Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Hoe pan schoonmaken na koken schorseneren?


bio-fee

Recommended Posts

Heeft iemand de gouden tip over hoe ik mijn pan kan ontdoen van het plakkerige goedje dat de schorseneren erin achter gelaten hebben? Twee rondes in de vaatwasser hebben niks geholpen, met een schuursponsje en extra veel afwasmiddel haalt ook al niks uit en mijn laatste trucje, azijn, deed ook al niks.

Het is een roestvrijstalen plan.

 

Iemand een idee...???

De pan is nu niet meer te gebruiken...

Link to comment
Share on other sites

Manlief is met een oplossing gekomen: hij heeft de pan met lampenolie schoongemaakt (gewoon de droge pan, en dan met een stukje keukenpapier) en toen vloog het eruit! En daarna natuurlijk wel heeeeeel goed afgewassen.

 

Maar dit was toch wel de laatste keer dat ik schorseneren klaar heb gemaakt hoor, ik ben d'r klaar mee. Dat ik er een dag lang enorm winderig van was, was al niet fijn, en dan ook nog zo'n plakpan... nee dat is het me niet waard!

Link to comment
Share on other sites

Dat stond zo in het recept...

Ik begreep ook dat ze nogal plakkerig zijn als je ze rauw schilt. Maar ja, nu zat dat plakkerige dus in mijn pan.

 

Heb jij geen last van enorme winderigheid door schorseneren? Dit was echt vele malen erger dan na het eten van kool of veel uien...

Ik vond ze best lekker hoor, daar niet van.

Maar dat gedoe achteraf!

Link to comment
Share on other sites

The answer is blowing in de wind haha.

 

Geen last van!

 

Maar ik denk eigenlijk dat je recept niet helemaal klopt. Nu kook je de kwalijke stoffen uit de schil mee. En misschien komt daar de winderigheid ook wel vandaan.

 

Dat in de schil koken doe ik eigenlijk nooit, behalve bij de lekkere Opperdoezer Ronde piepertjes, nadat ze goed onder de kraan afgeborsteld zijn (anders komt er een grondsmaak aan). Die schil je na het koken beter dan ervoor, met hun diepliggende ogen.

 

Maar dat is een ander verhaal. Schil de schorseneer voor het koken, de donkere pitjes schil ik er ook af.

Link to comment
Share on other sites

Huub, hoe zorg je er dan voor dat dat plakspul niet aan je handen en mes komt te zitten?

 

Aardappels schil ik trouwens nooit, behalve als ik er aardappelpuree van wil maken. De meeste vitamines zitten juist vlak onder de schil heb ik me laten vertellen, dus die eet ik lekker mee op! (Uiteraard eet ik dan wel biologische aardappels.)

Link to comment
Share on other sites

Niet zo flauw over mijn favoriete groente svp.

Gewoon een heerlijke groente waar je overlast graag voor lief neemt als je ze hebt leren waarderen.

Ik heb al eens eerder op het forum verteld dat mijn schoonvader op zijn donder kreeg van mijn schoonmoeder als hij schorseneren uit zijn tuin mee naar huis nam. Ze had zo'n ontzettende hekel aan de plakkerige handen bij het schoonmaken.

Mijn vrouw zal ze dan ook nooit schoonmaken. Ik kan het niet laten, eet ze zo graag dat ik er vele uren in die plakzooi voor over heb.

Ik moet wel zeggen dat ik ze meestal onder water houd en schoon krab met een scherp mesje.

En bio-fee ik ben het met Huub eens en denk dat die winderigheid veroorzaakt wordt door het in de schil koken.

Wij hebben er in al die jaren nooit last van gehad.

Link to comment
Share on other sites

Hoezo nou flauw?

Plakkerigheid en winderigheid vind ik nou eenmaal niet zulke fijne bijkomstigheden na het eten van een maaltijd, ook al was die lekker.

 

Jij schilt ze dus onder water, maar je hebt dan dus wel nog steeds last van de plakkerigheid? Hoe krijg je dat er dan weer vanaf? Mijn handen insmeren met lampolie vind ik niet zo'n fijn plan.

 

Ik wil ze best nog een keer zonder schil proberen, maar dan hoop ik toch wel op een goede tip om geen plakkerige handen en mes te krijgen tijdens het schillen.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben niet zo voor wegwerp, maar om schorseneren te schillen, gebruik ik toch plastic wegwerphandschoentjes voor het gemak. De geschilde schorseneren gooi ik ze meteen in een bak koud water met een goeie geut azijn. De schillen gaan op krantenpapier en dan de mesthoop op. Valt goed mee wat plakkerigheid betreft.

 

Ik kook de schorseneren in een blanc, zoals dat in 'ons kookboek' (van de boerinnenbond) beschreven staat. Dat receptje kan je hier post126564.html?hilit=blanc#p126564 terugvinden.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Ik krijg altijd alles overal vanaf met een stalen schuurspons. Het gebruik van keukenhandschoenen lost alle plak en kleurproblemen aan je handen op. Je kunt heel goed je handen met handschoenen aan wassen met heet water en veel zeep. Ze worden weer schoon. Je trekt ze uit en je handen zijn schoon.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

gisteren schorseneren voorbereid: de oplossing tegen de plaktroep:

 

Vul de gootsteen met koud water.

Donder daar de schorseneren in.

half uur laten weken

dan met de dunschiller schillen, pak het schorsgedeelte vast, schil rondom de rest, teruggooien in de bak.

dan de volgende en de volgende. Daarna steeds de andere kanten. let op: koude en water voorkomen het bloeden van de plakkerige troep. Bewaren in water met scheut melk.

bereiden, afgieten, met nieuw koud water opzetten. Je pan blijft schoon!

zelf ook nooit winderig, dus geen probleem.

 

eet smakelijk,

Marcel

Link to comment
Share on other sites

Wow... nog nooit schorseneren gegeten of klaargemaakt maar heb ze eergisteren van medetuinder gekregen, ze liggen in de koelkast te wachten. Dus ben wel blij met deze waarschuwing...

 

Zijn er nog tips voor de lekkerste bereiding??

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Ik heb het zelfde probleem gehad met roestvrijstalen pan. Ik las de tip voor het gebruik van lampenolie en waagde de gok! EN...... Een groot succes, alles verdwenen, de pan met afwasmiddel en heet water een tijd laten staan en Klaar is Kees!

 

Xotha.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
  • 2 years later...

Als je ze kookt zonder te schillen gaat de schil er na het koken heel gemakkelijk af (de schil kan je verwijderen met je handen) en dan plakken ze niet. Wel eerst even laten afkoelen dan en niet te plat koken.

 

De eventueel plakkende pan kan je ook kuisen met wat olijfolie. Het plakkende spul lost dan op.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...