Jump to content
Jorieke123

Kaas, yoghurt en boter maken

Recommended Posts

Ik gebruik eerst 1 of 2 (ligt een beetje aan het formaat van het blokje) blokjes per liter. En dan maak ik ook maar 1 liter. Want die 1e keer wordt ie nog niet zo lekker dik. De keren daarna neem ik steeds een paar schepjes uit de oudere pot met yoghurt voor een nieuwe lading (dan maak ik wel 3 liter tegelijk ofzo). En dat kan je meerdere keren doen, tot het je wel weer een fris idee lijkt om weer even helemaal opnieuw te beginnen met zo'n ijsklontje. En daarna steeds weer door-enten met de yoghurt die je steeds die week daarvoor hebt gemaakt.

 

Na een paar keer door-enten met die yoghurt, krijg je hem steeds dikker. De bacteriën zijn dan goed op gang en werken snel! Anders dan dat ze uit de vrieskou van je vriezer komen die 1e keer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah wat stoer dat die van jou ook goed bevallen is Appelvrouw! Hier vormt hij het belangrijkste ontbijt op dit moment. (Met muesli erin enzo he) Ik suiker em pas als we hem gaan eten, met wat honing. Erg smakelijk.

Lees net Joriekes door-ent stukje. Wat ik nu pas goed begrijp. (Tnx voor uitschrijven!) Ik ga eens kijken of ik de vanilleyoghurt ook kan doorenten ipv uit de vriezer. Want hij mag ook hier wel wat dikker nog.

Wat ik trouwens ook gedaan had, was wat vanillemelk apart in een flesje gedaan. Dus voordat ik de yoghurtblokjes toevoegde. Dat is de koffiemelk nu. En das absoluut geen straf. Aldus mijn lief.


wees bevriend met kleine dingen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor de info jorieke ( ent je dan zo'n keer of drie door of minder?)! Nu staat hier 3 liter geitenmelk te rusten. Ben benieuwd! Ik had er nog over dus kon doorenten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ken dat van de vriezer, hier verdwijnt er ook regelmatig iets.

De geitenyohurt is lekker maar niet zo dik als van koe. Schapenyohurt wil ik ook eens maken, is ook heel lekker alleen hier in de buurt 3 euro de liter

Share this post


Link to post
Share on other sites

De yoghurt hier bij boer van schaap is 70 cent voor potje. Melk heeft hij helaas nog niet over. Marokkanen hadden 250 liter besteld pff. En denk dat het maar 1 euro ook is (als geitenmelk). De boeren verder hebben het wel direct maar allebei 3 euro de liter. Dus nog even wachten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zou nog posten hoe mijn moeder haar yoghurt maakt. Totaal andere methode zonder thermometers enz enz en alles puur op gevoel!

 

De eetlepel yoghurt wat ze erdoor roert, is geen yoghurt uit een pak van Campina ofzo, maar of haar eigen yoghurt of als ze niets meer heeft, een eetlepel gekochte Turkse yoghurt. Ik hoop dat het leesbaar is, in een vorig leven was ik huisarts... een beetje kriebelhandschift, maar had geen zin alles over te typen.

 

Het laten staan doet ze tot overigens de volgende dag tot die tijd verplaatst ze het niet, dus niet je yoghurt ergens neerzetten waar je later nog moet koken of kinderen willen tekenen

 

530d422ca9021f8d96bf6e61b0c3a46d.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grappig te zien dat er meer een meten is weten methode hier heerst en zij alles op gevoel doet. Vooral het ‘voelen met je pink en als het niet verbrand, dan is het goed’ vond ik mooi.

 

 

Edit: het laten staan indien al opgesteven, is dan overigens zonder dekens. Zag dat ik dat niet had neergekriebeld.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaas is gemaakt vandaag, de ricotta hangt en nu nog yoghurt. Vandaag ga ik maar weer eens dat "ding" gebruiken dat ik ooit van Thea kreeg..een soort plastic dubbelwandig warmhoudbak. Zojuist nog maar eens gemeten, gaat 1,5 liter in. Dat heb ik precies aan melk. Dan wordt het helaas geen vanilleyoghurt want 1,5 liter vind ik wat veel. Yoghurt Melk gekookt en afkoelen tot 45 bakje yoghurt erbij en Het "ding" gaat de hele nacht in bed.P2018022017362099151519144664.jpg

Edited by Guest

https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaas, yoghurt en ricotta. Sjonge! Vol dagje hoor, Appelvrouw. Hoop allemaal goed gelukt en dat de kaasjes maar mooi en heel mogen drogen!


wees bevriend met kleine dingen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat gaten zijn niet zo erg, maar barsten en echt scheuren zijn wel irritant ja

 

Ik heb nu mijn nieuwe grote pan op het vuur staan (hij neemt bijna 2 pitten in beslag...) met 15 liter afgeroomde melk, om nog een parmezaanse te maken. Met lipase ook weer. Deze keer geen gepasteuriseerde melk trouwens. Fingers crossed!

 

Ik ga nog even bedenken wat ik doe met de pan vol room (het was 20 liter melk, dus zeker 1,5 liter room en dan nog wat liters vette melk). En ik ga van een klein gedeelte van de melk ook gecondenseerde melk maken, om dit weekend een Key lime pie te maken om net te doen alsof het buiten niet keihard vriest en we op vakantie zijn ofzo

En dan nog wat melk om warme chocomelk te kunnen maken voor als we toch naar buiten moesten om onze dieren in leven te houden

 

En misschien een camembert...?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ik weet ook niet waarom ze barsten. Toen ik ze gisteravond ging waxen heb ik toch een deel van de korst afgesneden, ik vroeg me af of dat wel een goed idee was, onder het afgesneden deel was het natuurlijk niet helemaal droog

Hier foto`s van een kaasje van maart vorig jaar..van de week gerookt in de fumoir van de buren. Ook iets gebarsten tijdens het roken maar alleen maar heel erg oppervlakkig. Smaakt te gek!P2018022017355340771519302703.jpgP2018022017494141491519302706.jpgP2018022017492849151519302704.jpg


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oh lekker, gerookte kaas! Ik heb er ook nog 2 liggen, snel eens aansnijden

 

IMG345894491519462065.JPG

 

Van de room heb ik een gedeelte ingevroren voor later gebruik in idd quiches enz. En ik heb zure room gemaakt, en van de rest heb ik boter en karnemelk (maar dan niet zuur, want ik heb de room/boter niet aangezuurd... dus niet echt karnemelk maar... botermelk?) gemaakt.

 

IMG346472531519462071.JPG

 

De gecondenseerde melk heb ik nog een keer opgewarmd en laten pruttelen, want bij de 1e poging werd ie niet dik genoeg. En nu is ie te dik denk ik, gaat al richting Dulce de leche volgens mij

 

IMG345973001519462066.JPGIMG346365511519462069.JPG

 

Straks ga ik er Key lime pie van maken, eens zien of die dus ook veel te zoet wordt

 

De Parmezaanse kaas ging in het pekelbad al barsten Ik heb hem er nu uit, na dik 24 uur. En ik vrees dat die kleine barstjes flink groter gaan worden tijdens het drogen. Dus ik heb gisteren snel mijn Brouwmarkt.nl bestelling geplaatst, met zaken die ik toch al nodig had en er dan maar een emmertje coating bij gekocht. Hopelijk komt die vandaag... dan smeer ik em daar mee dicht? Was of vacuumzak is dan te dicht en dat is bij parmezaanse niet de bedoeling. Met coating kan het nog steeds een keiharde kaas worden (geloof mij: mijn 1e Goudse kazen leken wel van beton )

Tis toch wat...

 

IMG346135081519462068.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...