Geplaatst: 6 januari6 Jan Auteur Sorry, ik heb geen exacte temperatuur die ik kan noemen. Maar heb wel het idee dat het sneller/makkelijker gaat als mijn pan met room warmer heeft gestaan door bijv. wel/niet de kachel aan of dat het zomer is en de keuken sowieso warm is. Maar ik zou nog meer moeten testen en noteren om daar zeker van te zijn (soms heb ik wat haast en voelt het als een eeuwigheid, soms ben ik ook andere dingen aan het doen en dan is het ineens boter.) In mijn Amerikaanse boek laat je de room (zonder ferment trouwens) een paar uur staan op 22 graden en dan ga je schudden en heb je boter. Onderaan staat dat als er geen boter ontstaat dat je de room dan 'wat' op moet warmen. Geen temp. er bij. En dat dat de zuurgraad verhoogd. Maar ja, doen we dat niet al door het kaasferment toe te voegen? In Kaas je kaasje staat: "De karntemperatuur is afhankelijk van het type boterkarn dat gebruikt wordt" Fijn... daar hebben we wat aan Wel dat het verzuren op 18 tot 22 graden moet. Er staat ook dat je de temp. van de room iets kunt verhogen als het niet lukt, in een waterbad. Er worden weer geen cijfers gegeven. Wel dat als je het te warm (hoe warm?!) maakt dat de boter dan geen korrels maakt maar een gele drab, en dat je de room dan weer wat moet koelen want dat valt niet te zeven. Dat heb ik wel eens gehad ja. Maar er staat ook dat het bij grasboter vaker gebeurt, dus daar kan het ook aan hebben gelegen. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 6 januari6 Jan Auteur Tja, vandaag ging ik boter maken, maar dat ging dus voor geen meter dus ik heb alles weer terug gegoten in de pan waar het in stond te rijpen en probeer het morgen nog een keer. Ik had al wat koppijn dus dat geluid van die mixer was extra irritant de hele tijd. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 7 januari7 Jan Auteur Nou, dat ging vandaag al wat beter. De room was nu ook beter aangezuurd. De temp. was 22 (en een beetje) graden toen ik het ging 'karnen'. Ik heb het daarna wel weer wat gekoeld voor ik het goed kon zeven. Daarvoor kwam er teveel boter door de zeef smeren. Dik 3 liter room (zelf afgeroomd, dus niet perfect alleen-maar-room) wat 640 gram boter op leverde. En lekker wat karnemelk. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 7 januari7 Jan Mooi werk zeg! En zoveel liter erom had je vooral van de melk van het maken van yoghurt? En wat blauwe kaas maken laatst geloof ik? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 7 januari7 Jan Auteur Ik had vooral veel room van het maken van de Parmezaanse kaas. Die maak je met afgeroomde melk en ik heb daar 18 liter melk voor gebruikt waar ik dus dan al room van af had geschept. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 10 januari10 Jan Op 6-1-2025 om 08:16, Jorieke123 zei: "De karntemperatuur is afhankelijk van het type boterkarn dat gebruikt wordt" Ik denk dat ze dat zeggen omdat door het 'karnen' de room opwarmt. Dat gebeurt in de ene machine vast sneller dan bij de andere. Bij brooddeeg kneden warmt mijn deeg in 10 minuten ook wel een paar graden op. De room was na die lange tijd in de mixer ook aardig plakkerig ja. Had de kom al even in koud water gezet voor het zeven. Met zo'n hele fijne trechterzeef moest ik ook een beetje drap wegscheppen omdat het anders niet meer doorliep. Zal dus wel aan de temperatuur gelegen hebben. In een apparaat dat voor boter maken bedoeld is kan je de karnemelk aftappen door zo'n kraantje. Als het meeste afgetapt is doe je ijskoud water bij de room voor het 'wassen'. Dat gaat wel wat makkelijker dan zeven, en voor het spetteren is zo'n gesloten systeem best handig. Maar het schoonmaken blijft ook dan even een vet klusje. Fijn dat je boter uiteindelijk toch gelukt is! Het lijkt een proces wat je makkelijk even kan pauzeren, dat is wel handig. Ook tijdens het 'karnen' kan je volgens mij de boel onderbreken om het weer wat te laten afkoelen als het te warm is geworden en daarna gewoon weer verder gaan.
Geplaatst: 26 januari26 Jan Vandaag zou ik dan eindelijk boter maken van de opgespaarde room in de vriezer. Bijna 1 liter. Het was rauwe, afgeschepte room, niet aangezuurd of gerijpt. Het was nogal wattig toen het ontdooide, vlokkig. Ik ben begonnen met mixen toen de room nog ijskoud was en heb me helemaal suf gemixerd. Tussendoor een paar keer een paar uur terug in de ijskast, maar het wordt niet eens echt slagroom. Het krijgt nog 1 kans, vannacht blijft het in de ijskast staan en dan probeer ik het morgen nog een keer, maar ik denk dat het niets meer wordt. Misschien is de room (deels) te oud, of misschien zit er teveel melk bij, dat zou ook heel goed kunnen. Pffffffff...... "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Geplaatst: 26 januari26 Jan Auteur Nou wil ik niet beweren dat het niet lukt als het koud is (volg je een bepaald recept?) maar ik laat het juist een tijd op kamertemperatuur staan voor ik ga mixen/karnen. Nou is de room waar ik mee werk dan wel verhit geweest. Niet rauw. Bij mij zit er ook vaak best wat melk bij hoor. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 27 januari27 Jan Dan ligt het dus niet aan de restmelk... Ik volg geen recept, maar overal staat dat je, als je slagroom niet stijf wil worden, moet koelen. En ik weet uit ervaring dat je boter krijgt als je te lang doorgaat Ik heb het een paar jaar geleden ook al eens gedaan en heb toen ook uren staan mixen. Toen had ik wel aangezuurd. Misschien was de room gewoon te oud; die lag al meer dan een jaar in de vriezer. Of is 1 liter teveel voor een eenvoudig handmixertje? Vanmorgen nog een keer 10 minuten gemixd maar er verandert niets. Ik geef het op 😒 Volgende keer in elk geval maar verwarmen. "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Geplaatst: 20 april20 Apr Hai allemaal,Kwam vandaag een filmpje tegen van een mevroi die dus zelf haar yoghurt-starter maakt. Met chili-peper! Oh en ook eentje met citroen. Maar nix gekocht zuursel of met restje winkel-yoghurt dus. (Vind haar bovendien wel geestig. Lekker praktisch ook. “Er zat schimmel op, die heb ik weggeveegd en de yoghurt de hele week aan mijn nietsvermoedende familie gevoerd. Niemand is ziek geworden. Dus volgens mij was het okay”. [emoji848][emoji28]) Ze maakt trouwens nog meer prachtige kazen. Die filmpjes heb ik nog niet bekeken, maar zal vast ook fijn zijn. Al gaat ze erg snel in haar recepten. Vooral omdat je ook moet omrekenen vanuit die stomme ‘cup’ en ‘pint’ enzo. Maar goed. Daar is de pauze-knop voor he ) wees bevriend met kleine dingen
Geplaatst: 13 november13 Nov Mijn eerste kaas-probeersel staat uit te lekken in de vorm. Ik vond het best spannend om de melk tot wrongel te krijgen, maar volgens mij is dat goed gelukt. Gisteren eerst gestart met het zelf maken van kaasferment, maar dat is volgens mij mislukt. Na 24 uur proefde ik geen zweempje zuur in de melk van het ferment. Dus maar even half litertje karnemelk gekocht. Dat werkte ook. Straks voor de eerste keer proberen te draaien 🤞.
Geplaatst: 13 november13 Nov Auteur Het kan aan de temperatuur in je kamer liggen, dat het ferment er gewoon wat langer over doet. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 13 november13 Nov Ah, ok! Het is zelden boven de 19 graden. Dus dat zou best eens kunnen! Ik heb het nog niet weggegooid, het staat nog in de kamer. Dus morgen nog eens proeven. Mocht het lukken dan vries ik het in. Ik heb tot nu toe heel veel aan jouw tips en aanwijzingen gehad, dank daarvoor! In mijn notitieboekje staat vaak de naam Jorieke 😉.
Geplaatst: 13 november13 Nov Auteur Ja dat is best aan de frisse kant, morgen is het vast al dikker/zuurder. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 14 november14 Nov Auteur En: Is het iets lekkers geworden? Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 14 november14 Nov Ja zeker! Je had helemaal gelijk. Vanochtend was het lekker lobbig, licht zurig en heel zacht van smaak. Je zou het zo opeten, echt lekker. Het staat sinds vanochtend in de ijskast. Straks doe ik het in zo’n ijsblokjes-zakje en vries het in. Dat kan toch?
Geplaatst: 14 november14 Nov Auteur Deed ik wel altijd ja, dat in ijsblokjeszakken. Is een beetje een gepruts hoor, met dat dikkere spul. Maar even goed losroeren en het wil best wel. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 14 november14 Nov Ja en dan is het daarna altijd heel handig even snel een paar blokjes uit de vriezer pakken. Leuk dat je aan t kaasmaken bent gegaan @Dahli zulk leuk en dankbaar werk. Lekker je eigen kazen. Ik krijg er ook spontaan zin in. Verse kaas maak je eerst? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 14 november14 Nov Dat was het plan, die verse kaas eerst. Maar ik had de schimmel voor wit al in huis… en toen kon ik me niet meer inhouden en daarom probeer ik nu toch een brie/camembert te maken. Volgens het recept van Jorieke. 😊 ik vind het echt zo leuk!
Geplaatst: 16 november16 Nov Het kaasferment is goed in het zakje gekomen met hulp van mijn man en een trechter. Nu nog even uitzoeken hoeveel cl 1 zo’n blokje is. Een paar jaar geleden kocht ik onderstaand maat-cilinder-glaasje bij de kringloop voor 25 cent. Ik houd van laboratoriumglaswerk (geen idee waarom), en nu met de kaasexperimenten komt het supergoed van pas. Er smelten nu twee waterklontjes in, ik gok 1,5 cl per klontje…
Geplaatst: 17 november17 Nov Wat superleuk @Dahli Ki heb zo veel kaasspul liggen waar ik niks meer mee doe. Dit is mijn laatste jaar dat het mag liggen voor het weg moet. Dus ik moet ook heel snel aan de slag!
Geplaatst: Zondag om 14:272 d Ik heb weer een vraagje 😊. Vrij algemeen, dus ik denk dat hij in dit topic mag. Bij het maken van harde(re) kazen zie ik dat de voorkeur uitgaat naar kaaswax i.p.v. coating. Bij laatstgenoemde zou de kaas meer uitdrogen. Op internet zie ik verschillende soorten was, veel ook van paraffine. Welke was gebruiken jullie en waar koop je die dan? Dank alvast!
Geplaatst: Zondag om 14:382 d Auteur En dan doe ik graag eerst een paar laagjes coating, dan nog even rijpen, en dan pas in de wax zodat je het teveel uitdrogen iig verder tegengaat. Tja, dat is wel eens moeilijk kopen. Ik heb het ooit in een Duitse webshop besteld en laten bezorgen bij iemand van dit forum die in Duitsland woont en af en toe hier in de buurt moest zijn. De webshop wilde namelijk niet direct naar NL sturen. Ik zal even kijken naar mijn voorraad, misschien kan ik wel wat missen. Je kunt het gewoon keer op keer weer smelten en gebruiken, en ik heb misschien wat veel omdat ik ook nog eens regelmatig opgespaarde Baby Bell hoesjes kreeg enz. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: Zondag om 15:382 d Als je wat over hebt zou fijn zijn! Maar ik heb ook wel wat dingetjes online gezien. Dus dat zou ook kunnen, alleen ik vond het er wat vaag uitzien. Het gaat toch om voedsel. Dus ik dacht misschien hebben jullie wel een vast adresje.deze zag ik bijvoorbeeld:
Geplaatst: Zondag om 18:282 d Auteur Ik heb het o.a. hier gekocht: agrar-fachversand.com/haus-hof/direktvermarktung/kaeseherstellung/kaesecoatings/milky-kaesewachs-gelb-1-2-kgJe hebt wel wat nodig als je het kaasje wilt kunnen dopen. Je kunt het er ook op kwasten maar dat is volgens mij een gesmeer van nix. Oh en kijk eens: https://zelfkaasmaken.be/shop/nl/rijping-en-affinage/238-kaaswas-paraffine-geel-1kg.html Ik heb namelijk wel wat over wat ik je kan verkopen, maar met verzendkosten loopt het dan wel op, dat is dan weer zonde. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.