Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Knolcapucien of Mashua


appelvrouw

Recommended Posts

Ook van de knolcapucien heb ik een paar knolletjes. Deze zitten nog in potten binnen, wel uitgelopen. Wie heeft ze ook dit jaar?

Wie weet of ze samen met Yakon, Suikerwortel, Apios, Oca en Taro op hetzelfde perk kunnen?

 

Wie heeft ze wel een gegeten, en - als je ze al gekweekt hebt- hoe verloopt de teelt?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Ja dat dacht ik ook. Erg mooi, en mooi meegenomen als er ook oogst van komt. :)

Bovendien een plant die schijnbaar goed zou werken tegen slakkenvraat, en die het koolwitje afleidt van je kolen.
Al met al toch aardig om es te proberen, toch.

Waren de knolletjes idd zo pittig als ik beschreven zie staan? Als een soort heftige radijs?

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Goh is Nashua knolcapucien? Dat heb ik ook al 2 jaar. Vind het een mooi knolletje maar heb ze niet gegeten. Ik heb de rode. Ziet er mooi uit. Staat bij mij in het rijtje van de peruaanse postelein. Leuk plantje, maar of het echt iets tegen slakkenvraat doet... in betwijfel het. Daarvoor heb ik er echt te veel en jij zit ook aan het water toch? Weet niet of je verschil gaat merken.

Suf dat ik het nog niet heb gegeten. Zo gaat dat soms.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Bij mij hebben ze ook nog nooit gebloeid. Maar misschien zet ik ze op de verkeerde plek. Bij mij is de opbrengst van de knollen maar matig, trouwens.

Dat is wel jammer want ik vind de smaak van de rauwe knollen wel lekker. Scherp, zoals bij mosterd. Als je neus verstopt zit, is ie daarna weer vrij 😄

Verder weet ik alleen dat die scherpte verdwijnt als je de knol verhit. 

Ik overwinter ze uit luiheid vaak in de kas. Diep gat graven, knollen erin en weer dichtmaken. Stokje erbij. Als het niet te hard vriest, staan ze het volgende jaar weer boven de grond.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Vandaag de mashua geoogst, eerste plant had niet zo veel. Dit was de tweede.

De derde kon ik niet meer vinden, maar kan me wel herinneren dat er een mashua of ulloco niet was opgekomen. Maar kon maar 2 van de 3 mashua en 2 van de 3 ulluco vinden...

Ulluco had trouwens helemaal niks Noppes nada🤔

IMG_20221124_133149.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Vandaag de eerste drie mashua knolletjes gegeten. In de sla met tomaat (en aromat, gemalen peper korrels, olie en balsamico azijn).

Eerst een beetje los geproefd. Allereerst valt de zoete smaak op, en na een seconde komt de pittigheid op. Best sterk, zou niet zo voor de lol een los knolletje opeten zoals een radijs.
NB radijs uit de supermarkt is trouwens waterig in vergelijking met die uit de moestuin.

Link to comment
Share on other sites

@acpronkheb je al een ander recept geprobeerd? Mijn Spaans is een beetje te roestig om recepten uit Peru/Bolivia te vertalen, maar het zoeken in het Spaans zou wel kunnen helpen. Als ‘t een pittige radijssmaak is, dan is ‘t geen blijvertje voor mij. Met rammenas, mizuna en tatsoi heb ik die mosterdachtige smaak al. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...