Petrasmoestuin Geplaatst: 21 maart Geplaatst: 21 maart (aangepast) Graag even een suggestie van jullie. Ik heb de Malabar voorgezaaid, eerst 4 dagen geweekt, toen zag ik al kleine worteltjes. Daarna in een potje gedaan met aarde en na 5 dagen zie ik al leuke rode kopjes. Ik wou hem eerst later naast de stokbonen gaan zetten, ik had gelezen dat het een goede buur is. Nu lees ik overal dat de Malabar eigenlijk alleen overleeft of het goed doet in een kas. Nu heb ik een klein kasje (60 x 60) sinds vandaag, zou eigenlijk 1.40 cm moeten zijn, maar is maar 1.10 cm. Ik wil daar ook 2 lagere tomaten in zetten, zou dat ook een goede combinatie zijn, want dan moet ik hem met stokken naar beneden leiden. De Malabar heeft wel veel water nodig, maar de tomaten denk ik minder. Ik doe even een foto van mijn nieuwe kasje erbij. Niet wat wij ervan verwachtten, maar dan heb je een idee. Misschien moet ik de Malabar alleen maar in het kleine kasje doen? In die grote ernaast komen al 4 tomaten, vorig jaar heb ik er ook 4 ingezet (ook 60 x 60) 21 maart aangepast door Petrasmoestuin 2 Quote
Rookie Geplaatst: 21 maart Geplaatst: 21 maart Je weet dat Malabar spinazie zo'n twee meter hoog wordt en makkelijk kan uitgroeien tot 3 meter of meer? Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 21 maart Geplaatst: 21 maart (aangepast) Ja 2 meter heb ik gelezen, maar niet bij iedereen lukt dat. Ik kan het gokken naast de stokbonen te zetten, ik heb er maar 4 gezaaid, dus bij 2 bakken bonen 2 stuks aan de zijkanten zetten dacht ik ,om te kijken of het wat is. Niet lang koken weet ik, ik gebruik het dan in een ovengerecht, zeker niet rauw. Maar het leek wel leuk met de bloemetjes die bijen aantrekken in die hoek waar ik de bonen heb staan. Maar ik denk te koud. 21 maart aangepast door Petrasmoestuin 2 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 21 maart Geplaatst: 21 maart Nu lees ik trouwens weer: niet bij bonen zaaien. Bemesting Malabar spinazie is niet kritisch, maar ze houdt wel van een compostrijke grond met veel stikstof. Dus in elk geval niet bij de bonen planten, wel op het bladgroentebed. Dus dit gaat het niet worden. Quote
Dahli Geplaatst: 22 maart Geplaatst: 22 maart @Petrasmoestuin ik weet natuurlijk niet hoe zonnig jouw bakken staan, maar Malabar kun je prima buiten kweken, mits zonnig en beschut. Vorig jaar was nu niet bepaald een geweldige zomer, maar hier in de volle grond, tussen de tomaten zijn ze 2+ meter geworden. Als je dus een zonnig plekje in 1 van je bakken hebt, zou ik ze daar zetten. Niet in een van die kasjes op de foto, zeker niet in de kleine. Die groeit helemaal vol met lange uitlopers. 1 1 Quote
Dahli Geplaatst: 5 mei Geplaatst: 5 mei Toch Malabar dit jaar 😃. Ik weet van niets. Vast door een merel uitgezaaid. Die vonden de zaadbessen lekker vorig jaar. 3 Quote
woldistel Geplaatst: 5 mei Geplaatst: 5 mei (aangepast) Lijkt er wel erg op. Tussen de wedstrijd Amarant van vorig jaar? Hier gaan de mijne van die van de jouwe ook goed, Dahli. 100 % opkomst, dus ik ga er twee in de kas zetten en de rest op zonnige plaatsen buiten. Eens kijken wat ze leuk vinden. 5 mei aangepast door woldistel 4 Quote
EdelSpint Geplaatst: 5 mei Geplaatst: 5 mei Op 21-3-2025 om 21:02, Petrasmoestuin zei: Nu lees ik trouwens weer: niet bij bonen zaaien. Je kan ze prima bij de bonen zaaien/planten als je niet van plan bent te bemesten, trouwens. De combinatie is vooral onhandig als je wil bemesten, want bonen moet je niet teveel stikstof geven (die binden dat 'zelf' al uit de lucht). @Rookie @Gitta de Malabar spinazie is zeker slijmerig! Op de slijmerigheidsindex scoort ze zelfs een maximale 5! 😂 *ESS Slijmerigheidsindex* 1. Droog en stevig (bijv boerenkool) 2. Licht vochtig (bijv spinazie, rucola) 3. Iets glibberig (bijv NZ-spinazie, veldsla) 4. Duidelijk slijmerig (bijv postelein, zeekraal) 5. Extreme slijm-alert (bijv Malabar spinazie, okra(blad)) 3 Quote
Rookie Geplaatst: 5 mei Geplaatst: 5 mei Dankjewel @EdelSpint! Hihi, slijmerigheidsindex...🤣 Maar die spinazie komt er dus niet, van slijmerig moet ik niets hebben. Quote
woldistel Geplaatst: 5 mei Geplaatst: 5 mei @EdelSpint Lijkt me geweldig om mee te experimenteren in een snel japans soepje (miso + wat fijngesneden verse ingrediënten, tofu en zeewier) of iets als een vegetarische gumbo i.p.v. okra. Ik had zelf eigenlijk nog niet gezocht op recepten, ik ging er eigenlijk vanuit dat het eenzelfde toepassing zou hebben als zoete aardappelblad of spinazie, amarantblad enz. Fijn om te weten dat het bindend is bij verhitting. Quote
Arja Geplaatst: 5 mei Geplaatst: 5 mei 46 minutes ago, EdelSpint said: Slijmerigheidsindex Ohhh nu weet ik waarom groentes uit categorie 3 t/m 5 me tegenstaan! 4 Quote
EdelSpint Geplaatst: 5 mei Geplaatst: 5 mei 2 minuten geleden, Arja zei: Ohhh nu weet ik waarom groentes uit categorie 3 t/m 5 me tegenstaan! 🤣🤣🤣 Quote
Dahli Geplaatst: 5 mei Geplaatst: 5 mei 6 uren geleden, woldistel zei: Hier gaan de mijne van die van de jouwe ook goed Altijd leuk om te horen! Wat een mooie foto, ze zijn wel fotogeniek vind ik. Ook als ze bloeien overigens. Ze zijn sowieso decoratief. 6 uren geleden, EdelSpint zei: 5. Extreme slijm-alert (bijv Malabar spinazie, okra(blad)) Wat betreft die (leuke) index: ik heb het blad alleen rauw gegeten door een gemengde salade, dat was een prima toevoeging. Niet slijmerig. Maar dat vind ik van zeekraal en postelein (index 4) kort warm bereid ook niet. 2 Quote
Gitta Geplaatst: 8 mei Geplaatst: 8 mei @EdelSpinthet is mij iets te slijmerig, dus ik ga hem niet zaaien. 2 Quote
Erny Geplaatst: 9 mei Geplaatst: 9 mei Bij mij zijn er een aantal zaadjes gekiemd en zijn er wat plantjes boven de grond. 4 Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.