Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Vlierbloesem......

Featured Replies

Geplaatst:

Door er pectine in te doen kan je minder suiker gebruiken maar, is dan ook wel weer minder lang te bewaren dan met veul suiker(maar nog wel heul wat maanden hoor).

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Geplaatst:
hoe maak je ivn een siroopje minder zoet?

 

Dat is toch niet zo heel erg. Bij consumptie kan je het meer verdunnen met bruiswater bijvoorbeeld. Zo doe ik het tenminste

Groetjes,

Bram

Geplaatst:

ja, dank, wij verdunnen het als we het drinken met waterkefir voor een glas, maar dit keer ging het als saus over het aardbeien ijs

Geplaatst:

Aha, een levensgenieter.

Vlierbloesemsiroop en aarbeienijs...

 

Wat je zou kunnen proberen, iets wat ik normaal weleens doe met koken maar nog nooit met vlierbloesem siroop geprobeerd omdat dit ook nieuw is voor mij.

 

Neem een deel siroop en verdun dit met water tot de juiste zoetigheid. De siroop is dan waarschijnlijk te dun. Neem een beetje maïzena en maak het daar dikker mee. In mijn beleving is zo'n klein beetje maïzena nagenoeg smaak en kleurloos

Groetjes,

Bram

Geplaatst:

Voor mij het lekkerste recept tot nu toe: gin fizz met vlierbloesemsiroop

 

- groot glas met veel ijsblokjes

- 200ml spuitwater

- 50ml kwaliteitsgin

- 80ml vlierbloesemsiroop

- sap van halve limoen/citroen

 

Superlekker, en je proeft de vlierbloesem echt goed.

 

 

 

Weet iemand hoe lang ik de siroop best kook om steriel te maken?

Geplaatst:

Recept voor 1 Hugo

30 ml vlierbloesemsiroop

120 ml prosecco

30 ml spa rood

1 schijfje limoen

Takjes Munt

IJsklontjes

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

  • 1 jaar later...
Geplaatst:

Wie gaat er siroop maken dit jaar? Zojuist het helehalve topic doorgelezen tot ik er geen zin meer in had, maar zin om de siroop te maken wel.

 

Ik zal in ieder geval boodschappen moeten doen voor citroenen voordat ik aan de slag kan, verder twijfel ik aan de siroop inmaken in Balls potten of in plastic flesjes doen en dan invriezen.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ik heb toevallig vandaag mijn eerste fles ooit gemaakt. Smaakt goed!2017-06-03-1027251496478810.28

 

Stuk of 10 schermen 3 dagen in 1L water met citroensap laten trekken. Vanochtend aan de kook gebracht en 500gr suiker erbij. Even laten oplossen en in de fles gegoten.

 

Ben van plan om het zelfde nog een keer te doen, maar dan met sinasappelsap erbij en dan geleisuiker om er jam van te maken.

Geplaatst:

Ik heb vorige week voor het eerst vlierbloesemsiroop gemaakt. Recept heb ik van een vriendin van schoonmoeder waar ik het drankje heb mogen nuttigen. Heel geurig en bijzonder smaakvol! Heb dan ook haar recept gebruikt, want die versie vond ik erg lekker.

 

Bloesem in de ochtend plukken. Evt stuifmeel eraf kloppen. Ik was ze eerst, omdat er vrij veel luis op zit. Dan in een pan laagje bloesem, laag citroen, laag bloesem, laag citroen. Water erboven zodat allles onder staat. 24 u buiten laten staan.

Zeven door kaasdoek (of bij gebrek daaraan door een theedoek oid). Per liter water 34 gram citroenzuur en 800 gram suiker. In flessen doen en smullen maar! Ik heb een aantal plastic waterflessen gevuld en in de diepvries gedaan. Zij doet ze altijd in de lege azijnflessen vertelde ze me.

Heb gisteren weer nieuwe bloesem geplukt, want het is ons (en onze omgeving!) zo goed bevallen dat het alweer op is. Dacht dat ik het wel een jaar lag zou kunnen drinken, maar we zijn er heel rap door heen gegaan.

Geplaatst:

lekker hè

luis spuiten we even weg met de tuinslang op "waaier"

ik zou het stuifmeel laten zitten want dat geeft ook veel smaak, je zeeft het later toch weg

Geplaatst:

De lading die ik nu heb gemaakt, zit een onmiskenbaar koffiegeurtje aan.... ik begrijp er niks was. Was geen koffie in de buurt en ik drink het sowieso niet. Asjemenou....

Geplaatst:

Ben maar aan een nieuwe lading begonnen. Zonde zonde zonde

Geplaatst:

Gistermiddag een emmer vlierschermen geplukt, zonder groen was er nog 270grs bloemetjes, enkele citroenen en water bijgevoegd en een deksel op de emmer. Wou dit 12 uur laten staan, en toen hebben de honden alles op de grond gegooid.

boehoehoe.

Geplaatst:

Ah neeeee ook dikke pech dus! Is het niet je man, dan zijn het wel de honden [emoji85]

Geplaatst:

Ik herbegin morgenvroeg.

Goeie moed iedereen.

Geplaatst:

Ik had een flesje gemaakt, maar die was zo op. Vanmiddag heb ik 5 flessen gemaakt. Ik drink het nu dagelijks, met wat appelazijn er door,heerlijk!

Geplaatst:

Appelazijn? Is dat niet scherp voor je maag Indy?

Geplaatst:

Lekker Indy! En maak jij het ook met citroen? Is er sowieso iemand die de sirop zonder citroen maakt?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ik heb er nog niet veel ervaring mee, maar de 2 recepten die ik heb gekregen is er 1 mét citroen en de ander zonder. Die zonder citroen is met meer suiker 1 kg suiker per liter water)

Geplaatst:

Vandaag de jam gemaakt.

-1L vliesbloesemsap (8 schermen, 1L water, klein beetje citroensap, 3 dagen laten staan).

-0,5 L verse sinaasappelsap

-1 theelepel kaneel

-1,5 kg geleisuiker

 

Ik moet zeggen het resultaat is heerlijk! Zoet, maar de rest geeft er naar mijn beleving iets oosters aan. Doet me denken aan de gekruide toetjes in Marokko

Geplaatst:

Ik heb verschillende recepten gelezen, sommige gebruiken ascorbinezuur, bruisende Vit C of ander citroenzuur.

Geplaatst:

Mijn recept:

 

  • zoveel mogelijk schermen, samengepakt in een bak met deksel gevuld met water.
  • dubbel zeven met kaasdoek
  • 500 gram suiker en 20 gram citroenzuur op 1 liter vocht

 

10 dagen geleden gemaakt, 14 liter. Daar komen we de zomer wellicht wel mee door, maar ik denk dat als er volgende week als het weer droog is nog wat aan de bomen hangt ik nog een batch van een liter of 10 maak. Het spul gaat er doorheen als een dolle hier in de zomer.

Geplaatst:

Jouw recept is een stuk lichter. Ik ga de nieuwe batch met minder suiker en citroenzuur maken zoals jij hier voorstelt. Ben benieuwd

Geplaatst:

Qua suiker doe ik hetzelfde als alefarendsen. Vind ik zoet zat.

Geplaatst:

Nou ik heb eindelijk ook een 1/3 emmer staan met een laag bloesems en 4 citroenen..water. Het ruikt goddelijk. IK twijfel nog of ik a la Okke er 1250 gram suiker in ga doen per liter sap. Ik denk dat meer of minder suiker voor het suikergebruik minder uitmaakt, als het zoet is doe je toch minder siroop? Of zie ik iets over het hoofd. Het maakt het wel bewaarbaar(der).

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.