Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Vermiculiet, waar te koop in Oost-Vlaanderen


Recommended Posts

@karins70: de URL die je goedbedoeld postte, moet eigenlijk http://www.makkelijkemoestuin.nl/ zijn.

Jammer genoeg kan ik daar maar 1 adres vinden en dat is niet direct bij de deur.

In mijn buurt is er een bouwmarkt en ik heb ze afgelopen weekend gecontacteerd met de vraag of ze vermiculiet hebben. Ze antwoordden bevestigend maar ik vrees dat het vermiculiet is die alleen voor de bouw geschikt is en niet voor de tuinbouw.

Vandaar mijn vraag hier op het forum.

Toch bedankt voor de moeite die je gedaan hebt om mij verder te willen helpen!

Link to comment
Share on other sites

Heel vriendelijk om me deze website aan de hand te doen. Firma is echter gevestigd in Nederland en ik vrees dat de verzendkosten wel eens flink zouden kunnen oplopen.

Ze kunnen trouwens de totale kostprijs maar berekenen na het plaatsen van de bestelling. Dat maakt het er niet eenvoudiger op.

Ik heb op post.nl even berekend hoeveel de verzendkosten bedragen. Ervan uitgaande dat 100 liter vermiculiet tussen de 5 - 10 kg weegt, zou dat op €25 komen.

Link to comment
Share on other sites

Hallo,

Ik heb even op het www gezocht en kwam onderstaande discussie tegen. Er wordt verwezen naar Maalderij van den Bergh,

Drie Eikenstraat 125, 2650 Edegem, België. Mogelijk dat deze kunnen leveren.

 

http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=7&sid=16&tid=13387

 

Antwoord op 12/08/2008 om 22:38

Hallo Pol,

 

Zelf heb ik een zak van 100 Liter besteld en gaan halen bij maalderij Van Den Bergh in de Drie Eikenstraat 125 Edegem:

Rosetta en Danny Van Den Bergh 03 457 03 26 en ook: [email protected] Ik heb betaald 9.9 Euro plus BTW is afgerond €12.

Er is dus ook een dakbedekkingsfirma uit de groep van Marcke, in de Belcrownlaan in Schoten. Dat is volgens mij ergens aan Hoogmolenbrug, in de buurt van Van Pelt. Die vragen exakt dezelfde prijs, kopie van hun mail:

Geachte Heer,

Voor een zak van 100L vermiculite is de prijs 9.90 euro excl. BTW. Deze zijn uit stock leverbaar.

Met vriendelijke groeten

Dirk Van Reeth

 

VAM DEURNE

tel:03/3606080

fax:03/3260920

[email protected]

Link to comment
Share on other sites

Inderdaad gebruiken bouwondernemningen en aannemers vermiculiet professioneel. In die hoek moet je het zoeken. Ik vroeg er naar bij een buurman met een klein aannemersbedrijf...ja hoor, heeft diverse zakken staan in zijn loods en wil me best wat verkopen of geven..... Gelukkig heeft hij een zak open. Want omdat het heel weinig weegt, wordt vermiculiet geleverd in zakken van 80 of 100 liter en daar heb ik geen plaats voor.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Er zijn verschillende soorten Vermiculite, er is er een voor de tuinbouw en een voor thermische en brandwerende isolatie het lijkt me toch wel belangrijk dat je de goede soort aanschaft. De soort die je bij bouwbedrijven en aanverwante bedrijven vindt is niet bedoeld voor de tuinbouw (moestuin).

zie: http://www.pullrhenen.nl/splash.php

 

1. Agra-vermiculite

 

Achtergrond

Vermiculite behoort tot de phyllosilicaat mineralen zoals bijvoorbeeld mica. Ruwe vermiculite is een delfstof die bestaat uit goudbruine schilfers met een gelaagde structuur. De delfstof wordt gezuiverd en gescheiden in verschillende gradaties. Pull verwerkt deze grondstof in speciale ovens bij een temperatuur van ca 750 °C. Tijdens dit proces gaat het gebonden water, in het erts, over in dampvorm wat leidt tot het exfoliëren van de schilfers. Er ontstaat dan een harmonicavormige structuur, die vele luchtcellen bevat. Het zijn deze luchtcellen waar vermiculite haar specifieke eigenschappen voor de tuinbouw aan te danken heeft. Aan het einde van het productieproces ontstaat er een beige, harmonicavormig granulaat: Vermiculite.

 

Agra-vermiculite bestaat uit een harmonicavormige structuur, die vele luchtcellen bevat. Ook Agra-vermiculite is een milieuvriendelijk product en heeft naast de grote luchtcapaciteit een zeer goed vochtvasthoudend vermogen. Agra-Vermiculite is RHP/ECAS gecertificeerd.

 

Toepassingen

Agra-vermiculite is uitstekend geschikt als vermeerderingsmedium van bolgewassen. Ook als toeslagstof van potgronden, stekgronden, zaaigronden en pluggen heeft Agra-vermiculite haar succes inmiddels bewezen. Het gebruik als gerenommeerd afstrooimiddel voor zaden is een ideale manier om Agra-vermiculite haar werk te laten doen als zaaimedium.

 

Fysische eigenschappen

 

anorganisch en steriel

vrij van ziektekiemen, zaden, insecten en nematoden

laag volumegewicht

goede capillaire eigenschappen

groot vochtvasthoudend vermogen

 

Gradaties

Korrel S1 0 mm - 1,5 mm

Korrel F2 0 mm - 3,0 mm

Korrel M3 0 mm - 5,0 mm

Korrel L4 0 mm - 10, mm

 

2. Thermische en brandwerende isolatie

Vermiculite

 

Vermiculite is een magnesium-aluminium-silicaat. Vermiculite erts heeft een gelaagde structuur, waarin zich gebonden water bevindt. Tijdens het exfolieerproces dat bij een temperatuur van ca. 900 °C plaatsvindt, gaat het gebonden water tussen de schilfers in dampvorm over en drukt daardoor de lagen uit elkaar, zonder dat de onderlinge samenhang verloren gaat. Het resultaat bestaat uit harmonicavormige korrels die miljoenen microscopische luchtcellen bevatten, waaraan Vermiculite haar hoge isolatiewaarde en lage gewicht te danken heeft.

 

Vermiculite is anorganisch, onvergankelijk, onbrandbaar, steriel, niet oplosbaar in water, niet aan bederf onderhevig, ongevoelig voor temperatuurwisselingen, bestand tegen zuren, chemisch neutraal, reukloos, wordt niet door ongedierte, schimmels of zwammen aangetast en is niet elektrisch geleidend.

 

Toepassingen Vermiculite korrels

Schoorsteenisolatie, brandwerende isolatie van schachten, lichtgewicht isolatie van vloeren, thermische isolatiepleisters voor muren en plafonds en brandwerende bekleding van staal - en betonconstructies. Maar ook akoestiek verbetering, geluidsabsorberende pleister en brandwerende platen voor staalconstructies.

Link to comment
Share on other sites

Goed dat je het wat verder hebt uitgezocht, Bon Ton!

 

Als ik hun website samenvat, maakt/levert dit bedrijf dus o.a. vermiculiet voor diverse doelen en in de bouw, waar andere eigenschappen benadrukt worden, heet het vermiculite. Behalve een andere bewerkingstemperatuur (750 graden voor agrarisch vermiculiet en 900 graden voor bouwvermiculite) en dat het agrarische in 5 verschillende korreldiktes wordt gemaakt kan ik op deze website geen verschillen ontdekken...

 

Misschien wordt het tijd om de deskundigen van dat bedrijf eens een mailtje te sturen en hen daarin een aantal vragen die uit dit en eerdere draadjes over vermiculiet naar voren kwamen, voor te leggen. Ik zal dat later deze week eens proberen en de vragen en hopelijke antwoorden dan hier weer plaatsen.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Inderdaad gebruiken bouwondernemningen en aannemers vermiculiet professioneel. In die hoek moet je het zoeken. Ik vroeg er naar bij een buurman met een klein aannemersbedrijf...ja hoor, heeft diverse zakken staan in zijn loods en wil me best wat verkopen of geven..... Gelukkig heeft hij een zak open. Want omdat het heel weinig weegt, wordt vermiculiet geleverd in zakken van 80 of 100 liter en daar heb ik geen plaats voor.

 

De vermiculiet die in de bouwondernemingen verkocht worden is niet de vermiculiet die voor de tuinbouw geschikt is. Naar de firma Pull Rhenen (Nederland) gebeld en de man die ik aan de lijn had bevestigde dat het om onbehandelde vermiculiet gaat. Die voor in de tuinbouw is zuiverder. De vermiculiet die bouwondernemingen verkopen raadde hij me ten stelligste af.

Link to comment
Share on other sites

Voor de Belgen op het forum die toch met vermiculiet willen werken: koop de kant en klare MM-mix. Kost €10 voor een zak van 45 liter.

Voor een standaard bak van 1.20 X 1.20 X 0.20 meter heb je 288 liter nodig of 7 zakken. Eén zak weegt 18 kg.

Op de websitehttp://www.makkelijkemoestuin.nl/makkelijke-moestuin-mix kan je een verkooppunt in Antwerpen vinden.

Gemaild en 's anderdaags al een heel vriendelijk antwoord gekregen.

Wel zelf af te halen en contant te betalen (geen banccontact).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 9 months later...
  • 2 years later...
  • 2 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...