geen succes, alles is verdroogd. Gelukkig had ik net na het rooien vast een (nog niet zo zoet) knolletje geproefd. De knollen die ik had opgepot en bij geen vorst buiten had staan staan nu al een poosje binnen op een koele plek. Ze zijn al driftig aan het uitlopen.. 't Is er toch echt maar 10-12 graden. Quote
Claudia69 Geplaatst: 16 januari 2017 Geplaatst: 16 januari 2017 Ik heb wat stengelstekken gekregen waarvan een deel begint uit te lopen. We zien volgend jaar wel wat dat geeft. Quote
permanatuurtuin Geplaatst: 17 januari 2017 Geplaatst: 17 januari 2017 Ik heb Yacon twee jaar geteeld. Ik vind ze ook super mooi (zowel het blad als de bloemen). Het laatste jaar had ik rond de 10 planten en als ik ze overgehouden had dan had ik er 30 van kunnen maken (ze groeien net als aardperen via een verdikt rhizoom / stengelknol), omdat ze zo gemakkelijk te vermeerderen zijn. Ik heb er toen siroop van gemaakt (had behoorlijk wat kilo's / is echt zwart van kleur). Ik vind ze helaas alleen niet lekker. Ze hebben voor mij een rare bijsmaak, die sterker wordt wanneer ze indrogen en als je er siroop van maakt. Ik vind het wel lekker dat ze knapperig blijven en hele verse jonge penwortels vind ik ook lekker. Verder heb ik helaas last van inuline (heb ik ook bij aardperen, schorseneren...), dan krijg ik toch wel erge krampen, wat niet echt helpt om iets te blijven eten. Ik hoop eigenlijk dat er een andere ras is die anders smaakt en minder inuline heeft. Bij aardperen en zonnewortels ben ik verschillende rassen aan het proberen. Het rare is dat ik er soms heel veel last van krijg en andere keren heb ik nergens last van. Misschien dat ik Yacon over 1-2 jaar weer ga proberen, zodra het overhouden minder bewerkelijk wordt (als mijn aardkelder af is). Ik heb ze in de kelder gehad (liepen ze al te vroeg uit), in de serre (kreeg ik ongezonde uitgelopen planten) en op de zolder heb ik het geprobeerd (wordt ook te snel warm). Het zijn trouwens net Dahlia's, want ze groeien precies hetzelfde. Quote
simonvb Geplaatst: 29 april 2017 Geplaatst: 29 april 2017 Mag ik de onderste bladeren verwijderen om ze dieper te kunnen planten? Valt om doordat er binnen geen wind is. Had een stekje gekocht op 04 februari op reclaim the seeds maar wordt hier te groot voor de vensterbank. Denk dat ik de yakon maandag buiten ga zetten. Voorspellen minstens 6 graden 's nachts. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 28 juni 2017 Geplaatst: 28 juni 2017 Ik kreeg een mooi plantje van Anna, een tijdje terug alweer. En die doet het goed! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Ann123 Geplaatst: 28 juni 2017 Geplaatst: 28 juni 2017 @ permanatuurtuin ik gebruik duivelsdrek bij zonnewortels en volgens mij helpt het. De geur is Maar je proeft er niks van. Toevoegen bij het begin van de kooktijd en tegen het moment dat de knollen gaar zijn is de geur grotendeels weg. Quote
permanatuurtuin Geplaatst: 29 juni 2017 Geplaatst: 29 juni 2017 Dat is wel interessant en overigens een mooie plant (helaas niet 100% winterhard). Hij helpt dus net als Karwij, komijn en venkel bij de vertering. Misschien dat ik het ga proberen (eerst kijken waar ik de gemalen plant kan kopen). Wordt de wortel of het groen gemalen? Als het de wortel is, dan loont het zich niet om de plant zelf aan te schaffen. Ik heb toch maar drie rassen Yacon gezet, maar ben benieuwd. Ze groeien redelijk goed, maar volgend jaar zullen ze sneller gaan (kleine plantjes ontvangen). Ik moet nog kijken wat we ervan oogsten en hoe we ze gaan bereiden of verwerken. Rauw vind ik ze nog het lekkerste (met name de jonge reservewortels). Ik ga er in ieder geval zeker geen siroop van maken. Quote
Ann123 Geplaatst: 29 juni 2017 Geplaatst: 29 juni 2017 Ik koop het bij de Indische supermarkt (India, niet Indonesië) als asafoetida.Wat meer info: http://www.bruzz.be/nl/nieuws/culinair-ontdekt-duivelsdrek Quote
Erny Geplaatst: 29 juni 2017 Geplaatst: 29 juni 2017 Oh, wat grappig, Asafoetida heb ik (inderdaad bij de meer Indiaas gerichte toko gekocht) maar wist niet dat de plant waar het vanaf komt Duivelsdrek genoemd wordt of dat het goed is bij vertering van andere planten. Weer wat geleerd. Mijn Yakon staat er mooi bij. Heb de knollen opgepot ontvangen in grote emmer met gaten, toen in de kas gezet totdat de vorst weg was en toen er mooi wat groen aan de bovenkant was heb ik hem in de tuin gezet. Ben benieuwd, buurvrouw had vorig jaar een enorme knollenboel geoogst van 1 plant. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 16 augustus 2017 Geplaatst: 16 augustus 2017 Mijn plant is lang niet zo groot als vorig jaar. Wat op zich niet erg is, toen was ie ook echt enorm namelijk! Hing aan alle kanten over het pad. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Cees Tabak Geplaatst: 16 augustus 2017 Geplaatst: 16 augustus 2017 Iemand ervaring met het drogen van de eetbare knollen? (dus niet het rizoom (spelling?_)) Als ik ze in schijfjes snijd en in de droger leg, houd ik dan iets lekker eetbaars over? Quote
Erny Geplaatst: 16 augustus 2017 Geplaatst: 16 augustus 2017 Geen idee, lijkt me wel zonde omdat ze juist zo lekker sappig zijn. Mijn Yakon is echt een prachtige reus aan het worden, genoeg water aan de voeten zal daar mee te maken hebben. Ben benieuwd wat er straks te oogsten valt. Quote
speets Geplaatst: 17 augustus 2017 Geplaatst: 17 augustus 2017 Je kan er ook chips van maken. http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/homemade-vegetable-crisps/ https://www.vegetariantimes.com/recipes/crispy-seasoned-vegetable-chips Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Jorieke123 Geplaatst: 17 oktober 2017 Geplaatst: 17 oktober 2017 Mijn plant staat er nog mooi bij (Edit: hard gegroeid ook nog, als ik de vorige foto zo zie) Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Erny Geplaatst: 17 oktober 2017 Geplaatst: 17 oktober 2017 Ondertussen is de mijne vorige week geoogst. En dat was niet te vroeg, de diepere knollen waren al aangetast door het water.Maar wat een prachtige knollen... en wat veel. En dan ook nog eens een grote hoeveelheid broedbolletjes.Super! Doen we dus komend jaar weer. Quote
Charly Geplaatst: 17 oktober 2017 Geplaatst: 17 oktober 2017 Klinkt goed zeg! Heb je een foto van je oogst Erny? Leuk om mee te kijken Quote wees bevriend met kleine dingen
Ann123 Geplaatst: 17 oktober 2017 Geplaatst: 17 oktober 2017 Mag hij al geoogst worden? Ik dacht dat knollen pas vanaf het najaar gevormd werden en je pas moest oogsten na de eerste vorst. Hier is het een reus van twee meter hoog. Ben benieuwd of er in verhouding ook veel oogst is. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.