Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Asperge kevers


Recommended Posts

Op dit moment zitten er weer aspergekevers op mijn planten. Vier jaar geleden heb ik een invasie van deze beestjes gehad. Dat was in de tijd dat ik mijn -nu oude- aspergeplanten nog niet at..ze waren toen tweejarig. Met mijn nieuw geplante asperges van vorig jaar zie ik hetzelfde beeld terug.

Op de oude asperges heb ik ook ieder jaar wel enkele aspergekevers, maar zeker geen twee generaties en binnen de perken van handmatig afvangen te houden.

 

De aspergekever legt eitjes op het jonge groen. De kevers eten zelf van het aspergegroen, maar de larven vreten er echt van..voor je het weet is de stengel kaal gevreten en kan je alleen maar de stengel afsnijden en verbranden.

Er zijn twee generaties. De eerste generatie die nu actief is valt voornamelijk de jonge planten aan..de oude planten worden immers dagelijks van hun asperges ontdaan.De larven zijn na een week of 3 volwassen en verpoppen zich in de grond. De tweede generatie komt in juli/augustus en valt ook de oudere planten aan die dan immers niet meer geoogst worden.

 

Op dit moment ga ik iedere ochtend aspergekevers vangen. De blauwe kever(Crioceris asparagi) is het gemakkelijkst te vangen, want deze laat zich als een baksteen vallen bij gevaar..ik hou er een jampot met water onder..daar vallen de beestjes in. Hebbes en in de beek ermee.

De rode(Crioceris duodecimpunctata.) zijn iets lastiger want die willen graag wegvliegen. Door ze voorzichtig en stil te benaderen lukt het me de helft te vangen..voor de andere helft ga ik vaak later op de dag nog eens terug.

 

De overwintering gebeurt als volwassen aspergekever in de grond of onder afstervend loof. Het loof dient dus afgeknipt en verbrand. Ik las ook dat je zelfs de ondergrondse delen weg zou moeten halen als je besmetting vermoedt. Dit is eveneens een goede maatregel ter preventie van aspergevlieg.

 

Rode aspergekever(Crioceris duodecimpunctata.

img625971171338821719.JPG

Gevangen kevers: twee blauwen nemen een rode ertussenimg625592751338821712.JPG

 

Blauwe aspergekever (Crioceris asparagi)

blauweaspergekever65601338823559.JPG

Edited by Guest

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Niet leuk nee, want als je er niet alert op bent dan merk je het pas als al je ragfijne aspergetakjes vol hangen met vieze zwarte larven die aan t loof vreten..en het is een heel smerig werkje om die eraf te halen...dat wil ik voor zijn, en na de eerste keer lukt het me dan ook altijd door strenge surveillance.Ik heb 40 planten en zo`n epidemie van beestjes kan flink toeslaan.

Je kunt ook vast een chemisch of natuurlijk spuitmiddeltje vinden; daar heb ik me nooit in verdiept.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Hopelijk lukt het om ze eronder te krijgen

 

Jawel hoor dat lukt wel.. ik heb dit eerder opgeschreven om anderen alert te maken op dit gedierte

Hans, ze zijn vrij klein..nog geen centimeter lang.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Van de week deze beestjes ook aangetroffen op mijn nieuwe aspergeplanten (10 stuks). Vandaag zoveel mogelijk kevertjes gevangen en geplet onder de schoen. Ik ga het de komende periode goed in de gaten houden en de beestjes zoveel mogelijk proberen te vangen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...