Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Appelboom vol web van spintmot?


Gijsbreght

Aanbevolen berichten

Spinselmot. Vreet al het blad op maar geeft verder geen schade, de boom herstelt weer. Dit is wel een zwaar geval, maar ik pluk de spinselnesten gewoon uit de boom (met de hand of met een ragebol, hangt een beetje van de boom en de hoeveelheid nesten af).

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sommige rassen zijn volgens mij veel gevoeliger. We hebben hier een 15 tal rassen en sommige rassen hebben er zeer veel last van, andere minder tot bijna niets. Het is ook niet zo dat de ernstig aangetaste rassen dicht bij elkaar staan, staan niet aangetaste rassen tussen. Een onbekend ras dat al in onze tuin stond, is de absolute koploper van aantasting.

IMG_20230617_155129.thumb.jpg.ea8e68876b91ad6df529dcde2f6010ff.jpg

 

 

Alkmeme en Idared hebben hier ook redelijk last van de spinselmot. 

Ik heb vorig jaar toch veel appels verloren bij de boom die veel aantasting had. 

 

Ik heb getwijfeld om de boom met veel aantasting weg te doen maar als ik dat doe, verplaats ik misschien het probleem naar de nu nog goede rassen. Hij mag dus blijven staan als bliksemafleider.

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is dit jaar naar mijn idee erger, maar veel vogelhuisjes helpen:

 

Wat te doen tegen spinselmot?

Bestrijd de spinselmot niet met chemische middelen. Het heeft geen zin en je ontregelt daarmee het natuurlijk evenwicht dat ontstaat tussen de rupsen en hun predatoren.

Wie eet de spinselmot rupsen?

Van nature zijn er sluipwespen die eitjes leggen in de rupsen van de spinselmot waardoor de rupsen afsterven en zich nieuwe sluipwespen in het dode lichaam ontwikkelen. Deze sluipwespen zijn niet gecommercialiseerd. Wil je van nature sluipwespen aantrekken? Via deze link vind je alle info over sluipwespen.

Anderzijds zijn koolmezen en pimpelmezen verzot op de rupsen van spinselmot en brengen hun jongen meestal op het dieet van spinselmot rupsen groot. Ook oorwormen hebben rupsen op hun menu staan.

Heb je de stippelmot te gast?

Hang nestkastjes van koolmees en pimpelmees in de buurt van gevoelige struiken of bomen. Je zal volgend jaar natuurlijke helpers hebben!

Oorwormen kan je lokken met oorwormhuisjes te maken en deze in de gevoelige bomen op te hangen. Lees hier meer over oorwormen.

Merk je snel de eerste spinselnesten op, dan kan je deze nog weg knippen en in de GFT bak of klikobak gooien. Is de aantasting verspreid over de hele boom heeft dit nog weinig zin.

 

Bron:  Spinselmot biologisch bestrijden? (biogroei.nl)

aangepast door Patrijs
  • Like 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Vorig week op de appeldijk gereden. (google Street View) Merendeel van de appelbomen die daar staan, zaten compleet onder het spinsel. Er staan een paar honder bomen. Woon je er in de buurt en vind je het leuk om te zien kan je daar even een kijkje nemen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor alle reacties. Dat bevestigd me in ieder geval.
Wij wonen buitenaf...vogels genoeg zou ik zeggen...
Maar ik kan voor volgende jaar idd wel wat meer met vogelhuisjes in die bomen doen.

En inderdaad zijn ze wel kieskeurig, in mijn geval enkel de appelbomen.
Peren, kersen en pruimen hebben letterlijk nergens last van.

Vorig jaar was de oogst wel veel minder dan anders, want mijn bomen zijn inderdaad flink aangetast.

 

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Had er dit jaar in mei en begin juni ook vrij vaak wat nesten van in vooral James Grieve hangen. Telkens weggeplukt en op een tegel platgetrapt en gewreven. Soms verbrand ik ze ook met de aansteker, dat gaat prima zolang je alleen de bladskeletten aansteekt. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het dit jaar heel sterk in de twee boompjes, Rode van Boskoop en Cox Orange Pippin, die ik vorig jaar had verplaatst zodat de appels niet verbranden. Die boompjes zijn nu natuurlijk minder sterk en krijgen ook minder zon. In de James Grieve heb ik het niet, die staat nog in de volle zon en heeft verbrande appels. 

aangepast door fre3ke
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...