Jump to content
Jorieke123

Kaas, yoghurt en boter maken

Recommended Posts

1 stokje is gigantisch veel. Ik had nu een kwart peul voor 5 liter yoghurt en vond dat best fiks.

Maar dat ligt vooral aan de kwaliteit peul. Dit was een mega peul. Als je zo’n kurkdroog taai peultje hebt, dan moet je misschien wel 2 peulen gebruiken voor 5 l.

 

Je kunt bij de Lidl vanillestokjes kopen. Die zijn heel dun en hard. Taai. Althans, die ik heb. Daar krijg ik echt niet zo veel zaadjes uit geschraapt.

Er zit beduidend minder zaad in, dan in zon Bourbon vanillestokje. Ik zou vanillestokjes wel weer eerder bij de Lidl kopen dan bij de ah. Laatste x dat ik ze daar had gekocht waren ze én klein én taai. Zonde van je geld vind ik.

 

Als je toevallig een pasje voor de hanos of Makro oid hebt, dan kun je er voor relatief weinig geld, betere kwaliteit peulen kopen (ik had Bourbon madagaskar peulen voor een tientje ongeveer, weet het niet meer precies. ) De vanille die ik daar koop, is 2 x zo dik en veel malser. Je snijdt het makkelijker open, alleen dat verschil al en vervolgens bomvol zaadjes. Dat doen die van de supermarkt ze niet na.

 

Ik heb daar (Hanos) overigens ook een pompje met vanille gekocht. Dat had ik tijdens een patisseriecursus gebruikt en was prima. Het is heel makkelijk in gebruik, want je pompt heel simpel wat voor je gerecht. Geen gedoe met stokjes die je open moet snijden en schrapen. Maar de inhoud is uiteraard niet 100% vanille. Kan er morgen wel even een foto van maken als ik er aan denk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

35431674b57e7b7e49493e23d2201c68.jpg

 

Van links naar rechts: Bourbon Madagascar bio vanille 35 gr (ong 8/10 peulen denk ik, er zitten er bij mij nog 5 1/2 in de verpakking)

Goedkopere vanille van de Lidl heel mooie peulen edit—> deze dan! Ik heb ook wel eens heel taaie

Duurkoop vanille ah droog )en zo klein, niet voor herhaling vatbaar)

Vanillepasta inhoud bestaat uit mineraal water glucose glycerine ethanol en 6% Madagascar Bourbon vanille

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

So dat is nogal een verschil!

Dank voor het uitzoeken

Ik kom nog wel bij de Marko / Sligro voor de mtfd. Mss kan ik groter inslaan en voor mensen meenemen?


wees bevriend met kleine dingen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goed plan! Ik heb een hanos pasje waar ze de 1e en de laatste in elk geval hebben.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nog even over de vanille....

 

Ook bij ons in België is deze best wel duur, in om het even welke supermarkt. Net zo voor andere kruiden en specerijen.

Ik weet niet hoe het zit in Nederland, maar in België kan je echt heel voordelig, tot spotgoedkoop, kruiden en specerijen kopen bij de plaatselijke nachtwinkels en buurtwinkels die uitgebaat worden door Turkse, Pakistaanse of Marokkaanse inwoners.

Om maar een voorbeeld te geven: een bus zwarte peper-bollen kost hier in de supermarkt gemiddeld 6 à 8 euro.....bij de nachtwinkel betaal ik voor dezelfde hoeveelheid peperbolletjes met moeite 3 euro. Misschien een tip voor jullie vanillestokjes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha blij dat je opschrijft wat wat is. Ziet er exact hetzelfde uit. Ik ga morgen de eerste brie maken. Vandaag yoghurt gemaakt (drie liter vanille, gaat snel op elke x, zo zacht van smaak! Vind het heerlijk).

 

Ik had de melk in Brabant gekocht en het was veel vetter dan de melk van onze boer hier in het dorp. Dat verschil was echt gigantisch. Van de bovenste laag wat afgeschept voor 3 kopjes en chocolademelk van gemaakt na een koude wandeling. Heerlijk!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoe ging het Mellie?

 

Ik ga morgen weer 20 liter melk verkazen. Of iig 15 liter, tot Parmezaanse kaas. En dan heb ik een mooi pannetje met room voor het 1 en ander. En nog wat vette volle melk. Ik zit te dubben wat ik nog meer ga maken, met die volle melk Misschien meikaas. Yoghurt heb ik nog staan, vla ook. Misschien een ander, heel normaal recept waar veel melk doorheen gaat?

 

Waar gebruiken jullie (bijv.) een litertje teveel melk voor? En dan dus geen recept waar maar 125 ml melk in moet ofzo. Maar echt per halve of hele liter zoals pannenkoeken o.i.d. Toetjes mogen ook.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha met een vleesthermometer en koortthermometer aan het kazen geslagen. Dus... :s het werd wel kaas, maar hoe het smaakt, geen idee. Die nieuwe thermometer mag wel opschieten! Morgen ga ik de brie proberen te maken a la vleesthermometer...

 

Edit:

Oeh, ik maak heel graag Turkse rijstepap met een liter of 2 aan melk. 1 l kan ook, maar dat is binnen een dag op bij ons. Het blijft goed gekoeld, zeker 1 week goed. Erna goed je ogen en neus gebruiken. Schimmel is vooral niet eten! Laatste x had ik op dag 9 nog een heerlijke sütlac op bij mijn ouders.

 

Turkse rijst koken (of een andere rondkorrelrijst, maar dan ben je goedkoper af met een zak tr rijst). Voor 1 liter zou ik zo’n 200/250 gr nemen.

 

Spoel de rijst goed af. Kook je melk en rijst afzonderlijk. Doe de gekookte rijst bij de melk. Doe er ong 200 gr suiker bij. Vaak doe ik wat vanille en de rest normale suiker.

 

Ik doe er zelf vaak ook wat geraspte sinaasappelschil bij, of mandarijneschil. Evt kaneelstokje. Dit moet een half uur koken. (Vis je kaneelstokje eruit). Zet schaaltjes klaar waar je de melksmurrie in giet. Zet dit koel weg. Als het niet goed heeft gestold, heb je het niet lang genoeg laten koken. Leerpuntje voor de volgende x.

 

Een halve dag later kun je het eten. Het velletje wordt rimpelig en koud. Je kunt hier nog wat poedersuiker op strooien en een brandertje op zetten of een minuutje onder de hete grill. Koud het allerlekkerst!

Lauw ook goed binnen te houden , maar het liefst eet ik hem koud.

 

Je kunt enorm variëren. Sinaasappelbloesem

erbij, citroenrasp, naturel, met kaneel, zonder kaneel. Wat je lekker lijkt. Ik heb hem ook een x met kersen gemaakt. Heul lekker! En ben er naturel overigens ook dol op.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Van de wei van gisteren heb ik vandaag ricotta gemaakt. Precies gegaan zoals wikihow het zei. Huis stinkt nog wel erg naar zure melk... das wat minder. Was echt zo makkelijk! En die brie lijkt ook te lukken!

Share this post


Link to post
Share on other sites

959cd4145105a22bedbc44e75a47077c.jpg

 

De ricotta

 

Had ik al gezegd dat ik ricotta niet lekker vind? Nee hè. Nou, wist ik zelf ook niet

Beetje flauwe smaak. Dat was dus een eenmalig projectje, maar leuk om gedaan te hebben.

 

Vond het best bijzonder dat het al behoorlijk kazig eruit zag na het laten verzuren. Zo dus als een rond kaasje

89deab1d0e7879318df62ee030f17b9e.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Top Jet! Gewoon naturel kaas?

 

Henk, ik ken dat boek zelf niet. Maar als er meerdere verschillende recepten in staan dan is dat al heel wat. Ik zag dat Nils Koster ook een boek uitbrengt, hij is bekend op het kaasmaakforum: https://www.vlielanderkaasbunker.nl/epages/83367101.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/83367101/Products/206

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziet er goed uit appelvrouw, hoe langer ik hier mee lees hoe nodiger ik het vind worden om ook zelf kaas te maken ik denk dat ik dit topic voorlopig maar even moet meiden

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...