Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Rammenas oogstklaar?


karin70

Recommended Posts

Tussen de druppels door even de moestuin in gegaan en ik zag dat de rammenas begint met bloeien, dus ik denk dat ze oogstrijp zijn. Het zijn zwarte knollen ter grootte van pingpongballen. Ik dacht dat ze pas later in het jaar rijp zouden zijn? Ik weet niet welke soort het is ik heb nl zaailingen via via gehad. Ik heb wel een lekker(denK ik) recept gevonden, dus ga er maar vast een paar opeten.

Link to comment
Share on other sites

Bij de eerste twee begonnen de bloemetjes zich net te ontwikkelen, had ik ze dan al eerder moeten oogsten, toen waren ze wel erg klein, of nog een jaar laten staan? In al mijn moestuinboeken staat niets over rammenas en op inetrnet vind ik meer recepten als kweektips.

Link to comment
Share on other sites

De rammenas is doorgeschoten en waarschijnlijk al houtachtig. Niet lekker meer dus. Teelt is vergelijkbaar met radijs maar er zijn toch een aantal zaken wezelijk anders. Waaronder de zaaiafstand. Je zaait in ieder geval meteen in de volle grond. Zie ook dit achtergrond artikel op plantaardig.com: http://www.plantaardig.com/groenteninfo/rammenas-rettich-winterradijs-daikon/

Af en toe is controleren of je kunt oogsten, zoals bijvoorbeeld bij wortels.

 

Rammenas maar vooral rettich zijn is al enkele jaren favoriet.

Link to comment
Share on other sites

Ok daar had ik geen idee van, ik ga het toch maar klaarmaken en dan zie ik wel hoe het smaakt. Normaal zaai je het dus net als radijs en zijn ze ook zo snel oogstklaar dan? Want ze horen een flink stuk groter te zijn.

Link to comment
Share on other sites

Het was goed te eten, ik heb ze fijn gesneden en dan olie balsamicoazijn peper zout en gehakte walnoten(ook uit eigen tuin) er over. Beetje pittiger dan radijs, volgende keer doe ik er ook nog wat rozijnen door, lekker als bijgerechtje, en niet houtig of zo.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Er is nog tijd om opnieuw rammenas te zaaien, het is eigenlijk een herfst product. Rammenas kun je ook bij keelpijn gebruiken. De kopschijf eraf wat dient als deksel uithollen/kuiltje maken gaatje tot onderdoorsteken vullen met bruinesuiker kapje er weer erop. Het sap wat eruit komt is siroop dit helpt bij keelpijn. Telkens weer vullen met bruinesuiker tot het ramenasvlees doorweekt is, dan schillen en consumeren.

Ik huur kavels bij Volkstuinvereniging 't Boeskoolhöfke te Oldenzaal

( www.hetboeskoolhofke.nl)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...