Geplaatst: 26 februari 20187 j Die coating stinkt idd vreselijk! Hier vandaag 4 liter schapenmelk gescoord! Ik ga verse kaas en yoghurt maken
Geplaatst: 26 februari 20187 j Auteur Verse kaas met kruiden? Succes! Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 26 februari 20187 j Geen meikaas he. Vers zoals verse bolletjes geitenkaas. Met en zonder kruiden maak ik. Vind ik heerlijk van geit. Nu nog testen van schaap
Geplaatst: 26 februari 20187 j Zal ik zeker doen maar niet vandaag meer. Heb de griep denk ik dus in bed! Het recept lukt ook perfect met koemelk
Geplaatst: 27 februari 20187 j Oh ja ik wil ook graag het recept voor de verse kaas! Maar ziek eerst maar uit. Griep heerst nog enorm he? Beterschap!Wist trouwens niet dat coating zo stonk. Gelukkig ben ik heel tevreden met het waxen. Gaat super goed de laatste tijd. Nauwelijks nog scheuren. (Hoewel dat sowieso de wax niet is, maar de kaas. Denkelijk, toch!) Ik wil nog voor het einde van het seizoen nog 1 parmezaan en 8 Goudse kaasjes maken. Nu de tijd nog vinden... Hoop dat jouw Parmezaan mooi bijeenblijft met zijn coating Joriek! wees bevriend met kleine dingen
Geplaatst: 28 februari 20187 j Auteur Weer 4 kaasjes gemaakt, van 15 liter ongepasteuriseerde melk. 2 met brandnetelkruiden, en 2 met komijn. Tis altijd even een kunstje om van 1 bak met wrongel 2 verschillende smaken te maken, maar dan heb je ook wat Mijn vorige testkaasje van rauwe melk ligt er nog netjes bij, dus ik durfde het wel aan. We zullen weer zien Verder uiteraard weer yoghurt, en 2 flessen gepasteuriseerde melk, en een liter nieuw yoghurt ferment. Ik heb ook weer vanilleyoghurt gemaakt, ik heb zo'n potje met vanillepoeder, waar ik een snuf van toevoeg voordat ik de pot dichtdraai. Zo ergens tussen het 'rijpen' door schud (nou ja, zachtjes een paar keer omdraaien) ik de pot omdat die vanille onderin komt te liggen. En dan doe ik er later, pal voor ik het ga eten, wat honing door. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 28 februari 20187 j Oh wat een knapperds! Inspirerend ook! Ik moest mijn pepermix maar es gaan inzetten.Ik durf nog niet goed zonder pasteuriseren, maar heb het idee dat mijn melk ook viezer is Zien jullie ooit zwarte fliebertjes in de melk?Vanille yoghurt doen wij dus ietsje anders; stokje al meekoken met pasteuriseren.Alleen is doorenten dan een dingetje idd. Maar met de honing doen we het precies zo! Net voor het eten toevoegen.Mmmmmm! En veel natuurlijker dan uit de winkel. wees bevriend met kleine dingen
Geplaatst: 28 februari 20187 j Auteur Ja ik maak dan maar 1 of 2 potten vanilleyoghurt, en een paar normale, ook handig voor dipsausjes en in deeg o.i.d. dan wil je geen vanillesmaak Vandaar niets meekoken maar pas later toevoegen. Maar als je alleen maar vanilleyoghurt maakt kan je vast ook wel doorenten met die vanillekweek? (en kook jij de melk nou, of pasteusieer je het? ) Eerder had ik wel eens fliebertjes in de melk ja. Maar de laatste tijd niet meer. Nou is er genoeg onzichtbaars wat voor problemen kan zorgen natuurlijk. Maar als er al stukjes in drijven als je het haalt dan zou ik ook pasteuriseren ja.Hier lijkt iets veranderd aan de melk, het oogt schoner. Dus ik durf het nu aan. Wie weet krijg ik er nog spijt van. Nou was het ergste probleem bij mij dat die grote gaten ontstonden, wat niet eens een oneetbaar kaasje gaf. Alleen erg lastig met waxen omdat dat dan barst. Door het pasteuriseren ging dat weg, of in ieder geval zo goed als. Dat bewees wel mooi dat het niet kwam door een besmetting tijdens het kazen, maar echt iets van tijdens het melken. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 28 februari 20187 j Ja die vanille door de yoghurt is een superidee van Charly..hier ook top! Mijn kaasje 5 en 6 zijn ook aan t barsten..wat is dat toch?Charly zeef je je melk, eventueel door een doek? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 28 februari 20187 j Auteur Barsten ze aan 1 kant Jet? Zo'n scheur zeg maar? Of juist een heleboel kleine scheurtjes over de hele kaas? Zoals mijn 1e Emmentaler en mijn laatste Parmezaanse? Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 28 februari 20187 j Vooral van boven en van onder..zoiets en dan iets erger..niet té diep iets van een derde tot een halve centimeter.. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 28 februari 20187 j Auteur Misschien heb je hier wat aan? https://zelfkaasmaken.forum2go.nl/barstjes-in-de-kaas-t1684.html Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 28 februari 20187 j Ok gelezen ja. Misschien te droge wrongel..maar hoe voorkom je dat dan, weet jij/jullie dat? Iets met te snel wassen oid? Ik doe eigenlijk niks anders dan de vorige jaren..opwarmen met 45gr de eerste liter (daarna 50) keurig 10 minuten roeren enz... We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 28 februari 20187 j 45 graden en 50 graden? Da's best veel toch? Ik volg Jorieke natuurlijk op de letter, en da's 33 en 36 graden.Zou het dat zijn?Edit: oh ja, zeven zou kunnen inderdaad Appelvrouw. Maar dan denk ik idd: als ik al fliebertjes zíe, wat is er dan nog dat ik niet zie, en haal ik dat eruit met zeven door een kaasdoek... Dus ik blijf braaf pasteuriseren. Vooralsnog pasteuriseer ik alleen de yoghurt (73 graden) . Niet koken. Ik merk geen bederf. De flessen trekken vacuum, en bewaar ik in de koelkast. Wij eten nog steeds van de vorige batch (gemaakt 8 feb) 28 februari 20187 j aangepast door Gast wees bevriend met kleine dingen
Geplaatst: 28 februari 20187 j Auteur Ik denk dat ze de temp. van het toegevoegde water bedoelt. Die meet ik zelf nooit, maar is inderdaad eerst warm en later wat warmer om de temp. van de wrongel tot eerst 33 en daarna 36 graden te krijgen. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 1 maart 20187 j Ja ik bedoel het water 73 graden is over het algemeen prima maar de yoghurtmelk kook ik omdat ik het zo geleerd heb..de yoghurt smaakt er denk ik niet minder om. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 8 maart 20187 j Auteur Oh, hier helemaal niet meer gereageerd zie ik Maar goed, ik heb dan ook geen antwoord, op je gebarsten kaas. Als je niets anders doet dan daarvoor Kan het bijv. nog liggen aan te snel drogen van het kaasje zelf, met andere temperaturen of vochtigheid van de lucht in de ruimte waarin je ze droogt? Morgen maak ik weer yoghurt, maar dan maar 1 liter want ik heb nieuwe cultuur gemaakt en zo'n ijsklontje moet altijd lang op gang komen voordat ie goeie yoghurt maakt. Dus van de liter die ik morgen maak, gebruik ik overmorgen een schep om meer te maken. Dan is de cultuur al lekker wakker en op gang Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 8 maart 20187 j Goed idee, ik ga ook yoghurt maken morgen.Keuringsdienst van waarde gezien over het keurmerk op de kaas(aop)? Met leuke opnames in een "kleine" Franse kaasmakerij. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 9 maart 20187 j Ow jee. Ik heb kaasmallen besteld. Het gaat gebeuren! Echt zoooo verschrikkelijk spannend vind ik het!
Geplaatst: 9 maart 20187 j Auteur Leuk Mellie! Wat heb je voor een vormen besteld? En wat nog meer? Wat voor een kaas wil je eerst gaan maken? Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 9 maart 20187 j Op marktplaats gevonden. Een kadova kaasvorm en 2 ronde voor ong 350 grams kaas.Het zout voor het pekelbad is binnen. Een bak waarin ze kunnen liggen ook. Thermometer check. Mis ik nog wat? Ow ja kaasdoek en vegetarisch stremsel. Ik weet zo 123 niet of ik nog wat anders nodig heb. Ik wil een Goudse kaas maken! En parmezaan! En! En! Ik vrees dat ik compleet losgeslagen ben nu al... Ik ga eerst maar eens kijken hoe het kaas maken me afgaat met loslopende kinderen en grijpgrage handjes. Ooooo zo spannend allemaal!
Geplaatst: 9 maart 20187 j Auteur Je hebt nog kaasferment nodig, of ga je eerst eens voor karnemelk? Voor Parmezaanse heb je yoghurt nodig. Wat voor een boek heb je? Of ga je voor recepten van dit forum? Ga je voor kaascoating als jasje? Of wax? In geval van coating heb je een goeie ruimte nodig om ze te laten rijpen enz. Dus een omgebouwde koelkast (ook wel kaasgrot genoemd) o.i.d. Voor wax is dat niet nodig.Ga je de wrongel snijden met een mes? Het is misschien handig om eens wat verse kaas te maken, of heb je dat al eens gedaan? Zoals meikaas of roomkaas enz. Dan heb je meteen resultaat en kan je even inkomen in alle termen en manieren enz. Voor een Goudse (en al helemaal een Parmezaanse) heb je veel geduld nodig voordat je kunt proeven of het überhaupt eetbaar is geworden Voor de hardere kaasjes wordt het wel gauw te warm de komende maanden, dan krijg je snel schimmel. Dat poets je wel weer weg, maar in de koude maanden gaat het een heel stuk beter. Laat je daardoor niet uit het veld slaan, en maak dan gewoon verse kaasjes tot het weer koeler wordt en je weer bewaarkaas kan maken Oh en rekjes (taartrooster bijv. of van die rvs onderzetters van de hema) of plastic matjes (met gaatjes) om de kaas op te laten drogen zijn ook nodig.https://www.hema.nl/winkel/koken-tafelen/koken/keukenbenodigdheden/2-pak-onderzetters-(80643105)?variant=80643105 Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 9 maart 20187 j Auteur Oh en een kaaspers en/of gewichten natuurlijk. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 9 maart 20187 j Och jongens toch... ik heb ook kaasferment besteld en wax ben ik al maanden aan het sparen van de babybels. De wrongel vergeten.... wilde gewoon experimenteren met recepten van hier. Maar ‘gewoon’ is al moeilijk zat [emoji16] Ik wilde zelf een pers maken, maar heb sowieso genoeg gewichten liggen. Sjonge jonge... het is nu al vreselijk! Waar ben ik aan begonnen?! Aaaaaahhhhhhh
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.