Petrasmoestuin Posted February 4 Share Posted February 4 Gaan wij volgend jaar allemaal Eendenkroos zaaien denken jullie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rookie Posted February 4 Share Posted February 4 Ik zat er ook naar te kijken. Ik vind het wel wat! Ik ben benieuwd, wanneer er eendenkroos zaden op de markt komen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tanja65 Posted February 4 Share Posted February 4 Mis ik iets? Waarom zouden we? Quote * er komt altijd weer een nieuwe lente * Link to comment Share on other sites More sharing options...
loes Posted February 4 Share Posted February 4 https://www.nu.nl/wetenschap/6344616/straks-eendenkroos-in-je-stamppot-of-pesto-eu-keurt-verkoop-van-groente-goed.html Hier heb je geen zaad van nodig. een stukje eendenkroosjes wat met de vijver-/aquariumplanten meeliften en een vijver/aquarium zit zo vol. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dashbro Posted February 4 Share Posted February 4 Ik... sla een rondje over. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EdelSpint Posted February 4 Share Posted February 4 Jaaa supergoede eiwitrijke groente, die in overvloed groeit. Dit had jaren geleden al gemoeten. Maarrrrrrr: aangezien het in water groeit, is er een grotere kans op besmetting met ziekteverwekkers. Ik weet dat er mensen zijn die dit zelf kweken (met name voor eigen kippen of eenden), maar daar zijn dus wel wat aandachtspunten bij. Ik weet niet of dit voor ons moestuinders is weggelegd (alhoewel er hier ook mensen zijn die graag zeekraal kweekten, ook niet simpel). Hoedanook: niet eten uit je vijver, sloot of aquarium ☺️ Jaren geleden noemden ze het waterlinzen in de media, dat verkoopt waarschijnlijk beter dan eendenkroos. 😂 Het bevat alle essentiële aminozuren (daarmee een volwaardige eiwitbron zoals vlees of soja) en bevat B12 en ijzer. Tijdens de groei zet het CO2 in de atmosfeer om in voedsel. Wat wil een mens nog meer? Als het ook nog goedkoop kan, dan ben ik verkocht. Veelal zijn zulke producten onevenredig duur. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rookie Posted February 5 Share Posted February 5 Ze noemden het nu ook waterlinzen.😀 Ik zat inderdaad ook gelijk te denken aan die bacteriën, net zoiets als bij taugé en zo. Maar als het op de markt komt (en het is betaalbaar) zou ik het wel eten. Waarom niet? Beter dan insecten, die schijnen we ook te moeten eten, als vleesvervanger. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MSDG Posted February 5 Share Posted February 5 Er wordt inmiddels veel sla en kruiden hydroponisch geteeld dus in een gecontroleerde omgeving gaat dit wel lukken. Meer informatie over de risico's van buiten teelt is wel wenselijk. Minstens net zo belangrijk: smaakt het een beetje? Quote Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
EdelSpint Posted February 5 Share Posted February 5 2 uren geleden, MSDG zei: smaakt het een beetje? Hoe zit het met de smaak van waterlinzen? Smaakpanels kunnen de groente in elk geval waarderen, blijkt uit Wagenings onderzoek. Panelleden proefden verschillende gerechten met waterlinzen, waaronder soep, stamppot, ravioli en pesto. De panelleden reageerden positief. Enthousiaste chef-koks experimenteren volop met waterlinzen, dankzij hun veelzijdigheid. ‘Waterlinzen smaken plantaardig, een beetje nootachtig en hebben een bite, terwijl ze zo klein zijn.’ https://www.wur.nl/nl/show-longread/waterlinzen-duurzame-groente-van-de-toekomst-goedgekeurd-in-de-eu.htm 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
loes Posted February 5 Share Posted February 5 Het is wel wat vergelijkbaar met kiemgroente maar dan het volledige drijvend plantje dus lijkt mij veel makkelijker te timen met oogsten. en het vermeerderd zichzelf door zichzelf ongeslachtelijk door te splitsen dus geen gedoe met zaaien enzo. Of het handig is om dit thuis te kweken weet ik niet maar ik zie geen bezwaren voor het eten. Het is vooral de naam eendenkroos wat het onsmakelijk maakt, waterlinzen klinkt veel beter. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dashbro Posted Wednesday at 10:54 PM Share Posted Wednesday at 10:54 PM Eerlijkheid duurt het langst.. Noem het een waterfrikandel en mensen proberen het, maar noem het plantje gewoon bij de naam, dan gaat de bittere bijsmaak van marketinggeld er misschien niet teveel op overheersen. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
loes Posted Thursday at 08:50 AM Share Posted Thursday at 08:50 AM In dat geval moeten we het Lemna noemen want dat is de officiële naam. In het Nederlands noemen we planten maar zelden bij de officiële naam. De benaming "Waterlinsen" is al heel oud (wiki leert mij dat het vermeld staat in het Cruydeboeck uit 1554) . Die term is dus niet bedacht vanuit commercieel oogpunt al wordt het nu natuurlijk wel bovengehaald om die reden. Ik vermoed zelfs dat de term eendenkroos daarna pas is ontstaan maar dat kan ik niet onderbouwen. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted Thursday at 09:38 AM Author Share Posted Thursday at 09:38 AM Wat dacht je van de naam: eendenkaviaar i.p.v. kroos? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gitta Posted Friday at 12:43 PM Share Posted Friday at 12:43 PM Dat is een hele goede Petra. Al denk ik dat de prijs dan wel weer omhoog gaat vanwege het woordje kaviaar. Kaviaar is duur dacht ik. Maar wel heel goed gevonden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.